La cooperativa d’enterraments compta, per ara, amb catorze associacions adherides

La constitució oficial de Recer va tenir lloc el passat mes d’agost

Preveu poder començar a donar servei l’1 de gener del 2024

Participants en l’acte de la constitució oficial de la cooperativa, celebrat l’agost passat

Participants en l’acte de la constitució oficial de la cooperativa, celebrat l’agost passat / Arxiu Recer

Gemma Camps

Gemma Camps

D’ençà que es va presentar, el maig passat, la cooperativa d’enterraments Recer ha anat fent passes endavant amb la intenció de començar a donar servei l'1 de gener del 2024. De moment, hi ha catorze associacions de veïns compromeses amb el projecte, onze de Manresa i tres del Bages, Cabrianes, Sallent i Balsareny

Amb la constitució, l’agost passat, de la cooperativa, el grup motor inicial, format per les onze associacions que ja s’hi havien adherit d’entrada, ha donat pas a un consell rector que està pendent de la ratificació en l’assemblea que se celebrarà el 2 de desembre. Paral·lelament al consell rector, s’estan creant diverses comissions de treball. La constitució oficial es va voler fer amb prou marge de temps. Ja està registrat, però falta la notificació oficial.

Hi ha deu associacions veïnals que faran l’assemblea abans del 31 d’octubre. Les que decideixin entrar a la cooperativa ho faran com a sòcies col·laboradores i tindran un règim transitori d’incorporació de tres mesos a partir de la data d’aprovació de la seva assemblea. Hi ha set associacions més que encara no han programat l’assemblea, de les quals n’hi ha tres o quatre que és possible la facin abans d’acabar l’any, han informat fonts de Recer. També hi ha associacions de veïns que estaven dins del grup motor que ja han celebrat l’assemblea per decidir ser sòcies col·laboradores. És el cas de la germanadat de Cabrianes. Tot plegat, ha d’anar avançant fins a l’assemblea de la cooperativa del 2 de desembre quan, més enllà de les associacions de veïns, les persones es podran associar a Recer a títol individual. 

Per donar forma al projecte, la federació de barris de Manresa va rebre una subvenció de la Generalitat de 70.000 euros amb què va contractar una tècnica i tres cooperatives que els acompanyen en aquest camí -Ensó, especialitzada en governança i temes administratius; Facto, especialitzada en el tema econòmic; i Dies d’Agost, experta en marca i en comunicació. Ara, Recer ha sol·licitat una nova ajuda econòmica per consolidar el projecte, però, segons sembla, si bé per puntuació l’han aconseguit, també ho han fet altres projectes i estan en espera de saber si els diners donen per a tots.

Traspàs de socis a final d’any

Si tot evoluciona com és previst, a final d’any es començarà a fer el traspàs dels socis de les vocalies d’enterraments de les associacions adherides a la nova cooperativa amb la idea, com s’ha informat abans, de començar a donar servei l’1 de gener del 2024

Recer. Cooperativa d’Acompanyament Veïnal, fa prop de deu anys que va començar a agafar forma. El motiu va ser la preocupació d’algunes entitats veïnals per la supervivència de les seccions d’enterrament de les associacions de veïns fruit de la manca de relleu generacional per portar-les, el fet de no poder-ne garantir al cent per cent la viabilitat econòmica i la continuïtat i que no estan protegides per la Llei.

 Per a qui vulgui rebre’n informació en directe, el dia 15 d’octubre Recer participarà a la Veinàlia a la plaça de Sant Domènec. 

Les quotes segons cada cas

Les quotes mensuals que pagaran els membres de la cooperativa variaran si són socis d’alguna associació de veïns o si són nous. Per als membres d’entitats veïnals, serà de 5,5 euros (de 0 a 35 anys); 6,5 euros (de 36-65 anys) i de 7,5 euros (a partir de 66 anys). I per als nous socis, de 4,46 euros (0-16 anys), 5,04 (17-33 anys), 7,19 (34-50), 11,28 (51-67), 18,25 (68-82) i 2.752,05 (més de 83 anys).