Althaia aplica la intel·ligència artificial per controlar a distància pacients crònics

Una eina digital, desenvolupada per la fundació saitària i Eurecat, s'aplica com a prova pilot per millorar en casos de rehabilitació cardíaca i salut mental

La fisioterapeuta de Rehabilitació Cardíaca Núria Santaularia manté una conversa en línia amb un grup de pacients que dirigeix

La fisioterapeuta de Rehabilitació Cardíaca Núria Santaularia manté una conversa en línia amb un grup de pacients que dirigeix / Althaia

Jordi Morros

Jordi Morros

Controlar els exercicis físics prescrits pel fisioterapeuta després d’haver patit, per exemple, una afecció cardíaca, comunicar-se amb l’equip mèdic a través d’un xat sempre que sorgeixin dubtes o algun problema. També recordar la medicació que cal prendre’s i les visites mèdiques programades. O bé donar recomanacions a mida i personalitzades sobre salut i benestar. Tot això basat en la intel·ligència artificial, la famosa IA.

Són algunes de les funcionalitats de la nova aplicació de salut digital personalitzada que ha desenvolupat el centre tecnològic Eurecat juntament amb la Fundació Althaia, en el marc del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) BAGESS que coordina l’Ajuntament de Manresa.

Una eina feta a mida

L’aplicació en qüestió l’han batejat amb el nom de Crono 360, i s’ha començat a utilitzar. De moment com a prova pilot en persones que pateixen del cor i han de fer rehabilitació cardíaca, i en pacients crònics amb problemes de salut mental.

L’objectiu de la nova eina tecnològica és millorar l’atenció a persones amb dependències o malalties cròniques. En aquest cas, però, amb la particularitat que mitjançant algoritmes i intel·ligència artificial, l’aplicació fa càlculs automatitzats que li permet actuar pràcticament com un assistent personal a mida de cada pacient que a més a més està disponible a tota hora.

Núria Santaularia és fisioterapeuta de la Unitat de Pràctica de Rehabilitació Cardíaca de la Fundació Althaia. Explica que els programes de rehabilitació cardíaca per a persones que han patit, per exemple, un atac de cor, «han demostrat que hi ha una reducció d’urgències, de reingressos i de mortalitat».

A partir d’aquí s’ha dissenyat l’eina digital. Els pacients tenen a la seva disposició la planificació diària d’activitats físiques que han de fer, el seu estat de salut es monitoritza, hi ha píndoles educatives i informatives sobre la malaltia «perquè no tot són exercicis físics» i l’agenda amb les visites mèdiques previstes, i un xat per comunicar-se amb el seu equip mèdic i fins i tot amb el departament d’informàtica d’Althaia si fa falta.

A més, gràcies a la connexió amb una polsera electrònica, l’aplicació també registra la freqüència cardíaca mentre els pacients realitzen els exercicis físics, entre d’altres variables, el que permet activar alarmes en cas de detectar anomalies durant el seguiment.

La visió dels pacients

L’eina telemàtica «l’hem creat a partir de la visió dels pacients», assegura Santaularia. Als qui van fer rehabilitació cardíaca a distància a causa de la covid se’ls va demanar com els hi agradaria que fos l’aplicació. Els professionals també hi han dit la seva.

En el cas de la prova pilot a persones amb problemes de salut mental, l’objectiu és orientar-los per «millorar el seu funcionament diari», comenta la cap de la Unitat de Recerca i Innovació d’Althaia, Gemma Cuberas. Que segueixi el tractament, les visites pendents o la prescripció d’activitats pel seu estat emocional. També es monitoritza l’activitat física que fan i els professionals reben un senyal ‘alarma quan hi ha una situació de risc.

El finals d’any s’acabarà la prova pilot i serà a partir de llavors quan es farà un assaig clínic per valorar els resultats de la iniciativa.

Altres patologies

La prova pilot amb l’aplicació digital Crono 360 s’ha centrat en pacients que fan rehabilitació cardíaca i persones amb problemes de salut mental. Però ja es pensa en poder-se fer servir en altres patologies. Bàsicament malalts crònics. «Aquesta eina va néixer amb la idea que pogués donar resposta a la cronicitat en general»., comenta la cap de Recerca i Innovació d’Althaia, Gemma Cuberas.

Un altre avantatge és que el que «faria el pacient a l’hospital, en aquest cas ho fa al seu entorn» , diu la fisioterapeuta Núria Santaularia. En canvi «no tothom te la disponibilitat o la possibilitat de poder venir a Manresa a fer-ho presencialment».  

Subscriu-te per seguir llegint