Els vals per a material escolar alleugen l’encariment de la tornada a l’escola

Establiments de papereria de Manresa consultats per Regió7 celebren la iniciativa de la Generalitat i asseguren que ha provocat canvis positius en tota la campanya comercial

Hi ha qui pensa que l’ajut hauria d’anar més enllà de la primària

Dues nenes seleccionant el material per al proper curs a la botiga Bureau Vallée

Dues nenes seleccionant el material per al proper curs a la botiga Bureau Vallée / Oscar Bayona

Helena Carbonell

Helena Carbonell

L’escena més típica de començaments de setembre són famílies equipant-se amb quaderns, motxilles i bolígrafs per passar tot el curs escolar que és a punt de començar. El paper i el plàstic són dues matèries primeres que han pujat considerablement de preu des de l’any passat i això repercuteix directament en l’equipament que necessiten infants i adolescents per anar a classe fins al juny. 

Aquest any cada alumne de primària escolaritzat a una escola que se sostingui amb fons públics a Catalunya compta amb dos vals de 50 euros per gastar en material escolar, fet que ha alleugerit molt les famílies amb infants a primària, segons expliquen treballadors de diferents papereries de Manresa. 

La propietària de la llibreria Rubiralta, Cristina Blesa, reconeix que els vals de la Generalitat «han tornat a portar la gent als petits comerços per comprar el material escolar». Explica que fa molts anys «la gent venia amb una llista i ho comprava tot» però d’unes temporades ençà que, «les famílies es decanten per comprar només en grans superfícies». Per això està molt satisfeta amb la campanya de la Generalitat. De fet, considera que «és una gran iniciativa, tant per les famílies com pels comerços».    

Blesa tenia certes reticències pel que fa a la funcionalitat dels vals abans que comencés la campanya, però finalment va optar per adherir-s’hi i està molt contenta amb la decisió que va prendre. «En només tres dies ja tinc abonat al compte els diners dels vals; va molt millor del que pensava», confessa. Pel que fa a l’import dels ajuts, considera que és «correcte» perquè «amb 100 euros per un infant de primària n’hi hauria d’haver prou».    

Detall dels vals de la Generalitat

Detall dels vals de la Generalitat / Oscar Bayona

Avançament de la campanya

Aquest és el segon any que s’ha produït l’avançament del curs escolar, fet que ha provocat que la campanya més important de l’any de les papereries s’hagi vist molt alterada pel que fa a les dates. El cap de la botiga de Bureau Vallée de Manresa, Joan Pons, recorda que «durant el mes de juliol hi va haver molt més moviment del que és habitual». Per a Pons, preveure què passarà d’aquí a unes setmanes és «gairebé impossible» perquè «la campanya és molt variable des de fa tres anys». 

Comenta que «fins no fa gaire el 25% de la facturació de tot l’any es feia durant les dues últimes setmanes d’agost i les dues primeres de setembre». Però això va canviar, primer, per la pandèmia; després, per l’avançament del curs escolar, i, ara, per la campanya de vals de la Generalitat. 

Pel que fa als esmentats vals, Pons explica que «hi ha molta gent que no sap què es pot comprar i què no amb aquest val i necessiten una mica d’orientació». De la mateixa manera, hi ha persones que arriben a la botiga amb el val desactivat, fet que, segons Pons, ralentitza la feina dels treballadors de la botiga. 

A la cooperativa per excel·lència del material escolar han apostat per tenir caixes específiques per bescanviar els vals. La cap de botiga d’Abacus Manresa, Lis Escolà, explica que «els treballadors disposen de tota la informació perquè tothom pugui adquirir el material desitjat i no hi hagi cap confusió en el moment de fer el pagament». A més, assegura que Abacus «ha pogut contenir el preu de molts productes gràcies a un bon aprovisionament i acords amb els proveïdors». 

