Les farmàcies de les comarques centrals, sense estoc del medicament per a la diabetis que també aprima

El fàrmac Ozempic, amb problemes de subministrament, se'l disputen diabètics i gent que vol aprimar-se per estètica

A la farmàcia Alier de Manresa mostren l'Ozempic,  del qual hi ha problemes de subministrament

A la farmàcia Alier de Manresa mostren l'Ozempic, del qual hi ha problemes de subministrament / J.M.G.

Jordi Morros

Jordi Morros

Està de moda. Tant que costa trobar-ne. No tothom qui en vol en pot tenir al moment, i qui ho necessita perquè li fa falta pateix per tenir-ne.

Ozempic. Així es diu el producte de moda. És un medicament indicat per a persones diabètiques obeses que s’ha mostrat efectiu per aprimar-se. D’aquí plora la criatura. El laboratori que el produeix no dona a l’abast. El busquen els diabètics i els que no ho són però es volen aprimar. La combinació perfecte que he fet que escassegi a les farmàcies. Cal recepta mèdica per aconseguir-lo, i el experts alerten que s’hauria de prendre sota supervisió mèdica.

La clau del medicament es que és un dels primers que s’ha mostrat efectiu per aprimar-se perquè tracta un factor clau: suprimeix la gana i augmenta la sensació de sacietat a nivell del sistema nerviós central. A més a més alenteix el procés de digerir els aliments a l’estómac, amb la qual cosa es notable més estona del que seria habitual.

A la farmàcia Alier de Manresa mostren l'Ozempic,  del qual hi ha problemes de subministrament

A la farmàcia Alier de Manresa mostren l'Ozempic, del qual hi ha problemes de subministrament / J.M.G.

El secret és la semaglutida

Tot això gràcies a un principi actiu anomenat semaglutida. És al fàrmac de l’Ozempic i també del medicament conegut com Wegovy. Aquest darrer es comercialitzarà exclusivament per aprimar-se. Encara no està disponible a l’estat espanyol. Possiblement l’any vinent. És a mans de l’Agència Espanyola del Medicament. Els dos productes s venen lliurament a països com els Estats Units o Canadà.

A l’estat espanyol a falta recepta per aconseguir Ozempic. El sistema públic només el dispensa per a diabètics amb obesitat i està finançat per l’estat. Però el sistema de la sanitat privada també pot emetre una recepta del medicament i prescriure’l tant per a diabètics com per gent que senzillament es vol aprimar. Uns i altres es disputen, doncs, el fàrmac. I al mig, les farmàcies.

Pels clients habituals

A la farmàcia Alier de Manresa expliquen que els pocs Ozempic que els hi arriben els guarden pels seus clients habituals que pateixen diabetis «perquè per ells és necessari».

Comenten que en alguna ocasió ha entrat gent desesperada» a la farmàcia demanant el medicament, i que fins i tot «ens han trucat del 061 per si en teníem». Que hi hagi problemes de subministrament també ha passat amb altres medicaments com l’Amocilina -un antibiòtic- l’any passat. «Ara amb l’Ozempic perquè hi ha més demanda». Expliquen que aquesta situació genera certa angoixa entre els qui gasten el fàrmac. «Als nostres clients no els hi ha faltat mai, però a vegades anem amb la llengua a fora», i en altres «hi ha pla B com per exemple dispensar un genèric».

És un medicament car, comenten a la farmàcia Oltra de la carretera de Santpedor de Manresa. Uns 130 euros la caixa que dura un mes. A més a més «en demanes cinc i te’n porten un», el que genera «inquietud» a la gent que el necessita. Comenten que hi ha persones que demanen directament si en tenen i altres que se’ls hi guardi.

Ja fa mesos que hi ha problemes de distribució, recorden a la farmàcia Vintró de Manresa. S’ha troba casos d’usuaris del medicament que han anat al metge perquè els hi recepti un altre fàrmac que els hi faci el mateix servei o similar i que no tingui problemes de proveïment. A la farmàcia Farré del carrer Barcelona comenten que «ens en demanen sovint. Sobretot diabètics que ja et venen amb la cara de dir que el necessiten».

Ozempic, el fàrmac per a la diabetis que també aprima

Ozempic, el fàrmac per a la diabetis que també aprima / J.M.G.

Si el problema de subministrament «passa a una farmàcia, ens passa a totes perquè totes anem a parar al mateix lloc», comenten a la farmàcia Cosp de Berga. «Intentes subministrar-ho als que ho necessiten», i qui no ho té «pautat per la diabetis ve directament amb recepta del metge privat». Comenten, però, que ara l’estrella és l’Ozempic de la mateixa manera que abans ho havien estat altres productes. «Sempre ha estat de moda aprimar-se i ara toca aquest i a més a més, pel que sigui, no n’hi ha».

A Solsona, a la farmàcia del Passeig «el tenim pels nostres clients diabètics. Per aprimar-se no el venem perquè no en tenim en estoc. Arriben en comptagotes». Explica que temps enrere «sí que venia gent a buscar-lo per aprimar-se amb receptes de privades. Hi havia més demanda. Suposo que la gent s’ha cansat de voltar per trobar-ne». Assegura que «el pes preocupa tothom. Tothom vol perdre pes ràpidament i sense fer massa esforços».

Els laboratoris

Ozempic i Wegovy son productes del laboratori danès Novo Nordisk que gràcies a aquests dos medicaments s’ha convertit en l’empresa més valuosa d’Europa, per davant del conglomerat de luxe Louis Vuitton. Va ser una de les primeres companyies a produir insulina.

Subscriu-te per seguir llegint