L’estil ‘pijo’ de ‘Saltburn’ marca la moda del 2024

Després del ‘luxe silenciós’ de ‘Succession’, la pel·lícula estrenada a Amazon Prime aquest Nadal ressuscita l’estil ‘preppy’ dels 2000 com un dels corrents de moda més forts de principis d’aquest any. A la pel·lícula, un jove pobre aterra entre els ‘pijos’ d’Oxford

Jacob Elordi, amb polo blau marí, i Barry Keoghan, de ratlles, al film ‘Saltburn’.

Jacob Elordi, amb polo blau marí, i Barry Keoghan, de ratlles, al film ‘Saltburn’. / INSTAGRAM

Laura Estirado

Els rics ens fascinen. I si ploren, molt millor. Després de l’èxit de la sèrie Succession, que tant va fer parlar sobre el luxe silenciós, les peces anodines però inabastables per al 99% de la població i que van intentar replicar majoristes als aparadors de botigues low cost durant el 2023, ara triomfa la revisió de l’estil preppy de principis dels 2000 que recrea de forma estel·lar Saltburn, la pel·lícula revelació d’aquest Nadal i de la que tothom parla.

Comèdia negra i thriller psicològic, el film retrata les diferències de classe i l’ànsia d’un pària per escalar fins al nivell més alt de la piràmide social de la Gran Bretanya de principis d’aquest segle (concretament, el 2006). L’escenari on es troben el nen ric i el nen pobre, Jacob Elordi (Felix Catton) i Barry Keoghan (Oliver Quick), és la Universitat d’Oxford, i el lloc on es precipita la trama, una mansió plena de quadros i objectes de valor incalculable.

Menys galindaines, més diners

Tal com va explicar a Vogue la seva guionista i directora, Emerald Fennell –guanyadora de l’Oscar al Millor guió original per Una joven prometedora (2020)–, la roba resulta determinant a l’hora d’estar integrat a un grup: "Aquesta pel·lícula posa en relleu una gran veritat de les diferències de classe de la societat britànica: que com menys s’empolaini un, més diners té".

Amb l’ajuda de Sophie Canale, la dissenyadora de vestuari de la segona temporada de Los Bridgerton, la cineasta ha recreat els looks d’aquests joves aristòcrates (i de l’intrús coprotagonista). Es tracta d’un passat recent que encara no és tan antic com per ser vintage i gairebé ni ha arribat a les botigues de segona mà. Podríem apostar que l’èxit de la pel·lícula segur que fa que aviat aterrin en aquests centres de culte per a la Generació Z aquestes peces que alguns encara tenen als seus armaris.

A més dels vestits prèmium dels residents i els visitants de Saltburn (trets del catàleg de firmes com Chanel, Valentino, Dior o Chloé), el film és una passarel·la on desfilen camises masculines amb estampat de quadros i polos i faldilles de plecs, les peces insígnia de l’estil preppy (vestimenta clàssica, polida i conservadora que es va originar en la cultura estudiantil de les escoles preparatòries i les universitats dels Estats Units).

Aquest look aspiracional se suma a quatre tendències més amb què inaugurem la temporada fashion 2024 del Club d’Estil:

‘Preppy’ revisat

L’Ivy League [vuit universitats privades del nord-est dels EUA] el va crear, els japonesos i coreans el van convertir en icona [vegeu-se els vestits de les bandes K-pop] i el 2024 és l’estètica més coherent si es vol deixar enrere l’streetwear i abraçar a poc a poc l’elegància clàssica. L’estil preppy es caracteritza per peces atemporals, suèters de punt, camises de polo, faldilles de plecs, pantalons xinesos, vestits de línia A i blazers. D’entre totes les peces, el polo és el rei [els que porta Elordi són una fantasia], i el que més veurem en les pròximes setmanes.

El 2000 ens acompanyarà força temps

És difícil trobar algú de menys de 20 que no flipi amb la moda dels 2000, que ha conquistat la Generació Z, i a cada estació de l'any es recupera alguna peça, tall o accessori d’aquella època en què regnaven Britney Spears o Paris Hilton. Tornarem a veure pantalons cargo, els micro tops i les minifaldilles... però entraran amb força els tops sense tirants i les faldilles amb la vora acampanada.

Pantalons curtíssims

Dels hot pants o no pants –aquelles calcetes amb lluentons daurats que va viralitzar l’actriu Emma Corrin quan va pujar a la passarel·la FW23 de Miu Miu l’any passat–, passarem als pantalons molt curts. Aquesta proposta és una mica més fàcil de lluir. Han presentat els seus models de micro shorts Victoria Beckham, Isabel Marant i també Miu Miu.

L’imperi dels pics

Les llunes, un print clàssic i atemporal que se sol utilitzar més a l’estiu, aquest any les veurem a totes les estacions. "Es pot confiar en els pics per la seva elegància i el seu impacte", va avançar el diari The Telegraph. La diferència ara és que els farem nostres. Seran grans i atrevits, imperceptiblement petits, impactants, dissimulats...

Sastreria desconstruïda

La vestimenta es desconstrueix i se sobredimensiona. Aquest Nadal Rosalía ha passejat a Nova York amb jaquetes i abrics XXL. Són un must de la temporada. Vestits de jaqueta i peces de sastreria es converteixen en un símbol d’empoderament i elegància. A més, són un bàsic de fons d’armari imprescindible.

TEMES