Aigües de Manresa rebrà 6 milions d'euros de fons europeus per millorar l’eficiència del cicle de l’aigua

El govern central ha atorgat l’ajut a l’empresa pública bagenca, que ha sigut el projecte més ben puntuat de Catalunya

Entrada a la planta potabilitzadoa de Manresa, al sector de les Bases

Entrada a la planta potabilitzadoa de Manresa, al sector de les Bases / ARXIU/FRANCESC GALINDO

Redació

El govern central ha resolt atorgar una ajuda de 6 milions a Aigües de Manresa per millorar l’eficiència del cicle de l’aigua, des del moment de la captació fins el seu retorn al medi. Són diners que provenen dels fons europeus Next Generation.

El diners els gestiona el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic del govern central, que aquest dijous ha publicat la resolució de la convocatòria d’ajuts per a la digitalització del cicle de l’aigua.

Hi van optar 158 projectes, i s’han concedit ajuts a 30. Beneficiaran a 1.676 municipis de 16 comunitats. En el cas d’Aigües de Manresa en trauran profit 17 poblacions.

El mateix ministeri ha destacat la qualitat tècnica dels projectes escollits. El de l’empresa pública Aigües de Manresa ha estat el més ben puntuat de Catalunya.

El projecte, titulat «Sostenibilitat en el Cicle de l’Aigua. Un projecte de digitalització i transformació del territori», ha quedat en novena posició d’entre els 30 seleccionats.

El cicle de l’aigua

El projecte que s’ha plantejat parteix d’un context marcat pel canvi climàtic, la manca d’aigua i una necessitat de major flexibilitat, control i eficiència del cicle integral de l’aigua.

El pla abasta la totalitat del cicle integral de l’aigua, des de la captació fins al retorn al medi. S’estructura a l’entorn de 12 objectius generals:

 1. Fer el pas definitiu cap a la transició digital d’Aigües Manresa, a través de l’ús de noves tecnologies i innovació.
 2. Contribuir a una millor planificació, gestió i governança en l’àmbit d’Aigües Manresa.
 3. Treballar per excepció amb la finalitat d’optimitzar els costos operatius del servei.
 4. Augmentar l’eficiència energètica de les infraestructures vinculades al cicle integral de l’aigua, mitjançant la generació d’energies renovables.
 5. Reduir el nombre de fuites en les diferents xarxes i incrementar el rendiment d’aquestes.
 6. Incrementar la capacitat del processament de dades i control sobre els serveis explotats.
 7. Tenir la governança sobre els sistemes i les dades produïdes.
 8. Dotar-se de les eines necessàries per afrontar les exigències derivades del nou decret de Qualitat de l’Aigua.
 9. Adaptar les infraestructures als futurs escenaris de sequeres o inundacions causats pel canvi climàtic, i augmentar-ne la resiliència.
 10. Sensibilitzar sobre el cicle integral de l’aigua entre la població augmentant-ne el coneixement, potenciant la transparència i la vinculació social.
 11. Capacitar al personal de l’empresa per als nous perfils professionals, la creació de llocs de treball especialitzats en l’entorn digital i l’automatització.
 12. Compartir l’experiència amb altres operaris amb problemes i reptes semblants. 

Els 30 projectes seleccionats pel govern central rebran ajudes que van dels 3,3 milions als 7,9.Manresa. Amb 6, Aigües de Manresa se situa a la part alta. Se’n beneficiaran projectes que aborden la gestió de l’aigua, tant a grans ciutats com a petits municipis del medi rural rural i que han presentat projectes agrupats. En total, el ministeri ha adjudicat un primer paquet de 200 milions. Acaba d’obrir la convocatòria per a una nova tongada d’ajuts

La resolució del ministeri es pot recórrer. Serà definitiva la primera quinzena de novembre.

A Catalunya es van presentar 17 sol·licituts de les quals només 4 rebran ajudes. A més a més d'Aigües de Manresa també rebran fons europeus el consorci Besòs-Tordera, 5 milions; la Societat General d’Aigües de Bacelona, amb 7,5 milions; i l’empresa metropolitana d'Aigües de Barcelona, 7,9 milions. Optaven a ajuts municipis com Vilanova i la Geltrú, Terrassa, diverses poblacions de les comarques de Tarragona, el Consorci d’Aigües de Tarragona o el proveïdor de poblacions del Vallès com Granollers.