Mor als 68 anys Josep Piqué, ministre en els governs d'Aznar

Va ser president del Partit Popular de Catalunya entre el 2002 i el 2007

Josep Piqué en una imatge d'arxiu

Josep Piqué en una imatge d'arxiu

Redacció / ACN

El polític, economista i empresari Josep Piqué, ministre en els governs de José María Aznar, ha mort aquest dijous als 68 anys a l'Hospital 12 d'Octubre de Madrid. La notícia s'ha conegut a través d'un comunicat enviat per la família a la COPE i fonts del PP han confirmat la seva mort posteriorment. 

Josep Piqué (Vilanova i la Geltrú, 1955) va ser un polític, economista i empresari espanyol, responsable de les carteres d'Afers exteriors, Ciència i Indústria durant els governs d'Aznar, entre 1996 i 2003. El doctor en Ciències Econòmiques i llicenciat en Dret per la UB va militar, en la seva joventut, a organitzacions d'esquerres com el PSUC. El 1996 va ser nomenat ministre d'Indústria i dos anys després compaginava el càrrec amb el de portaveu del govern espanyol. En la següent legislatura va ocupar les carteres de ministre d'Assumptes Exteriors entre el 2000 i el 2002, quan va esclatar la guerra de l'Iraq, i la de ministre de Ciència i Tecnologia del 2002 al 2003. Des de l'octubre del 2002 fins al 2007 va ser president del PPC. Tot seguit, del desembre de 2007 i fins a l'agost de 2013, va ser el president de Vueling. També havia estat conseller delegat de l'empresa OHL.

En el terreny econòmic, Piqué ha ostentat la presidència del Cercle d'Economia, i ha presidit societats com Erkimia, Fesa-Enfersa i Ercros. Precisament, va ser acusat de frau quan era ministre per les seves activitats com a president d'Ercros el 1992. Finalment, va ser exculpat i l'Audiència Nacional va arxivar el cas Ertoil.

L'agost del 2013 va deixar de ser president de Vueling i un mes després va patir una hemorràgia cerebral lleu. Després va ser nomenat conseller delegat a OHL i des del 2017 era membre del consell d'administració de SEAT. El 2021 la CNMV el va multar, juntament amb la resta d'exconsellers d'Abengoa, per infracció molt greu per no presentar els comptes de l'exercici del 2019.

Ha estat la família de Piqué qui ha emès un comunicat confirmant la notícia: "Amb profund dolor comuniquem la defunció del nostre marit i pare, Josep Piqué Camps, en el 12 d'Octubre de Madrid. La seva integritat personal, la seva fortalesa, el seu amor per la família, el treball i la seva lluita per la vida ens acompanyaran sempre".

Els familiars de l'exministre han comunicat que el comiat tindrà lloc aquest divendres al Tanatori de la M30 des de les 9 fins a les 14 hores.

Polítics i empresaris recorden la figura Piqué

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, l'ha qualificat "d'excel·lent professional, català de soca-rel i gran espanyol". Per la seva banda, el president del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, n'ha destacat la seva "disposició al diàleg". El president de la Generalitat, Pere Aragonès, reconeix la "rellevància de la seva trajectòria política i empresarial". La patronal Foment del Treball s'hi ha referit com una "persona sàvia i d'àmplia visió econòmica". I el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha dit que ha estat un "home d'estat".

El president Aragonès ha donat el seu condol als familiars i amics. "La gran distància ideològica i política amb els seus posicionaments no m'impedeix agrair el seu tracte afable i reconèixer la rellevància de la seva trajectòria política i empresarial", ha dit des de Twitter.

El president del PPC, Alejandro Fernández, considera que ha estat una de les persones amb la "intel·ligència més prodigiosa" que hagi conegut. "El seu llegat empresarial, polític intel·lectual és extraordinari. És un honor haver après al seu costat", ha afegit en un missatge des del seu compte de Twitter. En una entrevista a Rac 1, Fernández també ha destacat Piqué com un home de "moltes dimensions": empresari d'èxit, ministre d'exteriors i portaveu del govern espanyol. I ha conclòs que és "un dels grans polítics de la història de Catalunya".

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha expressat el seu escalf als familiars i membres del PPC. "Des de la discrepància política, el recordarem com un polític dialogant i compromès amb els seus ideals", ha afegit a través del seu compte de Twitter.

En la mateixa línia, el líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha lamentat a les xarxes socials que Catalunya i Espanya han perdut un "referent polític". I l'ha definit com un "home savi, cordial i interessant fins als seus últims dies, sempre al peu del canó il·lustrant els altres amb el seu pensament i experiències".

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, que va ser regidor de Vilanova i la Geltrú, ha lamentat la mort de Piqué, que ha definit com a "vilanoví, brillant i contradictori".

"Ens deixa un servir públic, un home compromès amb al societat civil i sempre disposat al diàleg", ha destacat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

El món empresarial també lamenta la mort de Piqué. La patronal Foment del Treball s'hi ha referit com una "persona sàvia i afable, d'àmplia visió econòmica i empresarial". De fet, Piqué era col·laborador de Foment en la comissió d'ampliació de l'aeroport del Prat.

També ha lamentat la defunció el Col·legi d'Economistes, que ha apuntat que Piqué era col·legiat de l'entitat des de feia més de 40 anys; i el Cercle d'Economia l'ha descrit com una "persona de referència" per l'entitat. "Ha estat una personalitat del món econòmic i polític de primer nivell, una persona amb visió d'Estat i un gran servidor públic", ha destacat l'organització en un tuit. 

I, per la seva banda, el president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Antonio Garamendi, ha lamentat que s'hagi perdut un "gran polític, economista i home d'estat". "Hem perdut un amic amb el què vaig tenir la sort de compartir xerrades, inquietuds i ganes de crear una Espanya millor", afegeix en una piulada.