Les 5 espècies invasores i 1 d'autòctona que viuen al llac de l'Agulla

Aquests dies s'ha buidat l'aigua del llac per unes obres

Un silur

Un silur

Gemma Camps

Gemma Camps

Coincidint amb el buidatge del llac del Parc de l'Agulla per fer unes obres aprofitem per fer un llistat de les espècies de peixos que hi habiten. Totes són espècies considerades invasores, tot i que algunes van arribar a Catalunya fa més de 300 anys. D'autòctona, només hi trobem, un mol·lusc, la nàiade.

El silur pot arribar a pesar cent quilos

El silurus glanis és originari d’Europa. Pot arribar a pesar cent quilos i a depredar la meitat del seu pes en un dia. Altera la comunitat de peixos i l’estructura tròfica dels hàbitats fluvials. És un predador directe d’espècies autòctones, amfibis, rosegadors, aus.

La carpa empitjora els fons aquàtics

La cyprinus carpio és originària d’Euràsia. La seva introducció es remunta a l’època romana i, especialment, durant l’edat mitjana. Altera els fons aquàtics, n’elimina la vegetació arrelada, augmenta la terbolesa de l’aigua i disminueix l’aliment per a altres espècies.

Carpa

Carpa

El peix sol depreda les espècies natives

El lepomis gibbosus té la seva distribució original al nord-est de l’Amèrica del Nord. És un depredador de postes i d’exemplars juvenils i alevins d’espècies natives, a les quals desplaça, i també consumeix molts cargols i nàiades de mida petita.

Peix Sol

Peix Sol

El rutil altera les condicions de l’hàbitat

El rutilus rutilus té la distribució original a l’Europa central i occidental, dels Pirineus als Urals. Altera les condicions de l’hàbitat, causa danys a la vegetació aquàtica nativa i és una competència per l’aliment amb espècies de ciprínids autòctons. 

Rutil

Rutil

L’albur presenta el risc d’hibridació

L’alburnus alburnus és un peix que va ser introduït

per a pesca esportiva com a esquer viu o presa. Competeix per l’espai i l’aliment amb altres espècies de ciprínids, especialment la madrilla, i presenta el risc d’hibridació amb altres ciprínids autòctons.

Albur

Albur

L’espècie autòctona

La nàiade indica la bona qualitat de l’aigua

La nàiade és un tipus de mol·lusc de talla mitjana o gran que viu en aigua dolça, hàbitat que la diferencia d’altres bivalves com els musclos o les cloïsses, que viuen en aigua salada. És indicadora de la bona qualitat de l’aigua, ja que és un organismes filtrador.

La nàiade indica la bona qualitat de l’aigua | ARXIU/MIREIA ARSO

La nàiade indica la bona qualitat de l’aigua | ARXIU/MIREIA ARSO

Subscriu-te per seguir llegint