Memòria històrica

Barcelona retirarà el monument als caiguts «en les pròximes setmanes»

S’utilitzava per contextualitzar les generacions més joves sobre què era el franquisme, però el consistori considera que ha arribat el moment de «treure’l» d’allà

El castell de Montjuic en una imatge d'arxiu

El castell de Montjuic en una imatge d'arxiu

Redacció

El regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Rabassa, ha assenyalat aquest dimecres que el monument als caiguts ubicat a Montjuïc es «retirarà en les pròximes setmanes» i «desapareixerà de l’espai públic». Després de presentar l’exposició fotogràfica «1.322. Refugis antiaeris de Barcelona» a la Model, Rabassa, a preguntes dels periodistes, ha respost que s’està preparant el projecte per poder retirar tot aquest conjunt escultòric, que es troba dins del recinte del castell de Montjuïc.

Tot i que durant els últims anys ha servit «per explicar tota aquella arquitectura i per contextualitzar les generacions més joves sobre què era el franquisme», Rabassa ha considerat que ha arribat el moment de «treure’l» d’allà. El monument va ser erigit el 1940 pels arquitectes Manuel Baldrich, Joaquim de Ros i de Ramis, Josep Soteras i Manuel de Solà-Morales, amb la col·laboració dels escultors Miquel i Llucià Oslé. Aquest conjunt escultòric va ser una de les últimes obres de la ciutat que va utilitzar pedra de les pedreres de la mateixa muntanya de Montjuïc.