El cas de Juan Muñoz Pastor, usuari del centre ocupacional d'Ampans: la seva família reclama una plaça residencial fa 9 anys

Muñoz acompanyat d’Ana Pérez, treballadora del centre on va

Muñoz acompanyat d’Ana Pérez, treballadora del centre on va / AMPANS

Gemma Camps

Gemma Camps

Juan Muñoz Pastor és de Sant Joan de Vilatorrada, té 60 anys, un 91% de discapacitat i un grau 3 de dependència. La seva família va fer les passes per sol·licitar a la Generalitat una plaça residencial el 2014, però la petició no va quedar registrada perquè algú no va fer bé la seva feina. Quan se’n van adonar, la van tornar a demanar. Fa dos anys que és a la llista d’espera d’Ampans. N’és usuari del centre ocupacional a Sant Joan.

La germana és qui té cura d’ell des de fa set anys i durant cinc també es va fer càrrec del seu pare, fins que va entrar en una residència. La situació del Juan implica tenir una persona al costat per a pràcticament tot: preparar el menjar, les rutines d’higiene, canviar-li els bolquers, fer desplaçaments, l’atenció mèdica... Té problemes de comunicació i no té cap tipus de sociabilització, explica el seu cunyat, José Antonio Maraver. «La meva dona va haver de deixar la feina per poder-se fer càrrec d’ell. A més, a la nit gairebé no pot dormir perquè ell es lleva diverses vegades. Amb el pas de temps l’estan superant les circumstàncies. Tot plegat li està generant un gran nivell d’ansietat, estrès i angoixa que, al mateix temps, està afectant el nostre matrimoni perquè no podem tenir cap mena de llibertat com, per exemple, anar a fer un volt tots dos sols».

Reclama la dotació de pisos on puguin anar aquestes persones tan dependents. «Són imprescindibles per tal que persones com la meva dona puguin viure la seva vida. És una necessitat social amb la qual, igual que ella, es deuen trobar moltes altres persones. Crec que és necessari actuar i posar una solució abans que el cuidador o la cuidadora emmalalteixin i acabin deixant la persona dependent totalment sola».

Recorda que, «segons l’article 7 del Reial decret de drets de les persones amb discapacitat, les administracions públiques han de protegir els seus drets, i creiem que no hi ha cap àmbit des del qual s’estiguin fent els esforços necessaris, ni des de l’Ajuntament, ni des del Consell Comarcal ni des de la Generalitat».

La residència a la Parada que esta fent Ampans està pensada justament per a casos com el que es troba aquesta família.

Subscriu-te per seguir llegint