Fem Manresa planteja resoldre les causes de les violències per augmentar la seguretat

Demana que es deixi de confondre conceptes com la criminalitat, l'incivisme o els conflictes de convivència

Imatge de la darrera xerrada del cicle

Imatge de la darrera xerrada del cicle / Arxiu Particular

Redacció

L'última de les xerrades del cicle, organitzat per Fem Manresa, "Fem una ciutat per viure-hi" va tractar el tema de la seguretat, un aspecte que l'organització anticapitalista planteja afrontar anant a l'arrel dels problemes que generen inseguretat.

La xerrada, conduïda per la regidora i alcaldable de Fem Manresa, Roser Alegre, va comptar amb la participació de Nora Miralles, investigadora en seguretat, gènere i drets

humans i, la geògrafa i experta en mediació de conflictes Lurdes Quintero.

Més seguretat que a Dinamarca

Segons Fem, es va fer palès que tant a Manresa com arreu del país ha augmentat la preocupació per la inseguretat, "malgrat una estabilització dels delictes i viure en un dels estats més segurs d'Europa, per davant de països com Dinamarca o Alemanya". I que davant d'aquesta situació, els governs continuen optant per respondre amb mesures punitives ampliant la presència policial als carrers o amb sistemes de vigilància, entre d'altres.

Per a Fem, "lluny de resoldre la situació, aquestes mesures fragmenten cada cop més la societat i estigmatitzen a col·lectius determinats".

En l'acte es va assenyalar els perills que aquestes mesures tenen, ja que augmenten el control sobre la població, però que "en cap cas reverteixen la situació i, encara menys, les seves causes". I que és necessari deixar de barrejar i confondre conceptes com la criminalitat, l'incivisme o els conflictes de convivència, situacions diferents a les que s'ha de respondre de manera diferent.

La ideologia de la seguretat

El debat va posar de manifest que la seguretat no és un concepte neutre, sinó que respon a una determinada ideologia política i que la inseguretat respon a una necessitat de l'Estat, perquè també és una política econòmica: "els ajuntaments de tot Catalunya s'han gastat 12 milions en empreses de seguretat", sentenciava Nora Miralles.

I van defensar que aquesta inversió es podria destinar a mesures socials. I que, per tant, cal situar el debat sobre la seguretat en "la cura cap a la fragilitat i la vulnerabilitat", va afirmar Nora Miralles.

En l'apartat d'alternatives possibles a posar sobre la taula, reblaven que és imprescindible posar el focus en les causes de les violències estructurals per mirar de revertir-les col·lectivament, amb eines com la mediació o la justícia restaurativa. 

Lurdes Quintero va afirmar que "la policia, ni que sigui de proximitat, no té la formació ni el coneixement per donar-hi resposta: s'ha d'afrontar des del camp social i educatiu".

Aquesta ha estat l'última de les xerrades del cicle, que ha tractat temes com la mobilitat, l'urbanisme, l'educació, l'estat del català, la planificació econòmica i la seguretat, que per la candidatura són temes cabdals per afrontar els reptes que té al davant la ciutat.