L'ExpoBages tanca amb una jornada de recuperació sense xàfecs

La pluja va jugar ahir una mala passada als expositors, la majoria dels quals taquen avui la fira amb les expectatives complertes

Helena Carbonell

Helena Carbonell

L'ExpoBages ha arribat a la seva darrera jornada amb totes les mirades posades al cel. La pluja d'ahir i del divendres va fer la guitza a totes les parades que formen una de les fires més característiques de Manresa, que enguany compleix 41 anys. Els expositors lamenten les precipitacions d'ahir i alguns han pogut recuperar les vendes perdudes al llarg d'aquesta jornada.

Alguns paradistes consultats per Regió7, però, asseguren que les vendes d'ahir al matí van ser tan bones que ja van aconseguir complir les seves expectatives. És el cas d'Eva Bautista, que ve de Barcelona i és la primera vegada que ve al certamen manresà amb la seva botiga de roba. N'està bastant segura que repetirà perquè "la gent és molt receptiva i les vendes estan anant d'allò més bé".

El director de l'escola d'idiomes Madison, Eduard Salas, no podria haver complert les expectatives de la fira perquè directament no se'n havia fixat. "Penso que el més important és ser-hi, fa trenta-cinc anys que hi participem, o sigui que crec que alguna cosa estem fent bé", deia. També pensa que "la presència de les empreses és el més rellevant de la fira" el director del gimnàs CUBE, Lluís Serracarbassa, que creu que els tallers infantils que fan a l'ExpoBages són "una forma d'atraure possibles abonats". Serracarbassa assegura que aquesta fira és "un dels pocs llocs on s'ofereixen promocions en els preus".

Pel que fa a la secció de vehicles de la fira, la presidenta del grup d'automoció del Bages, Maria Masana, ha declarat que "el volum de vendes ha estat semblant al de l'any passat". Tanmateix, en aquest sector les fires multisectorials com l'ExpoBages fan d'aparador i es preveu que en les properes setmanes les visites a concessionaris de la comarca incrementin de forma notable gràcies a la fira.

La consolidació d'un model

El gerent de la Fundació Turisme i Fires de Manresa, Albert Tulleuda, està satisfet amb aquesta edició de l'ExpoBages, concretament amb el contingut potenciat de l'apartat tecnològic TecnoBages. Per Tulleuda, aquest ha estat "l'any de consolidació del model" que pretén convertir-se en referent.

L'espai TecnoBages situat a la plaça Sant Domènec acull "la part més lúdica de tecnologies molt potents". Hi ha activitats com el planetari, un simulador de conducció o un taller de drons, que ha estat el més popular durant la jornada d'avui diumenge. Albert Tulleuda apunta que "el fet que tot sigui gratuït permet apropar sectors de la població als quals de vegades és complicat arribar, com per exemple els adolescents".

No plou al gust de tothom

Tot i que mai plou al gust de tothom, la qualificació de "desastre" només l'ha fet servir una de les paradistes consultades, Montse Oller, que ven roba i encens, entre d'altres objectes. Apuntava que el fet que "s'hagi fet la tercera setmana del mes també influeix en què la gent no gasti tant" per aquest motiu i el les previsions de pluja opina que ha estat un ExpoBages "mal plantejat".

Des de la parada de Les Apicultores, Aida Palau fa una valoració positiva de les estones sense pluja de l'ExpoBages. A part de vendre mel i espelmes, es dediquen a fer divulgació sobre l'apicultura i les abelles en general, per aquesta raó també s'imparteixen tallers de fer espelmes per als més petits. Tot i la seva voluntat de divulgació, Palau recorda que les vendes de mel i espelmes "són el nostre ingrés principal" i espera remuntar en aquest aspecte durant les hores que queden de fira.

Una paradista que ven amulets de la sort, Maite Francesc, creu que la fira "està molt bé perquè està al rovell de l'ou de la ciutat i això fa que passi molta gent". Per ella, no s'han complert encara les expectatives de vendes, però té pensat tornar l'any que ve perquè creu que "tot ha estat culpa de la pluja". Per la tarda, les vendes han permès a Francesc recuperar els diners del que ahir no va tenir sortida.