El comerç sobre l'estat del Carrer Nou de Manresa: "Ens falta gent i diners"

Sis empresaris de la zona expliquen els pros i contres de tenir un negoci en aquesta zona

Sis empresaris del carrer Nou de Manresa

Sis empresaris del carrer Nou de Manresa / Helena Carbonell

Helena Carbonell

Helena Carbonell

Un de cada tres locals del carrer Nou de Manresa, es troba sense activitat. A tocar de la plaça Sant Domènec, és un exemple de les llums i ombres comercials de Manresa amb 13 dels 45 locals tancats, en total un 28,8%. Els comerciants de Sobrerroca, plaça Major, Sant Miquel i voltants alertaven el mes passat que amb una botiga menys s’igualaria el pitjor registre de baixos comercials tancats que l’associació comptabilitza cada sis mesos des del 2012. Davant d'aquestes xifres, parlem amb sis responsables dels comerços de la zona per conèixer com ho valoren i per descobrir els pros i contres de tenir-hi un negoci:

«Hi hauria d'haver més facilitats per obrir un negoci»

Seuba al mostrador de l'establiment

Seuba al mostrador de l'establiment / Helena Carbonell

Sandra Seuba confessa que va ser complicat obrir la seva cafeteria al carrer Nou, però admet que «els catcafès és una idea de negoci molt innovadora i només n’hi ha set a tot Catalunya». Tanmateix, creu que l’administració hauria de donar ajudes als emprenedors.

Com afecta el negoci que hi hagi tants locals buits al carrer?

Ens afecta molt. Per a nosaltres, com més coses obrin, millor. Aquí hi ha botigues diferents que porten perfils molt diversos de gent, i això per al nostre negoci ens va molt bé. 

Com es podria solucionar?

Penso que hi hauria d’haver més facilitats per obrir un negoci. De vegades el que passa és que obren botigues i tanquen al cap de dos dies perquè no compleixen tots els requisits que posa l’Ajuntament. A nosaltres ens van dir que els establiments nous del carrer tindríem algun tipus d’ajuda, i encara no hem rebut res. De fet, nosaltres no hem tingut cap ajuda ni cap subvenció per muntar el negoci. Al final, el pressupost va ser el doble del que havíem previst perquè ens feien falta moltes més coses de les que pensàvem. 

El carrer té alguna altra mancança?

Jo diria que potser al vespre hi falta més vigilància. Al carrer fins a les 10 o a les 11 de la nit només tenim obert nosaltres i el restaurant Las Vegas, i la veritat és que de vegades fa respecte sortir. 

«Hi ha locals que mai es podran llogar»

Anna Casasampera a la botiga

Anna Casasampera a la botiga / Helena Carbonell

Anna Casasampera regenta la botiga de cosmètica natural Tarannà, situada al carrer Nou. Creu que els locals buits són una qüestió que cal solucionar amb celeritat administrativa. 

Quin creu que és el problema principal del comerç al carrer Nou? 

Hi ha molts locals buits. Trobo que falta molta mà per part de l’Ajuntament. Al centre històric hi ha locals que mai no es podran llogar perquè fa més d’una dècada que estan abandonats i els propietaris són absents. N’hi ha alguns que prefereixen no llogar-los. 

Què proposa?

Crec que l’Ajuntament s’hauria de fixar en ciutats de la mateixa mida o fins i tot més petites. S’hauria de donar microcrèdits o subvencions perquè les persones que volen emprendre un negoci es decideixin a començar i fer la inversió inicial que suposa arreglar un local que porta tant de temps deixat. A més, també s’hauria de revisar la zona de vianants dels carrers. 

El carrer Nou és una zona mixta de vianants i vehicles.  

En teoria sí, però a la pràctica no tant. Hi ha molts cotxes que passen fora d’horari i ningú els diu res. De fet, sé que algun botiguer alguna vegada ha cridat l’atenció a un guàrdia municipal perquè passaven cotxes fora d’horaris sense permís i la resposta va ser que no es posaria a multar a tothom. Això afecta molt el comerç perquè la gent no pot passejar igual. 

