Un congrés a Manresa dona eines per abordar trastorns de conductes en discapacitats intel·lectuals

600 professionals es formen en una jornada organitzada per Ampans i Althaia

El Congrés Estatal sobre Alteracions de la Conducta ha omplert la sala d'actes de Sant Joan de Déu de Manresa

El Congrés Estatal sobre Alteracions de la Conducta ha omplert la sala d'actes de Sant Joan de Déu de Manresa / MIREIA ARSO

Jordi Morros

Jordi Morros

La sala d’actes de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa s’ha omplert com poques vegades aquest divendres. Sense pràcticament ni un seient lliure i amb gent prenent apunts. Ha acollit el sisè Congrés Estatal sobre Alternacions de la Conducta que organitza Althaia i Ampans, amb la participació de la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC. Hi han participat 250 persones de forma presencial, i 350 en línia, però també prèvia inscripció.

L’objectiu de la jornada ha sigut aportar eines i estratègies innovadores als professionals que tracten persones amb discapacitat intel·lectual d’elevada complexitat mitjançant teràpies psicològiques.

Enguany s’ha centrat en aquelles persones amb discapacitat però que també presenten altres patologies que dificulten revertir la problemàtica conductual. En aquests casos els trastorns de conductes acostumen a ser més greus, intensos i freqüents.

Segons l’organització, «volem que la gent se’n vagi del congrés amb una mena de caixa d’eines variades que els hi puguin ser útils als seus respectius serveis» per fer front a aquestes conductes complexes i, sobretot, millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Especialistes de renom

Al congrés, que s'ha celebrat durant tot el dia, hi han participat especialistes internacionals com el psicòleg clínic de la Universitat Tizard Center de kent, a Anglaterra; la neuropsicòloga i doctora de l’Autònoma de Barcelona, Susanna Esteva; la psicòloga Jane Farr i el psicòleg clínic John Rose. A més a més del doctor especialista en psiquiatria Ramon Novell, que forma part del comitè científic i organitzador.

La conferència inaugural ha anat a càrrec de la professora de la Universitat de Bimingham Biza Stenfert Kroese.Durant la seva intervenció ha assegurat que no tan sols s’ha d’observar els usuaris, en aquest cas les persones amb discapacitat i alteracions de conducta, sinó també parlar amb elles i escoltar-les «per intentar entendre els seus sentiments, perquè tenen els mateixos que qualsevol altre persona». Fins fa poc això no es feia, ha recordat.

La professora britànica Biza Stenfert ha inaugurat la jornada

La professora britànica Biza Stenfert ha inaugurat la jornada / MIREIA ARSO

Aquestes jornades se celebren cada dos anys. El 2019, just abans de la pandèmia, es va fer a Barcelona perquè va ser un congrés internacional. Generalment es porta a terme a Manresa perquè les entitats organitzadores, Ampans i Althaia, són de la ciutat i perquè dona prestigi a Manresa i a la comarca, segons l’organització.

Amb l’objectiu de millorar la salut mental i les alteracions de conducta de les persones amb discapacitat intel·lectual, afavorir la seva autonomia i la seva qualitat de vida, Ampans i Althaia compten, des de fa anys, amb una aliança estratègica que els permet treballar de manera coordinada i integral en l’atenció, la investigació i la docència.

Segons les dues institucions, aquest model de treball, que ha suposat un impacte positiu per a aquestes persones, s’ha convertit en un referent i en un clar exemple de treball en xarxa en l’àmbit social i sanitari. 

Subscriu-te per seguir llegint