3 postres típiques per celebrar Tots Sants
L'1 de novembre convida a posar-se el davantal i innovar: vos aprendre a fer pa de la mort, ossos de sant i bunyols de vent?
J. E.
Arriba una de les nits més esperades de l'any, la de Halloween, i l'endemà, el dia de Tots Sants, un festiu que és una bona ocasió per entrar a la cuina i posar-nos a preparar quelcom i, a poder ser, dolç, ben dolç. Els plats típics d'aquestes dates ja són un clàssic i te n'expliquem tres, que pots fer a part dels tradicionals panellets.
Ossos de sant
Ingredients per al farcit:
- 4 rovells d'ou
- 100 g de sucre
- 50 ml d'aigua
Ingredients per al massapà:
- 150 g d'ametlla mòlta
- 200 g de sucre
- 100 ml d'aigua
- Sucre glacé
A més:
- 1 rovell d'ou
- 2 cullerades d'anís
Preparació:
Per fer el dolç de rovell:
- Per fer l'almívar, poseu en un cassó el sucre amb l'aigua i escalfeu-lo fins que agafi consistència.
- Bat els rovells en un bol, incorpora l'almívar a poc a poc mentre segueixes batent fins que quedi com una crema.
- Posteriorment deixa refredar.
Per fer el massapà
- Poseu en un cassó el sucre amb l'aigua i escalfeu-lo fins que agafi consistència.
- Poseu l'ametlla mòlta en un bol.
- Afegeix-hi l'almívar a poc a poc mentre segueixes barrejant fins que es refredi i quedi una massa consistent.
Per fer els rotllets
- Amassa el massapà amb les mans.
- Estira la massa amb un corró sobre una superfície neta coberta amb sucre glacé.
- Posa en una de les vores una línia de dolç de rovell, enrotlla fins a cobrir la crema de manera que quedi un cilindre i talla'l. Repetiu l'operació fins a acabar amb tota la massa.
- Talla els rotllets a trossos d'uns 4 centímetres.
Últims passos
- Mulla els ossos de sant amb una mica d'anís i pinta'ls amb rovell d'ou batut.
- Forneja al grill durant un o dos minuts, fins que agafin color.
- Treu del forn i deixa temperar.
- Una font de diversos tipus de panellets.
Pa de mort
Ingredients
- 500 g de farina
- 30 g de llevat
- 5 ous
- 75 ml de llet
- 150 g de sucre
- Ratlladura de llimona
- 225 g de mantega
- 50 g de sucre
- 400 g de xocolata negra
- 1 l d'aigua
- 1 branqueta de canyella
- 50 g de sucre
Preparació
- Poseu la farina en un bol. Afegeix-hi el sucre, la ratlladura de llimona i 3 ous.
- Escalfa la llet, dilueix-hi el llevat i incorpora-ho al bol. Remena bé amb les mans i comença a pastar. Introdueix a poc a poc trossos de mantega mentre segueixes pastant.
- Passa la massa a una superfície plana i continua treballant-la durant 10 minuts aproximadament. Colpeja-la fortament sobre la taula de tant en tant.
- Quan estigui ben compacta i no s'enganxi, passa la massa a un bol, tapa-la i deixa-la durant una hora aproximadament.
- Després, torna a amassar una mica. Fes una bola gran i una altra de petita. Poseu la gran sobre una safata de forn untada amb una mica de mantega. Dividiu la bola petita en cinc trossos. Arredoneix un dels trossos i posa'l al centre de la bola gran. Aquest tros representarà el crani. Dóna forma d'ossos a la resta de trossos. Col·loca'ls en forma de creu.
- Deixa-ho reposar durant 25 minuts més. Pinta'l amb ou batut i enforna'l a 180 °C durant 20-25 minuts.
- Barreja una clara d'ou amb una mica de sucre i unta el pa de mort. Empolvora amb la resta del sucre.
- Trosseja la xocolata i fon-la a foc suau en un cassó amb unes branques de canyella i una mica d'aigua. Remena bé i serveix.
Bunyols de vent
Ingredients
- 125 g de farina
- 30 g de mantega
- 1/4 l d'aigua
- 40 g de sucre
- 4 ous
- Ratlladura de llimona
- Sal
- Oli d'oliva
- Sucre glace
Preparació
Per a la massa
- Posa l'aigua, la mantega, el sucre, la ratlladura de llimona i un pessic de sal en un cassó i escalfa.
- Quan comenci a bullir, afegeix la farina i remou perquè la massa no s'enganxi.
- Retira'l del foc i deixa-ho refredar.
- Afegeix-hi els ous d'un en un i barreja-ho.
- Deixa reposar la massa durant dues hores perquè agafi consistència.
Per fregir
- Posa una paella amb força oli a foc suau i quan estigui molt calenta, afegeix una cullerada de la massa.
- Vés afegint-hi més cullerades a poc a poc. Tingues en compte que la massa s'inflarà i necessitarà més espai per no enganxar-se els uns i els altres trossos entre si
- Dóna la volta quan correspongui perquè es daurin per tots els costats.
Presentació
Quan els bunyols estiguin fets, col·loqueu-los sobre un paper absorbent per treure l'excés d'oli.
Col·loca els bunyols en una plata i empolvora'ls amb sucre glace per presentar-los.
- Alejandra Marisa: així és la model de 60 anys guanyadora d'un certamen de Miss Univers a l'Argentina
- Mor als 92 anys Lluís Vilà, president i fundador del Grup Vilà Vila
- Ampli desplegament per a rescatar una persona que ha caigut amb el cotxe per un barranc a Pont de Bar
- Necrològiques del 9 d'abril del 2024
- La regió pot canviar en nou mesos una comissària que només n’ha exercit cinc
- Món Sant Benet, un casament únic en un espai idílic
- Turull demana als votants des de Manresa que no deixin que Illa sigui el president
- L'Abadia de Montserrat s'omple de turistes el dia de la patrona de Catalunya