Cuina un tortell de Reis saludable amb aquesta recepta

Tindrà el mateix gust i textura, però amb menys calories

Azucena Mendieta Delgado

Els dies 5 i 6 de gener són els més esperats pels més petits i joves de casa. La nit de Reis és especialment bonica perquè els més menuts van a veure les cavalcades a la tarda i després, preparen menjar a casa pels Reis Mags i els camells: una tradició molt familiar. El dia 6 toca obrir els regals i reunir-se amb la família per celebrar aquest festiu amb il·lusió i màgia. I en aquest dia tan especial no hi pot faltar el tortell de Reis. Si t'encanta el tortell, però no et vols engreixar, no et preocupis; et portem una recepta per fer-lo més saludable i amb menys calories. 

El tortell de Reis sol ser bastant calòric i poc saludable, però si no volem trencar amb la tradició i gaudir del seu sabor inigualable, podem fer-lo nosaltres mateixos.

Com fer un tortell de Reis casolà i light

Ingredients:

  • 500 g de farina integral
  • 25 g de llevat fresc
  • 250 ml de llet desnatada
  • 75 g d'estèvia (o qualsevol altre endolcidor baix en calories)
  • Ratlladura d'1 llimona
  • Ratlladura d'1 taronja
  • 1 culleradeta d'aigua de tarongina
  • 2 ous + 1 ou per pinzellar
  • 50 ml d'oli d'oliva suau
  • 1 pessic de sal
  • Fruites confitades i ametlles laminades per decorar (opcional)

Elaboració pas a pas:

  • Activar el llevat: Dissol el llevat fresc en una mica de llet tèbia. Afegeix-hi una cullerada de farina i d'estèvia. Barreja-ho i deixa-ho reposar 15 minuts fins que comenci a escumar.
  • Preparar la massa: En un bol gran barreja la farina integral amb l'estèvia restant i la sal. Fes un buit al centre i afegeix-hi els ous batuts, la llet restant, l'oli d'oliva, les ratlladures de llimona i taronja, i l'aigua de tarongina. Afegeix-hi la barreja de llevat. Barreja-ho tot fins a obtenir una massa homogènia.
  • Amassar: Volteja la massa sobre una superfície enfarinada i pasta durant uns 10 minuts. La massa ha de quedar elàstica i lleugerament enganxosa.
  • Col·loca la massa en un bol greixat, cobreix-la amb un drap i deixa que reposi en un lloc càlid durant 2 hores, o fins que dobli la seva mida.
  • Formar el tortell: Un cop llevada la massa, dona forma de tortell. Pots fer-ho creant un forat al centre de la bola de massa i estirant-lo suaument. Col·loca'l en una safata de forn coberta amb paper vegetal.
  • Deixa que el tortell reposi de nou durant almenys 1 hora, perquè torni a augmentar la seva mida.
  • Enfornat: Preescalfeu el forn a 180 °C. Pinzella la superfície del tortell amb ou batut i decora amb fruites confitades i ametlles, si ho desitges. Forneja durant 20-25 minuts o fins que estigui daurat.
  • Refredar: Deixa refredar el tortell de Reis en una reixeta abans de tallar-lo i servir-lo.
Un tortell de Reis amb menys calories

Un tortell de Reis amb menys calories / freepik

5 consells per a un tortell de Reis perfecte:

  1.  No acceleris els temps de llevat. Un bon llevat és clau per aconseguir aquesta textura esponjosa.
  2.  Assegureu-vos que tots els ingredients estiguin a temperatura ambient abans de començar.
  3.  Encara que la massa estigui enganxosa, evita afegir massa farina en pastar. Això mantindrà el tortell lleuger i esponjós.
  4.  Pots afegir a la massa, fruita seca picada o canviar les fruites confitades per trossos de fruita fresca per a una versió encara més saludable.
  5. Preparar un tortell de Reis casolà, esponjós i baix en calories és una manera fantàstica de continuar gaudint de les tradicions nadalenques d'una manera més saludable.