L’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) i l’empresa d’enginyeria ABM, juntament amb Aigües de Manresa, estan portant a terme un estudi per minimitzar l’abocament de residus al medi.

S’estan fent dues proves. Una que determinarà l’eficàcia de dos tipus de retenció de sòlids, i l’altra que busca determinar quins sensors permetran aconseguir dades sobre la qualitat i quantitat de l’aigua sobreeixida en episodis de pluja.

Un dels elements de retenció que s’està provant són unes grapes oscil·lobatents. S’han instal·lat a la sortida del torrent de Sant Ignasi de Manresa per retenir sòlids que porta l’aigua que sobreïx en moments de pluja, i evitar que arribin al riu Cardener. Aquestes grapes ocupen un espai reduït i són reutilitzables. Els sòlids queden enganxats, i a través d’un control de càmeres es determina el moment de la neteja de les grapes.

La pluja de la nit de dilluns 20 a dimarts 21 de novembre, va arrossegar 160 quilos de residus sòlids.

Aquest sistema s’avalua juntament amb les xarxes de retenció instal·lades a principis del 2022 i que van recollir 380 kg de residus. Majoritàriament tovalloletes.

La recerca, titulada «Anàlisi d’alternatives en la gestió de descàrregues en sistemes de sanejament amb xarxa unitària (DSU)», es porta a terme amb l’objectiu últim d’elaborar una guia que recomanarà els sistemes de retenció de sòlids òptims en funció del tipus de sobreeixidor que hi hagi a cada municipi.