El fet que el val no sigui per als estudiants de secundaria ni tampoc per als dels cicles infantils ha provocat una certa indignació en algunes famílies que tenen fills en edat d’escolarització, però no a l’etapa de primària. Ho explica Sílvia Gratacòs, gerent de la botiga Sobrerroca que detalla que «l’inici de curs, per a un alumne de l’ESO ha augmentat sobre un 5% respecte de l’any passat». També recalca que «canvia molt d’una escola a una altra perquè n’hi ha que no fan servir llibres físics i n’utilitzen en línia o bé materials didàctics propis». 

Tot i que Gratacòs recorda que «els primers dies de juliol van ser caòtics a la botiga pel tema dels vals», assegura que «les famílies s’han sabut espavilar durant el mes d’agost». Tot i que s’ha treballat més del que era habitual durant l’estiu, Gratacós preveu que al llarg d’aquest cap de setmana i tota la setmana que ve tornaran les cues habituals. «Potser les famílies amb nens de primària no fan cues, però totes les demés sí, igual que els altres anys», explica.

Gratacòs detalla que el moment de vendes més potent de Manresa és justament després de la festa major. «Aquí és el que marca el final de l’estiu i es nota molt que la gent que no disposa dels vals s’espera fins els darrers dies per comprar el material», diu. 

El material escolar que han de comprar els alumnes és molt diferent si van a una escola pública o a una de privada, segons el gerent de la botiga de material escolar i d’oficina Ofimat de Manresa, Ramon Bonvehí. Explica que «als centres públics, el material està molt socialitzat i en segons quines escoles privades, potser no tant». 

Un greuge comparatiu

Bonvehí creu que la campanya dels vals de la Generalitat «és una bona idea», però opina que «provoca un greuge comparatiu entre les famílies amb alumnes a primària i les que tenen fills que estudien l’ESO». 

Explica que el cost del nou curs pels estudiants d’ESO està entre els 60 i 100 euros, aproximadament, «depenent del que vulgui comprar cada família». Per aquest motiu, creu que el curs que ve «els vals s’haurien de fer extensius a tots els alumnes d’etapes obligatòries». 

Els vals també serveixen per adquirir jocs educatius i llibres de literatura infantil i juvenil

A més de per comprar elements d’escriptura, papereria, llibres de text, diccionaris, motxilles, calculadores i estoigs, els vals que la Generalitat de Catalunya va fer arribar a cada infant de primària a principis del mes de juliol també serveixen per adquirir jocs educatius i llibres de literatura infantil i juvenil. També es poden adquirir llicències de continguts educatius digitals. 

Aquesta campanya és una iniciativa del govern que atorga un ajut de 100 euros (dividit en dos xecs de 50) per a cadascun dels alumnes d’educació primària dels centres que estiguin sostinguts amb diners públics. 

Per la propietària de la botiga Rubiralta, Cristina Blesa, el fet que els vals també es puguin usar per comprar llibres és «un avantatge que cal aprofitar molt bé per promoure la lectura entre els infants».

Recorda que a meitats d’agost va arribar una família per gastar el val i quan ja ho van tenir tot escollit, al nen li va fer gràcia un llibre de lectura que la família també va poder incloure dins la compra. «És molt bonic que els nens puguin agafar el llibre que els vingui de gust llegir, a part de les lectures obligatòries de l’escola», opina Blesa. 

Ella creu que deixar que els infants s’interessin pels llibres que vulguin és una de les maneres més efectives de «fer que els nens llegeixin més». 

Els xecs tenen validesa fins el 30 de novembre i es poden fer servir en tots els establiments que s’hagin adherit a la campanya. Es poden trobar a la pàgina web de valescolar.cat

Es poden fer servir junts o separats, però si l’import de la compra es menor als 50 euros que conté el val, el restant no es retornarà. Per aquest motiu, el cap de la botiga Bureau Vallée de Manresa, Joan Pons, recomana gastar tot l’import de cada val.