El Memorial pels Conflictes Oblidats analitzarà la situació actual del conflicte a l'Àfrica dels Grans Llacs

L'acte se celebrarà el 24 de gener a les set de la tarda, a la Casa de la Solidaritat Flors Sirera

La casa Flors Sirera

La casa Flors Sirera / Arxiu / Jordi Morros

Redacció

La Casa per la Solidaritat i la Pau Flors Sirera de Manresa acollirà el pròxim dimarts, 24 de gener a les 19 h, una nova edició del Memorial dels Conflictes Oblidats, amb un acte que enguany posarà el focus en l’anàlisi de la situació dels drets humans als països del cor de l’Àfrica.

L’acte està organitzat per l’Ajuntament de Manresa conjuntament amb Inshuti i amb el suport del Consell Municipal de Solidaritat, per recordar el 26è aniversari de la mort la cooperant manresana Flors Sirera, i de totes les persones que perden la via treballant per la justícia.

El Memorial d’enguany comptarà amb la intervenció com a convidats de Rosa Moro, autora del llibre “El genocidio que no cesa. Una historia de desinformación” i membre d’Umoya, Federació de Comitès de Solidaritat amb l’Àfrica Negra i Jordi Palou-Loverdos, advocat especialista en justícia universal i gestió de conflictes, que informarà sobre la situació actual de querella per la mort de Flors Sirera.

Mentre que en Jordi Palou-Loverdos és habitual que participi al Memorial com a advocat de la querella i expert en processos de diàleg per a la reconciliació a Ruanda, és el primer cop que ens visita Rosa Moro, periodista i analista internacional, que presentarà una anàlisi ple de testimonis sobre la realitat del cor d’Àfrica i que convidarà a mirar cap a les actuals intervencions europees i les dramàtiques conseqüències dels genocidis i pressions postcolonials. Rosa Moro és també membre de la Federació de Comitès de Solidaritat amb l’Àfrica Negra.

L’acte finalitzarà amb l’actuació musical amb instruments d’Àfrica.

Antecedents

Flors Sirera Fortuny va ser assassinada a Ruanda fa 26 anys, el 18 de gener de 1997, per militars ruandesos. També van morir els seus companys de l’ONGD Metges del Món, el metge Manuel Madrazo i el fotògraf Luis Valtueña. Des de l’any 2005, l’Ajuntament de Manresa dona suport a la querella transnacional per investigar aquest assassinat. Abans, el 2003, conjuntament amb el Consell Municipal de Solidaritat, es va inaugurar la Casa per la Solidaritat i la Pau Flors Sirera. Durant tots aquests anys, diferents iniciatives com el Col·legi Oficial d’Infermeria, Metges del Món i el mateix Consell Municipal de Solidaritat, han treballat per promoure els valors de la cooperació i la justícia que representa Flors Sirera.

Aquest acte forma part del Pla d’Educació per la Ciutadania Global que impulsa la regidoria de Cooperació i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.