La Confraria dels Favets estrena una processó pel Centre Històric de Manresa per celebrar la festa de la seva patrona

El recorregut amb la imatge de la Immaculada, el penó i la bandera es farà el 7 de desembre

El dia abans hi ha una visita guiada a la capella dels Favets i a altres espais de la Seu

Visita guiada a la capella dels Favets en una edició passada dels actes per celebrar la festivitat de la Immaculada Concepció

Visita guiada a la capella dels Favets en una edició passada dels actes per celebrar la festivitat de la Immaculada Concepció / Arxiu/Mireia Arso

Redacció

Des de fa 534 anys, la Reial Confraria de la Puríssima Concepció de Maria, anomenada Confraria dels Favets, celebra la Festa de la Puríssima a la basílica de la Seu de Manresa. Enguany, juntament amb la gestió de la Seu i els Amics de la Seu, han elaborat un programa que inclou els actes tradicionals i una novetat: una processó amb la imatge, el penó i la bandera de la Puríssima pels carrers del Centre Històric.

Els actes relacionats amb la Festa de la Puríssima començaran el dimecres 29 de novembre amb la tradicional novena i missa a la Capella de la Puríssima i acabaran el dia 8 de desembre amb la Festivitat de la Immaculada.

El programa d’aquest any

  • Des del 29 de novembre fins al 7 desembre, 18.30 h: Rosari, novena, cant dels Goigs de la Immaculada i missa a la Capella de la Puríssima, al claustre de la Seu.
  • Diumenge 3 de desembre, 10 h: Tradicional passada de la bandera de la Puríssima pels carrers de la ciutat. Hi participaran l'Hereu i la Pubilla de Manresa, els Trabucaires i el Pubillatge del Casal Cultural Dansaires Manresans, la Banda Pérez and Karson de Manresa, i el Pubillatge de les Caramelles del Pont Llarg de Manresa. El recorregut serà el següent: Baixada de la Seu, Santa Llúcia, Escodines, Sant Bartomeu, Nou de Santa Clara, Sant Maurici, Sant Magí, plaça del Pare Oriol, Viladordis, Via de Sant Ignasi, plaça del Remei, Alt del Remei, Hospital de Sant Andreu, plaça de l'Hospital, Sant Andreu, Sobrerroca, plaça Major, Sant Miquel, Plana de l'Om, Born, plaça de Sant Domènec, Muralla del Carme, plaça del Infants, Carme, Cap del Rec, plaça Major, Baixada del Pòpul i Baixada de la Seu.
  • Dimecres 6 de desembre, 11.30 h: La Confraria de la Purissima, la Basilica Santa Maria de la Seu i els Amics de la Seu tornen a organitzar una visita guiada. Un recorregut parant atenció a l'exterior i l'interior del temple. S'explicarà qui eren els favets de Manresa accedint a l'altar i a la capella d'estil neoclàssic que duu el seu nom. També inclourà el Museu de la Seu, la coberta del temple, l'Espai Oliba i el claustre. El guiatge serà a càrrec de l'Associació dels Amics de la Seu. Cal reserva prèvia a: gestio@seudemanresa.cat o al (93) 872 15 12. Preu: 7 euros/persona.
  • Dijous 7 de desembre, 17 h: Processó: per primer cop, es farà una processó amb la imatge de la Immaculada, el penó i la bandera pels carrers del Centre Històric. El recorregut serà el següent: Baixada de la Seu, Vallfonollosa, plaça d'en Creus, Piques, plaça Llisach, passeig de la República, Talamanca, Vilanova, Plana de l'Om, passeig de la República, plaça Llisach, Creus, plaça d'en Creus, Vallfonollosa i Baixada de la Seu.
  • Divendres 8 de desembre, Festivitat de la Immaculada, 11 h: Missa presidida per Mn. Florenci Gras Santolari, nou canonge de la Basilica de la Seu i rector de les parròquies d'Artés i de Sant Fruitós de Bages. La Capella de Música de la Seu interpretarà els cants propis de la festivitat dirigida pel nou director, Joel Diaz Vilà. Finalitzarà amb el cant dels Goigs de la Purissima i la Salve popular. Acabada la Missa es farà la tradicional processó per l'interior de la Basílica, establerta pels consellers de la ciutat l'any 1662. El penó serà portat per membres de l'Associació Reparadora de Pius IXè, Cos de Portants del Sant Crist de Manresa. També hi participaran els consellers de la ciutat, administradors i Gremi de Detallistes i Queviures. En acabar la processó es llegirà l'acta anual i es firmarà en el libre d'honor de l'entitat davant l'altar de la Puríssima. Seguidament, a la sortida de l'església, els Trabucaires de Manresa faran a l'exterior uns trets amb els trabucs en honor a la Verge Maria.

Una tradició de més de 500 anys

Altrament coneguda com la Confraria dels Favets, la Reial Confraria de la Puríssima i Immaculada Concepció de Maria es fundà el 1489. El 8 de desembre d’aquell mateix any va celebrar-se per primera vegada la festa de la seva patrona a la basílica de la Seu. Des de llavors, moltes generacions de manresans i manresanes han seguit demostrant la seva devoció i estima a la Immaculada. Actualment, la confraria està regida per una junta directiva, administradors i auxiliars sota el guiatge del rector de la Seu, Mn. Jean Hakolimana.