Més de mil persones es manifesten en favor de Palestina a Manresa

La gentada ha començat a la Bonavista i ha acabat a la plaça Major, passant per Primer de Maig, les Bases, carrer Barcelona i la Muralla del Carme

Redacció

Més de mil persones han travessat Manresa al llarg de més d’una hora i mitja en protesta contra l’atac d’Israel a la franja de Gaza. La comitiva ha començat a la Bonavista i ha acabat a la plaça Major, on s'ha llegit un comunicat.

La protesta ha estat convocada per la Plataforma per Palestina de la Catalunya central, sota el lema «Aturem el genocidi del poble palestí», i ha aplegat una concurrència molt diversa, amb participants de totes les edats i orígens.

El recorregut ha començat a la Bonavista i ha seguit un trajecte poc usual: ha baixat pel Passeig, ha girat cap al carrer 1 de Maig, ha arribat a les Bases de Manresa, ha girat cap a la plaça Bages, ha baixat pel carrer Barcelona, des del carrer Guimerà ha arribat a la Muralla de Sant Domènec, ha pujat cap al Carme, i des d’allà ha arribat a la plaça Major, on es s'ha llegit el manifest de la protesta.

Els manifestants han portat una pancarta al davant on es podia llegir «Aturem el genocidi. Visca Palestina Lliure. Boicot Israel». Nombrosos participants portaven petites pancartes -gairebé totes en català, alguna en àrab- on es podien llegir retrets a la complicitat d’Occident amb Israel («Europa, còmplice del genocidi), i crides a boicotejar Israel i a les empreses que hi col·laboren. Al monument de la plaça Bages s'hi ha penjat una pancarta en contra d’ICL, l’empresa israeliana propietària de les mines del Bages.

Les imatges de la manifestació a favor de Palestina a Manresa

Les imatges de la manifestació a favor de Palestina a Manresa / Mireia Arso

Amb l’ajuda d’un parell de megàfons, s'han cridat proclames com «La terra robada serà recuperada», «Israel assassina, Europa patrocina», o «No és una guerra, és un genocidi».

En el manifest que s'ha llegit s'ha paralt de «neteja ètnica» i es va denunciar la mort d’11.000 persones a Gaza, de les quals 4.500 serien infants. S'ha cridat a boicotejat els productes israelians i es va criticar durament ICL, a qui es va acusar de ser un col·laborador estret de l’exèrcit israelià. També s'ha demanat a les entitats locals que tenen relació amb ICL que deixin de fer-ho.

El manifest es preguntava què més ha de passar per tal que els països occidentals intervinguin i les accions del govern d’Israel tinguin conseqüències. Han denunciat que els governs d’Estats Units i la UE continuen parlant del «dret d’Israel a defensar-se.»

Fa un mes, en començar l’atac d’Israel a Gaza com a reacció a l’atac de Hamàs a Israel, una concentració va aplegar 400 persones a la plaça Major. 

Una manifestació a favor de Palestina acumula milers de persones a Manresa

Mireia Arso