Les capitals de la Catalunya central reivindiquen el territori

Els alcaldes de Manresa, Berga, Solsona, Vic i Prats de Lluçanès participen en un acte públic a la Plana de l’Om i celebren una trobada per debatre temes que afecten les comarques centrals

D’esquerra a dreta, els alcaldes Jordi Bruch, Judit Gisbert, Marc Aloy, els presentadors Mar Martí i Rubén Vázquez, i Albert Castells i Ivan Sànchez | MIREIA ARSO

D’esquerra a dreta, els alcaldes Jordi Bruch, Judit Gisbert, Marc Aloy, els presentadors Mar Martí i Rubén Vázquez, i Albert Castells i Ivan Sànchez | MIREIA ARSO / Jordi Morros. Manresa

Jordi Morros

Jordi Morros

Els alcaldes de les capitals de comarca de la Catalunya central van protagonitzar ahir una trobada inèdita a Manresa. El Col·legi de Periodistes de Catalunya i Canal Taronja Televisió els va reunir a tots en acte públic a l’auditori de la Plana de l’Om durant el qual, amb la sala plena, no van parlar de capitalitat, sinó de problemes concrets de la ciutadania com l’economia, el comerç, la seguretat o la mobilitat, i com els afronta cada població.

El públic va seguir amb interès la inèdita trobada | MIREIA ARSO

El públic va seguir amb interès la inèdita trobada | MIREIA ARSO / Jordi Morros. Manresa

Hi van participar l’alcalde de Prats de Lluçanès, Jordi Bruch; l’alcaldessa de Solsona, Judit Gisbert; l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, que va fer d’amfitrió; l’alcalde de Vic, Albert Castells; i el de Berga, Ivan Sànchez. És el mateix ordre que van ocupar a l’escenari, d’esquerra a dreta vist des de la platea. Només hi faltava l’alcalde de Moià, Dionís Guiteras, que era de viatge a Brussel·les per feina.

Trobada prèvia

Va ser un debat serè, cordial, educat, sense grans anuncis per part dels alcaldes i amb tocs de bon humor que Canal Taronja va emetre en directe. Igual d’important que l’acte públic en sí va ser la trobada que abans van celebrar els alcaldes a l’Ajuntament de Manresa. En aquest cas a porta tancada. Segons va explicar Aloy abans d’iniciar-se l’acte públic, es va parlar de qüestions com mobilitat, formació, treball o universitat. Temes que afecten a tots. «És important que fem front comú», va dir Aloy. Per això va remarcar que trobades d’aquest tipus se celebraran més sovint. En acabat l’acte a la Plana, tots ells van anar a sopar. Aloy va agrair a Canal Taronja i més en particular a la directora general del grup Taelus, Pilar Goñi, per promoure l’acte que va possibilitar la trobada.

L’acte el va presentar la presidenta de la demarcació de la Catalunya central del Col·legi de Periodistes, Mar Martí, i el director de Canal Taronja a Osona, Moianès i Lluçanès, Rubén Vázquez.

Alcalde per alcalde

Per part dels alcaldes, Bruch s’estrenava com a alcalde de la capital de la nova comarca del Lluçanès; Gisbert era l’única alcaldessa a l’escenari; a Sànchez el van felicitar per la seva recent paternitat; i per a Castells, de Vic, era la primera visita oficial a Manresa com a alcalde. Aloy va exercir d’amfitrió.

La seguretat va ser la primera qüestió que es va posar damunt la taula. Martí i Vázquez van recordar els recents episodis de baralles multitudinàries que hi ha hagut a Manresa i a Vic. Tothom va coincidir a dir que la seguretat és un tema que genera preocupació entre la població, i que ningú no se n’escapa. Castells, però, va remarcar que a ciutats com Vic se celebren esdeveniments més que multitudinaris com el Mercat de Música Viva, sense incidents. «Cal posar-ho en valor», va assegurar. La principal aposta de l’Ajuntament de Vic és «la pau social». Sánchez va dir el mateix de la Patum, i va remarcar que la seguretat és la cinquena preocupació dels berguedans, segons una enquesta de la Diputació. «Es barreja amb incivisme», actituds que «s’han de revertir». Però com va recordar Gisbert, de Solsona, «la seguretat és un tema molt fràgil. Solsona és una ciutat segura, però això pot canviar d’un dia per l’altre i s’ha de vetllar».

La mobilitat va ser una altre qüestió a tractar. Gisbert va donar una dada significativa: un jove de Solsona que vagi a estudiar a Manresa en transport públic s’ha de llevar a les cinc del matí per ser a classe a les 8. Molt a fer, doncs. Igual que amb la carretera que uneix Solsona i Berga. Sànchez va explicar que arran de la nova carretera que uneix Berga i Prats, els berguedans ja no baixen a Manresa, sinó que van a Vic. Aloy es va queixar dels peatges de la C-16, els únics que queden, i Castells va afirmar que a Vic s’ha apostat pels carrers per a vianants.

El comerç i les ciutats

«No s’hi val a comprar per internet i després queixar-se perquè tanca la botiga de barri», va dir Aloy quan va ser l’hora de parlar d’economia i comerç. Gisbert va reblar que els ajuntaments haurien d’agrair que hi hagi persones que cada dia aixequen les persianes de les seves botigues, mentre que Sánchez va explicar que Berga serà la primera població a implantar una àrea de promoció econòmica urbana.

En turisme va quedar clar que Lluçanès, Solsonès i Berguedà parteixen amb avantatge bàsicament pel turisme rural. Bruch va afirmar que el Lluçanès té un entorn privilegiat i tots els «ingredients perquè faci un esclati». En to de broma va assegurar que la llonganissa del Lluçanès no té res a envejar, ben al contrari, a la de Vic. Aloy va afirmar, al seu torn, que «a Manresa anem tard en l’aposta pel turisme», mentre que Castells va assegurar que Vic fuig de la massificació i vol un turisme de qualitat.

El punt de rivalitat

Durant tot l’acte a l’auditori de la Plana hi va haver bon to. L’única expressió de rivalitat entre ciutats va ser quan precisament parlant de turisme Aloy va assegurar que Manresa «sempre ha tingut un punt de rebel·lia al contrari que Vic, que sempre ha estat a favor de les classes benestants». Castells va respondre que Vic ha canviat, sobretot els darrers anys.

Cinc càmeres repartides per l’auditori van enregistrar tot el que hi passava. Entre el públic, regidors de l’Ajuntament de Manresa, del govern i de l’oposició; la delegada del Govern a les comarques centrals, Montserrat Barniol; alcaldes i exalcaldes; i representants de sectors econòmics i socials com la presidenta de la Cambra de Comerç, Sílvia Gratacòs o bé el president de la Federació de Veïns de Manresa, Antoni Erro. El debat es podrà veure avui a 2/4 de 12 del migdia i a les 12 de la nit, i en posteriors reemissions.

Subscriu-te per seguir llegint