Un estudi dels doctors en Història de l’Art i professors universitaris Santos M. Mateos i Alberto Velasco ha permès identificar que l'autoria de la imatge de la Mare de Déu de la Pietat, a l'Escola Pia d'Igualada, és una obra del taller del Mestre de Rimini, artista que va treballar al sud d'Alemanya, al segles XV. El resultat s'ha donat a conèixer aquest dissabte. La Mare de Déu de la Pietat és copatrona d’Igualada.

Segons la seva investigació, la imatge és una important obra del catàleg del taller Mestre de Rímini i tindria un gran valor patrimonial i artístic. Aquest taller, situat al sud de l’actual Alemanya, va ser un dels més rellevants de l’Europa del segle XV en la realització d’escultura gòtica en alabastre, i té unes característiques que el fan únic: l’expressió de les cares, els plecs de la roba, ulls globulars sense detalls o els dits esprimatxats i estilitzats de les mans, entre d’altres.

La Pietat d’Igualada té la particularitat que és una de les poques peces que, des del seu origen, fa gairebé sis-cents anys, s’ha mantingut sempre a la mateixa ciutat i ha estat objecte de culte ininterrompudament. És una peça comparable a d’altres de similars exposades a museus d’arreu del món, de Glasgow a Baltimore passant per Frankfurt, Londres o Nova York.

Fins al moment, la historiografia local havia documentat la trajectòria devocional de la Imatge, objecte d'una venerable llegenda sobre el seu origen i coronada canònicament en 1959, però no havia aprofundit en els seus aspectes artístics. Els investigadors van posar de relleu que la imatge de la Mare de Déu necessita una important restauració, especialment pel que fa als desperfectes que va sofrir durant la guerra civil -quan va ser enterrada en un jardí particular per evitar-ne la destrucció.

El resultat de l'estudi es va presentar dins de la comunitat de l'Escola Pia i també en té coneixement l'Ajuntament d'Igualada a través del regidor de Cultura, Pere Camps, que va ser present a l’acte. Camps es va comprometre a col·laborar en la seva restauració.

En aquests presentació de l'estudi, els assistents, unes 125 persones persones, van poder veure la imatge original de la Pietat, custodiada per l’Escola Pia. Els assistents la van poder admirar i fotografiar. L’acte va finalitzar amb el cant de la pregària igualadina a la Pietat.