Club d’Estil

Com vestir segons cada silueta: triangle, rellotge de sorra, oval, rectangle...

L’estilista Paula Amoretti detalla al llibre ‘Terapia de estilo’ com construir un armari sòlid i d’acord amb la nostra fisonomia

Laura Estirado

Paula Amoretti diu que l’estil «és l’actitud valenta d’explicar al món qui ets amb el que portes cada dia». D’això ella en sap molt, ja que fa més de 20 anys que treballa com a estilista de moda, ‘personal shopper’ i consultora de vendes per a grans marques a Madrid, Nova York i en altres ciutats de la Xina i Mèxic. ‘Terapia de estilo’ és el nom del seu propi mètode, amb el qual pretén «democratitzar el món de l’estilisme», i també del llibre que acaba de publicar a Alienta Editorial. Eines per «conèixer la teva fisonomia i aprendre a potenciar-la, per aprofitar el poder de la colorimetria i construir un armari sòlid i coherent amb el qual vestir-te perquè en cada ocasió et sentis còmoda i segura de tu mateixa».

«No parlem de dissimular o tapar –diu Amoretti–, aquí treballem la imatge des d’una perspectiva visual, òptica i real». En definitiva, les talles no compten, només les formes i les proporcions. I són aquestes cinc:

TRIANGLE: Maluc poderós. Beyoncé o Jennifer Lopez.

Amoretti recomana afegir volum a les peces a la part superior. Apostar per ‘tops’ estampats, i utilitzar pantalons de cintura mitjana o alta (els de cintura baixa donaran encara més protagonisme al maluc, i no interessa). Busca vestits en tall A (perquè aporten proporció entre les espatlles i els malucs, i donen un efecte de lleugeresa). És aconsellable utilitzar colors clars a la part superior (samarretes i bruses) i decantar-se per bolsos a l’espatlla, i no pas al maluc.

Beyoncé.

INSTAGRAM

RELLOTGE DE SORRA: Proporció poderosa. Scarlett Johansson, Kim Kardashian o Blake Lively

En aquest cas, no s’ha de posar o treure volum, perquè ja hi ha harmonia. L’estilista aconsella buscar parts de dalt que mostrin escot en V, i millor si són peces entallades. «La mida ‘oversize’ et pot donar un volum que no necessites», explica. Quant a pantalons, millor els de cintura mitjana o semialta. Els vestits, els cenyits a la cintura són un ‘must’. «Prova de posar-te un cinturó a sobre d’un jersei ample o vestit i al·lucinaràs amb la diferència», prossegueix. També triomfa un vestit estampat (afegeix volum a dalt i a baix), i un ‘total look’ suma centímetres visualment. Per a aquest tipus de figura són millors els bolsos a la cintura.

Scarlett Johansson.

MARK RALSTON

OVAL: Cames poderoses. Melissa McCarthy i Octavia Spencer

En aquesta fisonomia, ensenyarem el ‘power’ de les cames i drapejats a la zona de l’abdomen. A les parts de dalt, convé triar els escots en V i peces amb línies verticals (fuig dels horitzontals). A l’estiu, tria ‘shorts’, i faldilles curtes amb mitges espesses, a l’hivern. Convenen els accessoris que allarguin la silueta, com ara els collars llargs. Si no pots viure sense estampats, millor escull els ‘print’ petits. En aquest cas, els bolsos millor lluny de la cintura: són ideals els ‘shopping bag’ de mà.

Melissa McCarthy.

AGENCIES

RECTANGLE: Rectitud poderosa. Penélope Cruz, Cameron Díaz o Kendall Jenner

En aquest cas, cal jugar amb els volums i superposicions per arrodonir i equilibrar la silueta. Van bé les peces amb volum a la part de dalt, com ara volants o estampats. Els pantalons, millor amb cintura mitjana o baixa (estilitzen el tors). Queda fenomenal el tall ‘peplum’ (consisteix en un volant o tros de tela que es col·loca a la zona de la cintura d’algunes peces, com bruses, faldilles o vestits, per ressaltar la zona). També es pot apostar pels ‘blazers’. Quant a faldilles i vestits, els que remarquin la cintura, i els bolsos, al maluc o amb colors i estampats que cridin l’atenció.

Penélope Cruz

MARC PIASECKI / WIRELMAGE

TRIANGLE INVERTIT: Espatlles poderoses. Angelina Jolie, Demi Moore o Naomi Campbell

Cal posar volum a la part inferior. Per a això, l’estilista recomana els escots en V, paraula d’honor i amb les espatlles a la vista. El coll ‘halter’ o les samarretes amb esquena olímpica són de 10. Fuig de les muscleres (descús-les si cal). Quant a vestits, millor si porten volants o volum a baix. Colors clars a baix i foscos a la part superior. El bolso ideal, en aquest cas, és el ‘biker bag’, en general, els que es porten a l’altura del maluc (com les ronyoneres o motxilles).

Angelina Jolie.

REUTERS / NEIL HALL

TEMES