Mig segle de lluita veïnal al barri manresà del Xup

Es ret homenatge a la creació de l’associació i als protagonistes de 50 anys de treball per una comunitat i una vida digna

El barri del Xup a la segona meitat dels anys 60

El barri del Xup a la segona meitat dels anys 60 / Arxiu AVV XUP

Francesc Galindo

Francesc Galindo

El barri manresà Pare Ignasi Puig, conegut popularment com el Xup, va commemorar el 2015 el cinquantenari de la seva inauguració i, ara, ha arribat el moment de celebrar el mig segle de vida de l’associació veïnal, autèntic motor de la vida en comunitat d’aquest emblemàtic espai allunyat del nucli urbà.

Per a l’ocasió, l’associació de veïns ha preparat activitats en múltiples fronts aquest mes de desembre per posar en valor la fundació de l’associació i, alhora, retre homenatge a tots els veïns i veïnes que han lluitat i lluiten per un barri i una vida digna.

El 1973, en dictadura, es va constituir l’entitat veïnal que continua plantant cara avui en múltiples fronts. L’Associació de Veïns i Veïnes del Xup ha informat que el divendres 1 de desembre a 1/4 de 6 de la tarda, a la Sala Polivalent del Casal Cívic del Xup, a 1/4 de 6 de la tarda es presentarà i es projectarà el curt documental «Autoretrat d’un barri de Manresa», realitzat per joves del barri en el marc del projecte «Salto del Eje», a partir de tallers de creació cinematogràfica amb adolescents.

Tot seguit es portarà a terme la presentació del llibre recentment publicat per l’entitat veïnal «La història es fa lluitant. 50 anys de l’Associació de Veïns i Veïnes. Barri del Xup, 1973-2023».

Per acabar hi haurà una taula rodona sobre la fundació de l’associació amb la participació de Manuel Ramos Gómez, fundador i primer vicepresident de l’AVV del Xup; Josep Rovira Nieto, fundador del primer Grup de Joves del Xup; Anton Baraut Guilà, arquitecte i José Miguel Cuesta Gómez, historiador i autor del llibre «El moviment veïnal al Barcelonès Nord (1954-1987)». Els actes seguiran l’endemà, a la plaça interior dels locals comercials del barri, on a partir de 2/4 de 12 del matí tindrà lloc un vermut popular i l’actuació musical de la banda rumbera de Sant Joan de Vilatorrada «Gran arreplegada carajillera». Els actes compten amb el suport de l’Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona.

Orígens del moviment veïnal al barri del Xup

El barri del Xup fou un polígon d’habitatges públics que va crear l’organisme franquista Obra Sindical del Hogar, per fer front a la manca d’habitatges a la ciutat arrel l’arribada, als anys cinquanta i seixanta del segle passat, d’obrers procedents de les zones més empobrides de l’Estat en la recerca d’una vida més digna.

El Xup es va inaugurar l’any 1965 amb 480 famílies i un total de 2.200 veïns i veïnes, i des d’un bon inici patí greus deficiències urbanístiques i del parc d’habitatges, així com una total mancança d’equipaments públics en condicions.

Entrevista de Josep Maria Bertran Teixidor a membres de la junta de l’AVV, 8 de febrer 1974

Entrevista de Josep Maria Bertran Teixidor a membres de la junta de l’AVV, 8 de febrer 1974 / Arxiu Manolo Sánchez

Els orígens de l’Associació de Veïns i Veïnes (AVV) van íntimament lligats al moviment comunista clandestí present al barri des de finals dels 60, i en concret al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), el qual comptava amb una cèl·lula al barri. Des del PSUC es va considerar que la Junta Parroquial del barri podia ser un espai adequat per començar a canalitzar les inquietuds del veïnat i promoure la creació d’una associació de veïns.

L’any 1972 es celebren les primeres assemblees de veïns, on es decideix crear la Comissió Gestora, la qual va aplegar 16 veïns i veïnes, majoritàriament provinents del nucli inicial de la Junta Parroquial, qui serà l’encarregada d’elaborar la proposta d’estatuts de l’entitat.

El 19 de març de 1973, es va produir el que es pot considerar la primera assemblea de l’AVV, encara abans de la legalització, on més de 200 veïns i veïnes decideixen per unanimitat formar l’associació. El 27 de setembre, en una nova assemblea, més de 300 veïns i veïnes, acorden dur a terme una «Vaga de lloguers», és a dir deixar de pagar les quotes de lloguer, fins que l’estat no solucionés totes les deficiències presents al barri.

Al novembre es va assolir l'aprovació dels estatuts per part del Governador Civil de la província de Barcelona i el 9 de desembre de 1973 se celebra l’Assemblea de Constitució de l’entitat, on s’escull la primera junta directiva, la qual encapçalarà Joaquín Vizcaíno Grima. Amb paraules del mateix Joaquín: «L’objectiu va ser fundar una entitat que servís per reivindicar les millores necessàries perquè el nostre barri pogués ser un lloc digne on viure. Per avançar s’ha de lluitar, no s’hi val a conformar-se. Amb pressió popular no hi ha res impossible”.

Xocolatada celebrada al Xup l'any 1981

Xocolatada celebrada al Xup l'any 1981 / AVV XUP