Projecte de 3,8 milions per completar la consolidació de la fàbrica dels Panyos de Manresa

L’Ajuntament ha obert una partida amb 1 milió d’euros i ha demana 2,8 milions de subvenció a l’Estat

Imatge d’arxiu d’una visita realitzada el 2020 a l’interior de la fàbrica dels Panyos

Imatge d’arxiu d’una visita realitzada el 2020 a l’interior de la fàbrica dels Panyos / Arxiu/Marta Pich

Francesc Galindo

Francesc Galindo

L’Ajuntament ha elaborat un projecte de 3,8 milions d’euros per restaurar els sostres de la Fàbrica dels Panyos, al barri manresà de Valldaura, i així completar la consolidació de la factoria original més antiga que es conserva a Espanya, i una de les més antigues d’Europa.

Demanarà 2,85 milions d’euros del Programa 2% Cultural del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

Per tal de poder sol·licitar la subvenció, l’Ajuntament ha d’acreditar que disposa de consignació del 25% d’aquest pressupost global que ha de finançar, així que necessita disposar d’una partida pressupostària de 950.025 euros que va ser explicada en el darrer ple municipal.

Les ajudes que concedeix el Ministeri són per finançar treballs de conservació o enriquiment de béns immobles del Patrimoni Històric Espanyol.

L’alcalde Marc Aloy va explicar que no se sap si es podrà aconseguir la subvenció, però «considerem que és bo treballar per rehabilitar la fàbrica dels Panyos, que és un Bé Cultural d’Interès Nacional». La Fàbrica dels Panyos ja va rebre una intervenció per garantir l’estanquitat de la coberta. 

Va caure un tros de teulada

L’octubre del 2005 va caure un tros de teulada que no es va reparar fins un any després de forma provisional. Va caldre esperar a l’any 2009 per dur a terme la reconstrucció integral de tota la teulada. Es va invertir gairebé un milió d’euros procedents del Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL), més conegut com el pla Zapatero.

L’any 2011, l’Ajuntament de Manresa va aprovar el pla director de la fàbrica que havia de permetre abordar amb rigor la rehabilitació de l’edifici, segons es va dir aleshores, i que definia els seus usos.

Es pensava en els Panyos per centralitzar els serveis que la Generalitat té escampats per Manresa, fet que ja s’havia suggerit en ocasions anteriors però que no s’havia acabat de definir mai ni per part de l’Ajuntament, qui era qui més ho desitjava, ni per part de la Generalitat, que no s’hi va comprometre mai.

Amb el temps, es va decidir que seria a l’edifici dels antics jutjats de la Baixada de la Seu i al seu entorn on es centralitzarien els serveis que la Generalitat té a Manresa.

El pla director dels Panyos també preveia destinar una part de l’equipament a activitats culturals, construir una passera per creuar el riu Cardener, un aparcament subterrani per a un centenar de cotxes i recuperar l’alçada original de la xemeneia, que es va escurçar 1,70 metres els anys 70 després que hi caigués un llamp.

En aquell moment es va calcular que rehabilitar els Panyos per dins i per fora superava els 11 milions d’euros. 

Una joia només apuntalada

Construïda el 1820, la fàbrica va tancar el 1976 després de 156 anys d’activitat fabril dedicada al tèxtil. A partir d’aleshores va començar un lent i imparable procés de degradació. El 1988 va ser inclòs al catàleg d’edificis protegits de la ciutat, i un any més tard l’Ajuntament de Manresa va ordenar l’enderroc de sis naus de la fàbrica a causa del seu mal estat. Només va quedar dempeus edifici principal que hi ha ara.

Vista exterior de la fàbrica dels Panyos amb les seves característiques finestres

Vista exterior de la fàbrica dels Panyos amb les seves característiques finestres / Arxiu/Mireia Arso

[object Object]

Manresa conserva la fàbrica de riu encara dempeus més antiga de Catalunya i del sud d’Europa, un element patrimonial de primer ordre de dos segles de vida:la fàbrica dels Panyos

Com a element clau del patrimoni industrial està qualificada com a Bé Cultural d’Interès Nacional, des del 2009, i figura en texts i catàlegs sobre el patrimoni industrial català. És inclosa en el Pla Nacional del Patrimoni Industrial, com un dels quatre edificis industrials de més interès de Catalunya, però no per això ha rebut l’atenció que es mereix. 

Va ser construïda per iniciativa d’una de les empreses més dinàmiques de la Catalunya del principi del segle XIX. L’impulsor va ser Pau Miralda, que va formar societat amb emprenedors locals. Per aquest motiu, la fàbrica és coneguda també com a Can Miralda. La seva construcció simbolitza l’inici de la revolució industrial a Catalunya.

Va començar sent una fàbrica de draps, és a dir, de panyos fins que, a partir del 1850, va passar a ser una fàbrica tèxtil de cotó. 

La planta baixa de l’edifici tenia 1.224 metres quadrats. Durant la guerra civil es va convertir en una caserna militar, entre el 1936 i el 1939. A les parets encara hi ha rastre d’alguns grafits de soldats de l’època.

A la primera planta, l’esquelet arquitectònic que manté viva l’estructura s’aguanta amb l’ajut de materials per apuntalar el sostre. Les bigues de fusta són fortes i han aguantat l’edifici des que van acabar les obres per edificar-lo, l’any 1824, però ara necessiten estar apuntalades i actualment estan deformades.

L’any 1976, després de 150 anys d’activitat, la fàbrica dels Panyos va tancar les seves portes definitivament i, d’aquesta forma, arribava a la fi un capítol important de la història industrial del país, que encara roman a l’espera d’una segona oportunitat. 

Subscriu-te per seguir llegint