Creix l’oferta de pisos per a universitaris a Manresa, amb una demanda anual de més de 1.000 places

El projecte empresarial Homies s’estrena aquest curs amb quatre pisos que han adequat i equipat amb la idea que els usuaris siguin estudiants

Hi ha un habitatge amb cabuda per a vuit persones a la carretera de Vic i tres més al carrer d’Ausiàs March per a nou

Gemma Camps

Gemma Camps

A Manresa cada any hi ha més d’un miler d’estudiants universitaris que necessiten un lloc per viure mentre fan la carrera a la UManresa-FUB i a la UPC-EPSEM. Al marge de les residències universitàries creades expressament per atendre aquesta demanda, que sumen un centenar de places, l’altra opció són els pisos compartits. Al curs que ara comença s’ha afegit a aquesta oferta un projecte empresarial que no és ni una residència ni un pis normal. Es diu Homies i s’estrena amb quatre pisos (amb vies que siguin més), a la carretera de Vic -un, amb vuit places- i al carrer d’Ausiàs March- tres, amb nou places.

Una de les habitacions dobles del pis de la carretera de Vic | ALEX GUERRERO

Una de les habitacions dobles del pis de la carretera de Vic | ALEX GUERRERO / Gemma Camps

El curs 2021-2022, el darrer del qual disposa de dades, la UManresa va tenir 1.183 estudiants de Catalunya, 204 d’Espanya i 589 de l’estranger. Deixant de banda els de Catalunya, els arribats de l’Estat i de l’estranger van sumar prop de 800 persones. A la UPC, el mateix curs, van tenir 823 estudiants de Catalunya, 47 de l’Estat i 6 de l’estranger. Traient els de la Catalunya central i del Barcelonès, n’hi havia més de 300 d’altres comarques que, amb els de la resta d’Espanya i de l’estranger, van sumar uns 350. Com a mínim (falten els de Catalunya de la FUB que també van quedar-se a viure a Manresa o a la rodalia), més d’un miler d’estudiants es van haver d’espavilar per trobar un lloc on residir durant el curs.

Cuina-menjador d’un pis del carrer d’Ausiàs March | HOMIES

Cuina-menjador d’un pis del carrer d’Ausiàs March | HOMIES / Gemma Camps

Tres immobiliàries de Manresa triades a l’atzar van confirmar, ahir, que entre juny i juliol ja van omplir els pisos moblats que tenen i que són adequats per compartir. A Finques Passeig en tenen una desena, que, sobretot, omplen estudiants francesos que fan fisioteràpia a la FUB. Inllobsa i Finques Galí, en tenen entre cinc i set. En el segon cas, també amb estudiants francesos.

Miquel Prunés porta el projecte Homies. Més enllà d’haver muntat uns pisos amb «molt carinyo» i amb tot luxe de detalls a la carretera de Vic, 10 i al carrer d’Ausiàs March, 11 de la capital del Bages, Prunés remarca que la filosofia que els mou és que les persones que hi visquin creïn comunitats de convivència que facin inoblidable aquesta etapa de la seva vida lluny de casa. Sap molt bé de què parla. Economista de professió, tot i ser molt jove, ha treballat en diversos països (Suècia, Dinamarca, França, Costa Rica i Vietnam) per a una empresa que organitza viatges de luxe per a americans amb seu a Califòrnia i, de tornada a Barcelona, on viu tot i ser manresà, sempre ho ha fet en pisos compartits amb altres persones amb les quals han creat comunitat. Amb aquesta idea neix Homies, que «vol dir company de pis».

El de la carretera de Vic és un tercer pis amb tres habitacions dobles, dues individuals, tres lavabos complets, cuina totalment equipada, sala d’estar, espai de bugaderia, terrassa i una sala d’estudi al cinquè pis. Al carrer d’Ausiàs March hi ha tres habitacions per a quatre persones al primer pis, dues habitacions per a tres persones, al segon, i dues per a dues persones, al tercer. En cada cas hi ha terrassa comunitària «amb vistes a Montserrat», dos lavabos complets i cuina-menjador. Als baixos hi ha una sala d’estudi.

Atenció personalitzada

Un aspecte que destaca especialment Prunés és l’atenció personalitzada que ofereixen als inquilins (sis, per ara). «Si han de fer un tràmit burocràtic els acompanyem. Si se’ls ha d’anar a buscar quan arriben amb tren o amb bus, hi anem».

Insisteix en «l’esperit de comunitat», alhora que apunta que hi ha «unes normes bàsiques de convivència». Totes les habitacions disposen de manetes intel·ligents que funcionen amb l’empremta dactilar per preservar la intimitat de cada inquilí. També a cada habitació hi ha fibra òptica per cable. Presumeix que, a l’hora d’equipar els pisos, no han estalviat en despeses. «Hem posat els millors matalassos del mercat, les millors rentadores, les millors neveres». La voluntat és que hi estiguin tan bé que no vulguin canviar. Hi ha una estudiant de Medicina, un d’ADE, un d’Enginyeria d’Automoció, un d’Hoteleria a la Joviat, un que estudia un postgrau. «Volem que se sentin com a casa».

El preu de l’habitació compartida va dels 435 als 485 euros, i el de l’habitació individual, dels 370 als 625. Les tarifes inclouen el manteniment i neteja, els serveis (llum i aigua), els llençols i les tovalloles.

Prunés valora que, actualment, la demanda dels universitaris que estudien a Manresa s’ha estabilitzat. Homies es vol afegir a l’oferta existent amb un producte «que es diferenciï i pensat al detall».

Subscriu-te per seguir llegint