Suspens als panettones dels supermercats: qualitat pèssima, segons l'OCU

L'Organització de Consumidors i Usuaris ha analitzat 16 d'aquests dolços italians molt habituals en les prestatgeries dels establiments i els ha sotmès a diverses proves

Un panetonne

Un panetonne / Arxiu / Pixabay

Raúl Vázquez

Amb l'imminent inici del mes de desembre i del Nadal, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha elaborat un estudi per a saber quin és el millor panettone del supermercat, un dels productes estrella en aquestes dates. No obstant això, el sorprenent ha estat que la gran majoria de marques analitzades -16 en total- han obtingut un suspens.

Originari de la regió de Llombardia (Itàlia), el panettone és un dolç d'allò més tradicional en el Nadal italià, encara que al nostre país ho és cada vegada més. N'hi ha amb panses i escorça de cítrics confitats, amb llavors de xocolata o farciments de crema, però tots estan elaborats a partir d'una massa tipus brioix, amb mantega, ous i massa mare.

Per a dur a terme l'informe, l'ONU ha analitzat 16 panettones molt habituals en les prestatgeries dels establiments i els ha sotmès a diverses proves. S'han tingut en compte aspectes com l'etiquetatge, la qualitat dels greixos, la presència d'additius, el grau de processament, el sabor, la textura i l'aroma.

9 de 16 marques suspenen

Després d'obtenir els resultats de l'anàlisi, l'OCU ha conclòs que, en general, són "decebedores", pel fet que la qualitat, el sabor i la textura "poc tenen a veure amb l'esperada en aquest brioix tipus brioix". A més, el valor nutricional de la majoria de panettones és "dolent o molt dolent", i no únicament per l'elevat contingut de greix, sinó per la qualitat dels ingredients que contenen.

La pitjor puntuació se l'emporta la marca Forno Buono Clàssic, que el seu panettone només ha aconseguit 19 punts sobre 100, a causa del seu escàs sabor, el seu valor nutricional, els seus additius i l'etiquetatge. Es comercialitza per 4,69 euros i es pot trobar en Alcampo.

Un altre dels motius que ha portat a l'OCU a suspendre a la majoria de marques és la substitució que fan del sucre per xarops de glucosa i fructosa, i de la mantega per olis vegetals, com el de palma. Així mateix, un altre factor que ha resultat decisiu és la presència d'un additiu utilitzat com a emulsionant, l'E471, que està poc recomanat per la seva "possible afectació a la barrera intestinal", la qual cosa podria causar "problemes inflamatoris".

L'"excés d'aromes artificials" també ha influït en la valoració, després de detectar masses "seques i mal fermentades", així com sabors "forts, fins i tot picants", que són conseqüència d'aquests productes químics.

El d'El Corte Inglés, l'únic que destaca

L'OCU ha explicat en l'informe que només dos panettones han aconseguit bons resultats després del tast. Tots dos són de la marca El Corte Inglés, concretament el Clàssic, a 7,85 euros els 750 grams, i el Selection, a la venda per 13,25 euros el quilogram. "Són productes que presenten una agradable textura i unes aromes equilibrades", ha assegurat l'organització.

Per a finalitzar, l'OCU ha realitzat un advertiment sobre el consum d'un producte de rebosteria com aquest. "Excepte comptades excepcions, són simples brioixos d'elaboració industrial que, si per alguna cosa sorprenen, és pel seu excés d'aromes, la sequedat de la massa i la llarga caducitat, que en algun cas pot arribar a un any", ha argumentat l'organització de consumidors. A més, en l'estudi s'ha recordat que "100 grams de panettone aporten 370 quilocalories, el 20% de les calories totals d'una dieta diària", per la qual cosa el seu consum ha de ser "ocasional i limitat".