Què inclou el pacte Manresa, el document que arribarà a l'ONU i a la UNESCO?

L'escrit està format per sis compromisos i sis accions per actuar contra el canvi climàtic

L'alcalde de la ciutat, Marc Aloy, firma el pacte Manresa

L'alcalde de la ciutat, Marc Aloy, firma el pacte Manresa / Mireia Arso

Gemma Camps

Gemma Camps

El Pacte Manresa 2022, la signatura del qual va cloure ahir al migdia el Fòrum Internacional Multireligiós Cruïlla de Camins, està fet amb tones de fe de les 16 confessions religioses que hi han participat. El document,firmat ahir per 45 religiosos d'arreu, inclou sis compromisos i sis accions que arribaran des de Manresa a tot el món, incloent-hi organitzacions com l’ONU i la UNESCO, per tal que se’l facin seu. Aquests són els punts claus de l'escrit:

Els compromisos

  • Continuar aquest treball transformatiu, solidàriament, cadascú de nosaltres, molt més enllà d’aquesta trobada, des de les nostres respectives comunitats, regions i països.
  • Garantir més intercanvis intergeneracionals, interreligiosos i multisectorials que generin avenços en l’àmbit social i d’innovació per abordar la desigualtat i la discriminació i que, així, totes les comunitats puguin prosperar sobre la base de la justícia i la igualtat en ciutats inclusives, segures, resilients i sostenibles.
  • Reflexionar sobre el nostre consum personal i comunitari i sobre com les nostres accions personals i col·lectives poden ajudar a pal·liar la contaminació i el canvi climàtic i crear espais més humans a les ciutats.
  • Difondre la idea que els recursos naturals són finits, que cal equilibrar les accions per protegir el medi ambient amb les dinàmiques del mercat, que tenir més no sempre és millor i que sense pau al nostre cor no hi pot haver una ecologia transformativa integral.
  • Mantenir contacte amb diferents mitjans de comunicació i altres agents socials per fomentar la difusió d’informació basada en proves, veraç i justa sobre els efectes del canvi climàtic i ajudar a passar a estils de vida conscients i responsables.
  • Treballar amb els governs nacionals i locals, inclosos els municipals, amb un enfocament multisectorial per assolir compromisos establerts a nivell nacional. 

Les accions a partir dels compromisos

  • Dur a terme cada any a les nostres ciutats accions per millorar el clima.
  • La participació inclusiva de ciutadans i membres de les comunitats en el desenvolupament d’infraestructures sostenibles a les ciutats.
  • Implementar projectes holístics que promoguin i protegeixin la salut i el benestar de tota vida basant-se en els valors de la justícia, la inclusió i la responsabilitat ecològica integral.
  • Publicar sobre l’impacte desproporcionat del canvi climàtic en comunitats d’arreu del món i sensibilitzar la població sobre aquesta qüestió.
  • Incorporar material d’educació mediambiental als centres educatius religiosos.
  • Crear un espai virtual multireligiós, multisectorial, intergeneracional i amb perspectiva de gènere per compartir millors pràctiques i informació que permetin crear societats més inclusives, sostenibles i segures.