«Els locals antics s'han de rehabilitar i els lloguers no són barats»

Ester Subirana, responsable de la botiga M.D.R

Ester Subirana, responsable de la botiga M.D.R / Helena Carbonell

Ester Subirana responsable de la botiga M.D.R, creu que l’administració hauria d’invertir més en aparcaments, sobretot per a la gent de la comarca.  

Què creu que fa falta al carrer Nou? 

Una de les coses més importants és l’aparcament. A Manresa vivim de gent de la comarca, i si aquí no poden deixar el cotxe, van a altres ciutats. 

Els locals tancats tampoc deuen ajudar.

Donen mala imatge. El problema és que els locals antics s’han de rehabilitar i els lloguers no són barats. Penso que l’Ajuntament hauria d’obligar els propietaris a llogar els locals buits, o bé comprar-los i que passessin a ser de propietat municipal. Però és evident que s’han de posar les coses més fàcils per als que volen començar. 

«Estem contents amb la seguretat»

Ivan Jiménez, propietari de C.B.D Alquímia Verda

Ivan Jiménez, propietari de C.B.D Alquímia Verda / Helena Carbonell

Ivan Jiménez, propietari de C.B.D Alquímia Verda, va obrir al juliol la seva segona botiga de productes derivats del cànnabis després de l’èxit de la primera a Igualada. Va escollir el carrer Nou per la seva centralitat.  

Com creu que es podria millorar el carrer Nou?

Només fa un mes que som aquí i de moment estem molt satisfets. Sobretot pel que fa a la seguretat, cada dia passen policies i la veritat és que estem molt tranquils. 

Estan contents amb l’elecció de la ubicació de la botiga?

Completament. A més, ja buscàvem que passés un perfil determinat de persona, sobretot gent gran i famílies. A més, crec que després de l’estiu hi haurà molta més gent, sobretot a la festa major. 

«Fan falta iniciatives per revitalitzar el nucli antic»

Jordi Costa, propietari de la botiga Nou Nat

Jordi Costa, propietari de la botiga Nou Nat / Helena Carbonell

A més de ser el propietari de la botiga Nou nat, Jordi Costa és el tresorer de l’Associació de botiguers del carrer Nou i està convençut que el problema principal és el nivell adquisitiu dels manresans. 

Què falta perquè el carrer Nou torni a ser una de les principals vies comercials?

Principalment, nivell adquisitiu: al carrer ens falta gent i diners. A efectes pràctics aniria molt bé tenir un lloc on aparcar en condicions i fer que el centre fos més atractiu per anar a comprar. 

Com ho faria?

Fan falta iniciatives per revitalitzar tot el nucli antic de Manresa. Recordo que després de la pandèmia l’Ajuntament va fer un xec regal per incentivar el comerç local. Això podria tornar perquè va anar bé. 

«És un carrer amb un ambient envejable»

Rosalia Martínez, propietària del Raconet de la Salut

Rosalia Martínez, propietària del Raconet de la Salut / Helena Carbonell

Rosalia Martínez va obrir la seva botiga de productes per a la salut, el Raconet de la Salut, fa poc més d’un mes i està molt satisfeta amb el tracte rebut per part de l’Ajuntament.  

Va tenir problemes administratius per obrir el negoci?

Per part de l’Ajuntament cap ni un, el tracte va ser cordial. 

Per què va escollir aquest carrer?

La veritat és que jo volia tenir la botiga en un lloc bastant cèntric i trobo que aquest és un carrer amb un ambient envejable i sempre hi ha gent. 

La falta d’aparcament ha suposat algun problema?

No, de fet, problemes per aparcar n’hi ha a tot arreu, i aquí tenim el pàrquing del Puigmercadal. 

Subscriu-te per seguir llegint