3 postres típiques per celebrar Tots Sants

L'1 de novembre convida a posar-se el davantal i innovar: vos aprendre a fer pa de la mort, ossos de sant i bunyols de vent?

Postres para Halloween

Postres para Halloween / SHUTTERSTOCK

J. E.

Arriba una de les nits més esperades de l'any, la de Halloween, i l'endemà, el dia de Tots Sants, un festiu que és una bona ocasió per entrar a la cuina i posar-nos a preparar quelcom i, a poder ser, dolç, ben dolç. Els plats típics d'aquestes dates ja són un clàssic i te n'expliquem tres, que pots fer a part dels tradicionals panellets.

Ossos de sant

Ossos de sant

Ossos de sant / SHUTTERSTOCK

Ingredients per al farcit:

  • 4 rovells d'ou
  • 100 g de sucre
  • 50 ml d'aigua

Ingredients per al massapà:

  • 150 g d'ametlla mòlta
  • 200 g de sucre
  • 100 ml d'aigua
  • Sucre glacé

A més:

  • 1 rovell d'ou
  • 2 cullerades d'anís

Preparació:

Per fer el dolç de rovell:

  • Per fer l'almívar, poseu en un cassó el sucre amb l'aigua i escalfeu-lo fins que agafi consistència.
  • Bat els rovells en un bol, incorpora l'almívar a poc a poc mentre segueixes batent fins que quedi com una crema.
  • Posteriorment deixa refredar.

Per fer el massapà

  • Poseu en un cassó el sucre amb l'aigua i escalfeu-lo fins que agafi consistència.
  • Poseu l'ametlla mòlta en un bol.
  • Afegeix-hi l'almívar a poc a poc mentre segueixes barrejant fins que es refredi i quedi una massa consistent.

Per fer els rotllets

  • Amassa el massapà amb les mans.
  • Estira la massa amb un corró sobre una superfície neta coberta amb sucre glacé.
  • Posa en una de les vores una línia de dolç de rovell, enrotlla fins a cobrir la crema de manera que quedi un cilindre i talla'l. Repetiu l'operació fins a acabar amb tota la massa.
  • Talla els rotllets a trossos d'uns 4 centímetres.

Últims passos

  • Mulla els ossos de sant amb una mica d'anís i pinta'ls amb rovell d'ou batut.
  • Forneja al grill durant un o dos minuts, fins que agafin color.
  • Treu del forn i deixa temperar.
  • Una font de diversos tipus de panellets.

Pa de mort

Pa de mort

Pa de mort / SHUTTERSTOCK

Ingredients

  • 500 g de farina
  • 30 g de llevat
  • 5 ous
  • 75 ml de llet
  • 150 g de sucre
  • Ratlladura de llimona
  • 225 g de mantega
  • 50 g de sucre
  • 400 g de xocolata negra
  • 1 l d'aigua
  • 1 branqueta de canyella
  • 50 g de sucre

Preparació

  • Poseu la farina en un bol. Afegeix-hi el sucre, la ratlladura de llimona i 3 ous.
  • Escalfa la llet, dilueix-hi el llevat i incorpora-ho al bol. Remena bé amb les mans i comença a pastar. Introdueix a poc a poc trossos de mantega mentre segueixes pastant.
  • Passa la massa a una superfície plana i continua treballant-la durant 10 minuts aproximadament. Colpeja-la fortament sobre la taula de tant en tant.
  • Quan estigui ben compacta i no s'enganxi, passa la massa a un bol, tapa-la i deixa-la durant una hora aproximadament.
  • Després, torna a amassar una mica. Fes una bola gran i una altra de petita. Poseu la gran sobre una safata de forn untada amb una mica de mantega. Dividiu la bola petita en cinc trossos. Arredoneix un dels trossos i posa'l al centre de la bola gran. Aquest tros representarà el crani. Dóna forma d'ossos a la resta de trossos. Col·loca'ls en forma de creu.
  • Deixa-ho reposar durant 25 minuts més. Pinta'l amb ou batut i enforna'l a 180 °C durant 20-25 minuts.
  • Barreja una clara d'ou amb una mica de sucre i unta el pa de mort. Empolvora amb la resta del sucre.
  • Trosseja la xocolata i fon-la a foc suau en un cassó amb unes branques de canyella i una mica d'aigua. Remena bé i serveix.

Bunyols de vent

Bunyols de vent

Bunyols de vent / SHUTTERSTOCK

Ingredients

  • 125 g de farina
  • 30 g de mantega
  • 1/4 l d'aigua
  • 40 g de sucre
  • 4 ous
  • Ratlladura de llimona
  • Sal
  • Oli d'oliva
  • Sucre glace

Preparació

Per a la massa

  • Posa l'aigua, la mantega, el sucre, la ratlladura de llimona i un pessic de sal en un cassó i escalfa.
  • Quan comenci a bullir, afegeix la farina i remou perquè la massa no s'enganxi.
  • Retira'l del foc i deixa-ho refredar.
  • Afegeix-hi els ous d'un en un i barreja-ho.
  • Deixa reposar la massa durant dues hores perquè agafi consistència.

Per fregir

  • Posa una paella amb força oli a foc suau i quan estigui molt calenta, afegeix una cullerada de la massa.
  • Vés afegint-hi més cullerades a poc a poc. Tingues en compte que la massa s'inflarà i necessitarà més espai per no enganxar-se els uns i els altres trossos entre si
  • Dóna la volta quan correspongui perquè es daurin per tots els costats.

Presentació

Quan els bunyols estiguin fets, col·loqueu-los sobre un paper absorbent per treure l'excés d'oli.

Col·loca els bunyols en una plata i empolvora'ls amb sucre glace per presentar-los.