Fem Manresa porta al Ple la 'taxa Amazon' per gravar als grans operadors postals

Sorgeix en un context de creixement de les formes de consum per Internet 

El gegant de comerç electrònic Amazon

El gegant de comerç electrònic Amazon / Arxiu/E.P.

Redacció

El grup municipal Fem Manresa presenta al Ple municipal de novembre una proposició per aplicar una taxa als grans operadors postals, coneguda també com a “taxa Amazon”. Aquesta iniciativa sorgeix en un context de creixement de les formes de consum per Internet i d’augment del nombre de vehicles de grans operadors que circulen per la ciutat, derivant en importants costos ambientals, de mobilitat i socials.

Fem Manresa assenyala que l’augment dels desplaçaments en aquests vehicles privats té un fort impacte ambiental, congestiona el trànsit i dificulta encara més la mobilitat, tant pel que fa a les vies destinades al trànsit rodat com en vies destinades als vianants o bicicletes.

“Cal que les empreses que generen aquests costos ambientals i socials se’n facin responsables”, reclamen des de la candidatura, posant també sobre la taula l’aposta per “fomentar la recollida de les compres per internet en punts de lliurament per simplificar els desplaçaments” i la necessitat d’equilibrar les noves dinàmiques de consum i la promoció del comerç local i de proximitat “per potenciar un sector econòmic de gran valor social”.

A la vegada, des de Fem Manresa es recalca la importància d’actualitzar la política fiscal amb l’objectiu de redistribuir la riquesa, “recaptant d’aquelles activitats econòmiques d’operadors que més facturen per contribuir a la millora del benestar social dels i les manresanes”. I és en aquest sentit que a la moció presentada -a més del procés per definir la nova “taxa Amazon”- també es proposa que les activitats i projectes on invertir els diners recaptats es decideixin a través d’un “procés participatiu amb entitats, administracions i la ciutadania".

Suport al poble palestí

Fem també portarà al Ple municipal de novembre una moció en suport a Palestina i de "condemna al genocidi d’Israel" contra la població palestina, després que, posteriorment a l’ofensiva de Hamàs del passat 7 d’octubre a territori israelià, l’Estat d’Israel hagi bombardejat intensament la Franja de Gaza -una de les zones més densament poblades del planeta- i bloquejat l’entrada d’aliments, aigua i electricitat, provocant un gran nombre de víctimes civils (segons el Ministeri de Sanitat de Gaza, els atacs israelians haurien provocat almenys 8.306 morts, dels quals 3.457 serien infants, i 21.048 ferits, la majoria població civil; i, segons les Nacions Unides, ja hi hauria 1,1 milions de desplaçats interns palestins del nord al sud de Gaza).

Amb la proposició, la candidatura busca que l’Ajuntament se sumi a la crida a aturar immediatament els bombardejos d'Israel sobre Gaza, a evitar els desplaçaments forçosos de població i a fer arribar a la Franja aliments, aigua i electricitat i totes les necessitats bàsiques per a la vida. 

Entre d’altres, la moció també inclou el compromís de no establir acords amb empreses d’Israel fins que aquest Estat reconegui el dret a l’autodeterminació del poble palestí i acati el Dret Internacional.

Més concretament, la candidatura reclama l’adhesió del consistori “a la campanya civil internacional pel Boicot, les Desinversions i Sancions (BDS)”, excloent-ne aquelles institucions, empreses o organitzacions israelianes que reconeguin de forma explícita els drets fonamentals del poble palestí; i no establir cap mena de conveni ni tracte comercial, acadèmic, cultural, polític o esportiu amb empreses, institucions o organitzacions, internacionals o nacionals, que extreuen un benefici econòmic o polític de la violació dels drets palestins.

La moció presentada per Fem Manresa també inclou el compromís “a donar suport a les entitats i organitzacions que treballen sobre el terreny en defensa dels drets humans i en la recerca d’una resolució pacífica i democràtica del conflicte”, destinant “part del fons d’emergència de l’Ajuntament de Manresa a projectes que treballen sobre el terreny per millorar les necessitats bàsiques de la població palestina, a través de l’Associació Catalana per la Pau”.

La candidatura reclama també que es reconegui l’ocupació colonial i l’apartheid aplicat per Israel a Palestina com a causes estructurals de l’espiral de violència inciada com a mínim el 1948, a més de reclamar l’actuació de la comunitat internacional per a fer complir les resolucions de les Nacions Unides, el Dret Internacional i els drets humans. 

Fem recorda que, a finals d’octubre, el director de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans va presentar la seva dimissió denunciant la inacció d’aquest òrgan per prevenir el “genocidi” de la població palestina a Gaza.

“Aquesta no és una situació entre iguals”, expliquen des de Fem Manresa. “Mentre Israel és una potència nuclear amb un dels exèrcits més poderosos del món, el poble palestí no compta amb un exèrcit”. Destaquen també que la situació a Gaza ja era insostenible abans de l’ofensiva després de l’atac de Hamàs: “Israel ha convertit Gaza en una presó des de fa 16 anys, amb el 97% d’aigua no potable, el 56% de la població vivint en extrema pobresa, un 64% d’atur juvenil, i el 80% depenent d’ajuda internacional”.