La indústria agroalimentària encara la revolució digital
00%
Carregant

La indústria agroalimentària encara la revolució digital

keyboard_arrow_down
La indústria agroalimentària encara la revolució digital

Espanya es posiciona com a tercer país del món pel seu ecosistema tecnològic en el sector segons el nombre d'empreses

Per: L. Martín

El sector agroalimentari pateix una alça en els costos de producció i el conflicte bèl·lic a Ucraïna només agreuja la situació. Tot i això, la indústria parteix d'una solidesa important a Espanya. Les exportacions agroalimentàries van avançar un 11,6% el 2021 respecte de l'any anterior. Aleshores, el país es va situar com la sisena economia que més ocupació aporta al sector a Europa, amb un 10,4% del total, segons l'Observatori sobre el sector agroalimentari espanyol en el context europeu. I un dels avantatges per aconseguir sobresortir en competitivitat i que ajuda a combatre la inflació és el seu ecosistema tecnològic, que es posiciona com a tercer en importància en el mercat mundial per nombre d'empreses, només darrere dels EUA i l'Índia. Aleshores, com adopta les noves tecnologies la indústria de l'agroalimentació?

Predir plagues, millorar l'eficiència del reg, utilitzar la interpretació d'imatges per veure la floració del cultiu, utilitzar tractors autònoms per a la poda. "Antigament es duien a terme els mateixos processos però no existien sensors ni robòtica per automatitzar-los", explica Gabriel Anzaldi, director de desenvolupament cientificotecnològic d'Eurecat. Amb l'arribada d'aquests sensors, les tècniques de teledetecció, els robots i l'analítica de dades, els agricultors poden gestionar millor la força de treball, estalviar costos, reduir els residus, ser més sostenibles i aconseguir millors prestacions. "La informació és poder i la capacitat per analitzar les dades i entendre el perquè dels marges de beneficis, l'històric de produccions i la situació de preus és clau", segons el responsable de negoci d'alimentació d'Eurecat, Ignasi Papell.

Tot i els avenços, el 80% dels agents del sector fan ús de les tecnologies comunes i un 30% utilitza les tecnologies disruptives, com la intel·ligència artificial o la computació al núvol, segons l'Observatori de la Digitalització en el Sector Agroalimentari elaborat pel Govern. Això passa, en part, perquè el 95% de les empreses del sector són pimes. I és que la digitalització i l'ús de les noves tecnologies depèn molt de les característiques de l'explotació i de la mida.

En conjunt, es tracta d'un sector clau per a la viabilitat econòmica a Espanya i arriba a una xifra de 99.792 milions d'euros, el 9,2% del producte interior brut (PIB) del total de l'economia espanyola. “Estem en una etapa de transformació digital en l'agroalimentació i ara entrarem a la revolució digital. Les proves pilot deixaran de ser-ho perquè s'ha trencat la barrera de la conscienciació i hi ha molta predisposició per als canvis en aquest sentit”, afegeix Anzaldi. "A la vegada, apareixeran models disruptius de negoci causant profunds canvis estructurals a totes les escales", conclou Papell.

Desafiaments agro

Un dels reptes més importants fa referència al creixement de la població i aconseguir abastir-la. I és que, els 8.000 milions de persones que hi ha actualment al món podrien arribar als 10.000 milions el 2050, segons un estudi de l'ONU. Alhora, s'ha de complir amb els objectius de sostenibilitat ambiental de les Nacions Unides, que inclouen la reducció del 50% de l'aplicació de fitosanitaris per al 2030. “Hi ha un canvi generacional que es produeix des de fa uns anys, molt important perquè les noves generacions són més proclius al desplegament de les noves tecnologies”, assenyala Anzaldi. La traçabilitat també ha esdevingut una eina necessària per assegurar la transparència dels mercats i la seguretat dels productes alimentaris. Consisteix a seguir el rastre dels aliments al llarg de tot el seu procés productiu i distribució, i és una cosa a què els productors hauran d'adaptar-se també per progressar.

Disparador de la tecnologia

Davant aquests reptes, hi ha múltiples oportunitats i mecanismes d'ajuda públics a disposició dels agents interessats per facilitar-ne la digitalització en el marc dels Fons Next Generation EU i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, com el Centre de Competències Digitals, la Xarxa SiAR, el programa ACTIVA Industria 4.0 o l'Oficina de la Dada. "Els fons europeus són fonamentals i un dels eixos principals del PERTE Agroalimentari és la digitalització, per la qual cosa s'hauria de convertir en un disparador", destaca Anzaldi. El Projecte estratègic compta amb una inversió pública de 1.002,9 milions d'euros fins al 2023 i el Govern espera que creï prop de 16.000 llocs de treball. Es vertebra en tres eixos, l'enfortiment industrial del sector agroalimentari, la digitalització i l'R+D+i, mentre que s'espera que incrementi la competitivitat del sector, la sostenibilitat, la traçabilitat i la seguretat alimentària.