Al Attiyah s'emporta la seva sisena Baja en el comiat de Toyota

Roma i Haro són setens en el debut amb Ford i el nargonès Jaume Betriu, copilot d'Edu Pons, acaba tercer en la categoria de buguis T4 i segon en el Campionat d'Espanya

Nàsser al Attiyah (dreta) i el seu copilot Mathieu Baumel s'acomiaden de Toyota

Nàsser al Attiyah (dreta) i el seu copilot Mathieu Baumel s'acomiaden de Toyota / Antonio García/EFE

Jordi Agut

Jordi Agut

El qatarià Nàsser al-Attiyah, autèntic dominador dels raids dels últims anys i líder del Mundial, ha tancat aquest dissabte tota una era amb la seva última victòria a l'escuderia Toyota. Ha estat la seva sisena Baja Aragó d'un pilot que ja es pot centrar en el seu proper projecte, amb Prodrive, amb el qual intentarà també guanyar la cursa de les curses el proper gener al costat de qui va estar més a prop d'ell en l'última edició, Sébastien Loeb.

La segona de les dues etapes que s'han corregut aquest dissabte no ha provocat canvis en els primers dos llocs, però sí l'ascensió de l'Audi de Carlos Sainz del cinquè al tercer, amb la qual cosa ha assolit el podi. En canvi, Nani Roma i l'odenenc Àlex Haro han baixat del quart al setè lloc en debut amb el Ford Ranger amb el qual competiran al Dakar. És un bon punt de contacte en la tornada a la competició de l'osonenc, després d'un any i mig aturat.

El brasiler Moraes, també amb Toyota, ha estat l'altre ocupant del podi d'una prova de domini de la marca japonesa i de Mini, amb quart i cinquè lloc. Els Audi, en canvi, han tornat a mostrar els problemes de fiabilitat ja evidenciats al Dakar, amb les retirades de Stéphane Peterhansel i Mattias Ekström, el primer per quedar-se sense potència en el cotxe per culpa d'un sensor i el segon per un problema a la bomba de direcció. Per la seva banda, Isidre Esteve ha baixat un lloc respecte del dia anterior i ha finalitzat dissetè.

Després de guanyar, ja al podi, Al Attiyah ha explicat que "estic molt content per aquesta victòria, la sisena aquí. És increïble haver guanyat. Ha estat una edició amb rècord de participació, amb Audi, Toyota i Ford i els millors pilots del món". També ha tingut un record pel seu equip. "Ha estat la meva última cursa amb Toyota. Vull agrair la seva feina durant aquests últims sis anys i estic molt agraït per tot el que m'han donat".

Doble podi

En d'altres categories damunt de quatre rodes, el nargonès Jaume Betriu, d'acompanyant d'Edu Pons, ha estat tercer en la categoria de T4 de buguis i segon en la del Campionat d'Espanya CERTT. En la primera, Pons ha quedat a gairebé dotze minuts del guanyador, el brasiler Cristiano de Sousa. En la segona, l'ha guanyat Pau Navarro per poc més de cinc minuts. En aquesta categoria hi havia un altre corredor de les nostres comarques, el manresà Enric Vila, que ha estat cinquè acompanyat del copilot Marçal Mompió.

Un altre que ha estat a prop del podi ha estat el capelladí Dani Vilà, participant en quads, que al final ha estat quart a dos minuts i mig de la tercera posició. L'anoienc ha pagat una complicada jornada inicial de divendres i malgrat el segon lloc en l'especial final de la cursa, la de dissabte a la tarda, ha vist com el superava el guanyador d'aquest parcial, Víctor Carles. La victòria final ha estat per a l'eivissenc Toni Vingut.

En motos, el favorit era el valencià Tosha Schairena, campió de la passada edició, i no ha donat opció a ningú més. La participació damunt de dues rodes no era de nivell tan alt com el de quatre i ha vençut amb més de deu minuts d'avantatge respecte de Lorenzo Santolino.

Aquesta Baja ha suposat la tornada a l'alta competició d'aquest tipus del pilot de Guardiola de Berguedà Marc Calmet, amb presència als Dakar del 2021 i 2022 però no a l'últim. Ha acabat en el lloc 21 de l'escratx, després d'una gran etapa final en què ha quedat vuitè del parcial i ha recuperat dotze posicions a la general.

L'inici de la jornada d'ahir també va deixar clar que s'havia acabat la participació de casa nostra en camions. L'Iveco del bagenc Àlex Aguirregaviria, l'igualadí Francesc Salisi i Marta Oliveras, que ja va arribar a la cursa a última hora, va haver d'abandonar divendres mateix. El triomf en els vehicles grans ha estat per al navarrès Javier Mariezcurrena.