L’aparcament de l’estació d’autobusos de Manresa quedarà reduït a una quarta part

La construcció de dos blocs d’habitatges al solar de l’antiga Alcoholera Manresana provoca que, d’entrada, es passi de les 120 places que hi havia a 32

El pàrquing, tancat el setembre per un període de quatre mesos, es podria obrir abans del previst

A l’esquerra, l’aparcament d’abans, i a la dreta, un cop amb la tanca que envolta el perímetre de l’obra amb el que queda de pàrquing al fons, tocant a l’estació d’autobusos

A l’esquerra, l’aparcament d’abans, i a la dreta, un cop amb la tanca que envolta el perímetre de l’obra amb el que queda de pàrquing al fons, tocant a l’estació d’autobusos / Oscar Bayona

Jordi Morros

Jordi Morros

L’aparcament de l’estació d’autobusos de Manresa reobrirà els pròxims dies amb 32 places. Són pràcticament 90 menys de les que tenia fins ara. La major part del pàrquing ha quedat envoltat de tanques, igual que tot el perímetre del solar de l’antiga Alcoholera on s’hi fan obres per a la construcció de dos blocs de pisos que ocuparan la major part de l’aparcament. Em quedarà una quarta part, tal i com ja va avançar aquest estiu Regió7 tot i que llavors l’Ajuntament va anunciar que només se n’ocuparia un terç.

Tampoc seran, d’entrada, les 60 places que es van dir el setembre, just abans que es tanqués l’aparcament. Tenint en compte, que algunes estan emparaulades per contracte amb negocis de l’entorn, encara en quedaran menys per als usuaris en general.

Els treballs per obrir el més aviat possible l’aparcament estan pendents de detalls, mentre que els preparatius per començar la construcció dels blocs d’habitatges que promou la immobiliària Metrovacesa s’han accelerat.

Previsió de quatre mesos

Tot i que en un primer moment es va comunicar que el pàrquing estaria tancat quatre mesos, la voluntat és obrir-lo el més aviat possible. Es va tancar a finals de setembre. Va generar malestar entre els negocis del voltant, perquè no s’ha donat cap alternativa. 

Una bona part del que era el pàrquing l’ocuparan els habitatges i l’espai públic que s’obrirà en aquesta zona, fins ara un solar en desús i tancat per un mur de totxos. L’altre part, la més propera el més proper a l’estació d’autobusos, és el que es destinarà a aparcament en sí. 

Canvi de fesomia

Des del setembre cap aquí tot aquest entorn ha canviat de fesomia. Amb l’aparcament tancat i sense cotxes, s’han fet obres a l’interior del recinte i han tirat a terra les pèrgoles i les estructures metàl·liques que  l’envoltaven. També s’ha fet una nova entrada i sortida del pàrquing uns metres més enllà d’on era fins ara en direcció a l’estació d’autobusos. Per aquest motiu, per poder facilitar la maniobra, s’ha hagut de demolir part de la mitjana que separa els dos carrils de circulació que hi ha a l’interior de l’estació. Ara ja hi ha instal·lats els aparells que controlen l’entrada i sortida de vehicles, amb la barrera inclosa, i s’ha pintat el terra els senyals horitzontals provisionals de color groc que indiquen el camí a seguir i les preferències que hauran de respectar els conductors. 

Tanques a tot el perímetre

Fet això, el següent pas ha sigut envoltar de tanques metàl·liques tot el perímetre de les obres. També la part afectada de l’aparcament. Dona una idea de com quedarà i de l’espai que els habitatges s’han menjat de l’aparcament.

Dins aquest perímetre tancat i barrat hi ha quedat l’escultura mòbil de ferro negre amb vidres de colors que gira amb el vent. És una obra de Francesc Fornells Pla que es va instal·lar en aquest punt de l’estació d’autobusos l’any 1982. 

S’acceleren els treballs

A l’estiu es van accelerar els preparatius per començar les obres dels 98 pisos que tindrà la promoció d’habitatges de la immobiliària Metrovacesa a l’antiga Alcoholera, al solar de la confluència de la carretera de Santpedor amb el carrer Sant Antoni Maria Claret i l’accés a l’estació d’autobusos i a l’estació de Manresa Alta del tren dels Catalans.

Es tracta d’una de les primeres promocions d’habitatges nous que es construeixen pràcticament al centre de Manresa des de la crisi immobiliària. Metrovacesa ja ha tirat endavant dos blocs al sector Concòrdia, a l’entorn de l’avinguda Universitària. Són més de 130 pisos als quals s’hi hauran de sumar els 98 de la Nova Alcoholera. En aquest cas la inversió és d’uns 20 milions i és previst que s’enllesteixi a finals del 2025.

En aquest solar es va construir a principis del segle XX l’Alcoholera Manresana, una destil·leria que es va mantenir activa fins el 1974. Quan va tancar, es va utilitzar un temps com a magatzem d’una empresa constructora. Els darrers anys no hi ha hagut cap mena d’activitat.

Un aparcament públic obert només a uns quants vehicles privilegiats

L’aparcament de l’estació d’autobusos i de l’estació de Manresa Alta dels Ferrocarrils de la Generalitat està tancat des del passat 26 de setembre a causa dels preparatius per fer 98 pisos al solar de l’antiga Alcoholera. Ara bé, els darrers dies ja s’hi ha pogut veure vehicles. Són els de l’empresa constructora Garcia Riera, que farà els pisos. Qui tanca el pàrquing públic l’obre només per ell. Paguen? Uns privilegiats. 

Subscriu-te per seguir llegint