«Pares impacients i infermeres d’usuaris pacients». És el títol de la xerrada que el lingüista Màrius Serra va pronunciar aquest dimecres a Manresa per parlar de la tasca dels professionals d’infermeria. Ho va fer amb una mirada posada en la gestió emocional i de l’estrès.

Va ser una de les activitats que va formar part de la celebració del Dia Internacional de la Infermeria. Es va celebrar a la sala gòtica de l’Hospital de Sant Andreu.

La jornada va servir per posar en valor la tasca que fan les infermeres, compartir bones pràctiques i sumar esforços amb l’objectiu d’oferir una atenció sanitària de qualitat.

Hi van participar infermeres de la Fundació Althaia, del Col·legi d’Infermers i Infermeres de Barcelona, de l’Institut Català de la Salut (ICS), d’UManresa i de la Fundació Sant Andreu Salut.

Xerrada inaugural

La inauguració de la jornada va anar a càrrec del director general de la Fundació Sant Andreu Salut, Manel Valls; i de la directora de l’Hospital de Sant Andreu, Sílvia Graell. Tots dos van lloar la tasca professional i la responsabilitat de les infermeres, part primordial de l’engranatge del sistema sanitari, van dir.

Manel Valls i Sílvia Graella a la inauguració de la jornada a la sala gòtica de Sant Andreu E2S

El lingüista i escriptor Màrius Serra va fer la seva xerrada «Pares impacients i infermeres d’usuaris pacients» posant èmfasi en la importància del benestar emocional a la feina i en l’àmbit de la salut.

Màrius Serra durat la xerrada sobre infermeria que va pronunciar a Manresa E2S

Concurs Talkinf

Per primera vegada, a la jornada s’ha celebrat el concurs TALKINF, liderat per la Gemma Arnaus, de la delegació territorial del Col·legi Oficial d’Infermeres de Barcelona. Les infermeres han compartit una vivència impactant o una acció innovadora que han implementat.

S’han presentat projectes com "Abordatge integrat i coordinat de la cura de ferides entre el Centre d’Atenció Primària i la Residència", a càrrec de professionals de l’Equip d’Atenció Primària de Cardona (ICS). Té com a objectiu integrar i coordinar infermeria del CAP i de la residència amb la missió de promoure l’excel·lència en les cures infermeres.

La infermera Cristina Lao, de la Fundació Althaia, ha parlat de la importància de donar una atenció amb visió holística a les persones que pateixen una malaltia

infecciosa en la seva xerrada "Relació terapèutica en una consulta infermera d'infeccions comunitàries. Fórmula màgica o improvisació?". Ha destacat la importància de l'educació per a la salut, de l'empoderament dels pacients i la complicitat que s'estableix entre ells i la infermera tenint en compte que les malalties infeccioses són encara molt tabú.

Un altre projecte que s’ha presentat ha sigut “Cuidant”, a càrrec de la infermera de l’Hospital Sant Andreu, Montse Monferrer, que ha exposat la seva experiència en els seus més de quinze anys de professió posant l’atenció en la unitat de psicogeriatria de l’Hospital, de les malalties neurodegeneratives i les demències.

Les que han rebut més vots han sigut Cristina Lao de la Fundació Althaia i la Montse Monferrer, de la Fundació Sant Andreu Salut, que han guanyat el concurs.

La commemoració del Dia Internacional de la Infermera al Bages, continuarà amb un taller d’artistes de la salut el 17 de maig a l’Hospital Sant Joan de Déu, i amb una caminada entre vinyes que sortirà del CAP d’Artés, el dia 20 de maig.