L’Ajuntament de Manresa ha aconseguit, per novè any consecutiu, el màxim nivell de transparència. El 100 %. Així ho acredita l’obtenció del Segell Infoparticipa, un guardó atorgat pel grup de recerca Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que reconeix la transparència informativa de les webs de les institucions.

En aquesta ocasió, a més a més, l’Ajuntament de Manresa ha rebut el nou premi extraordinari en la redacció de les notícies, juntament amb el consell comarcal del Vallès Occidental i els ajuntaments de Canovelles, Llagostera, Palau-solità i Plegamans, La Ràpita, Sallent i Sant Vicenç dels Horts. S’analitzen criteris com l’ús del llenguatge inclusiu o els redactats.

El lliurament dels guardons es va fer dilluns a la sala d’actes del rectorat de la UAB. En representació de l’Ajuntament de Manresa, va recollir el segell la regidora de Recursos Humans i Govern Obert, Montserrat Clotet Masana. L’acte el va presidir el rector de la UAB, Javier Lafuente.

El ComSET estudia un total de 52 indicadors a les webs institucionals, que estan basats en la Llei de Transparència del 2013 i que analitzen si s’ofereix informació dels representants polítics, si es dona espai per a l’opinió dels grups a l’oposició, si s’informa sobre com es gestionen els recursos col·lectius i els recursos econòmics o si s’ofereixen eines per a la participació ciutadana, entre altres.

El Segell Infoparticipa s’atorga als ajuntaments que obtenen més indicadors positius en funció de la seva població. En el cas de les localitats amb més de 50.000 habitants, s’exigeix un 95% d’indicadors positius i, en el cas dels municipis amb menys de 1.000 habitants, s’atorga a partir del 75% d’indicadors positius.

Enguany s’han guardonat 135 consistoris. D’aquests, n’hi ha 45 que han obtingut el 100% d’indicadors positius, entre els quals Manresa.

Els resultats dels ajuntaments en matèria de transparència es poden consultar al Mapa Inforparticipa. L’eina va ser impulsada el 2012 pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB per a fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals.

El 2013, el LPCCP va plantejar l’atorgament del Segell Infoparticipa i per això es va crear el Consell Certificador, encarregat de contrastar les avaluacions de l’equip, i que està integrat per membres de l’Associació Catalana i de la Federació de Municipis, de l’Oficina Antifrau, del Col·legi de Periodistes, de l’Associació de Comunicació Pública i del món acadèmic. El 2020, el LPCCP es va fusionar amb el grup de recerca Publiràdio per formar el nou grup Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET), responsable actual del Mapa Infoparticipa.