L’empremta de mig segle de l’escola Bages

Un llibre de Francesc Villegas amb 270 fotografies i il·lustracions commemora el 50è aniversari del centre públic manresà

Francesc Galindo

Francesc Galindo

L’escola Bages, de Manresa, ha deixat constància del mig segle de singladura com a centre públic d’ensenyament en el llibre 50 anys de l’escola Bages, de Francesc Villegas Martínez, editat per Zenobita.

Capbussar-se en revistes escolars, diaris i testimonis | OSCAR BAYONA

Capbussar-se en revistes escolars, diaris i testimonis | OSCAR BAYONA / Francesc galindo. Manresa

Dues-centes setanta fotografies, documents i il·lustracions disposades al llarg de 113 pàgines que recullen des dels orígens de l’escola, quan la ciutat era deficitària en centres escolars, fins a la celebració del cinquantenari, marcat per la crisi de la covid-19.

Capbussar-se en revistes escolars, diaris i testimonis |

Capbussar-se en revistes escolars, diaris i testimonis | / Francesc galindo. Manresa

L’autor, Francesc Villegas, té una quinzena de llibres escrits, entre els quals El romànic del Bages (1982), De Casals a Hayes Lemmerz (2001) i De Joncadella a Collbaix. 50 anys de pessebres (2019).

Capbussar-se en revistes escolars, diaris i testimonis

Capbussar-se en revistes escolars, diaris i testimonis / Francesc galindo. Manresa

Villegas explica que el text del llibre procura seguir «el fil conductor de la majoria de les més importants vivències que s’han produït en la història de l’escola al llarg dels seus primers 50 anys de vida».

Capbussar-se en revistes escolars, diaris i testimonis

Capbussar-se en revistes escolars, diaris i testimonis / Francesc galindo. Manresa

El llibre s’articula en sis capítols i annexos amb la relació de directors i directores del centre: Josep Pagès i Solé, Eduardo Berzosa i Velasco, Clara Arisa i Pujol, Argimiro Sastre i Peral, Marina Solé i Sardans, Carme Molina i Molina, Marina Solé i Sardans, Anna Quintana i Badia, Xavier Balet i Farré i Queralt Villegas i Servitja.

També, dels presidents i presidentes de l’Associació de Mares i Pares: Àngel Barceló i Puerto, Josep Camprubí i Plans, Marcel·lí Canet i Perales, Josep Perramon i Puig, Ramon Mateu i Planas, Joan Lázaro i Costa, Lídia Capellas i Viñals, Ramon Sucarrats i Serra, Josefina Farrés i Arderiu, Robert Martí i Ferrer, Antoni Boix i De la Costa, Antoni Sorolla i Amat, Patrocinio Romero i Martin, Dolors Cabré i Torrell, Montserrat Sala i Perramon, Laura López i Cano, Carles Abad i Olesa i Miquel Ferrer i Freixes. La publicació es remunta als inicis i com el 15 de setembre de 1971 es posava en funcionament el centre, que en el primer any va acollir 776 alumnes amb 18 professors i el director.

La consolidació, les actuacions de millora i ampliació que s’han anat executant, la celebració dels 25 i dels 50 anys són les fites d’una publicació que deixa constància de molts altres moments valuosos.

La presentació pública del llibre es va dur a terme dimecres a l’edifici poliesportiu de la mateixa escola. En l’acte, l’historiador Francesc Comas va parlar sobre el context en el qual va aparèixer l’escola Bages.

Capbussar-se en revistes escolars, diaris i testimonis

L’estudiós i col·leccionista manresà Francesc Villegas i Martínez (Manresa, 1944) signa aquest llibre fruit de l’estudi de les revistes escolars del centre, notícies de premsa, testimonis de mestres i famílies d’alumnes i altres fonts entreteixides per bastir una narració que deixa constància de la importància del centre i, sobretot, de l’educació.