Ser generosos i creatius, la darrera lliçó als graduats de la UPC a Manresa

La Politècnica a Manresa omple el Kursaal en la graduació de 207 nous enginyers de la promoció del 2023

Jordi Morros

Jordi Morros

Ser generosos i creatius. És la darrera lliçó que van rebre els 207 estudiants de grau, postgrau i màster de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM-UPC) a l'acte de graduació que es va celebrar dijous al vespre en un teatre Kursaal ple a petar. També va servir per cloure els actes del 80è aniversari del centre.

La cerimònia de graduació va omplir la platea del Kursaal

La cerimònia de graduació va omplir la platea del Kursaal / OSCAR BAYONA

L’acte va ser especial. Per la graduació en si, per la commemoració dels 80 anys del centre i, també, pel record que es va tenir per tres estudiants morts aquest curs: Daniel, Òscar i Stepan. Els dos primers a l’accident a les mines de Súria que hi va haver el març passat, i el tercer en un accident de trànsit. Tots ells s’havien de graduar ahir. Els assistents van mostrar el seu escalf a la família i companys amb un llarg aplaudiment dempeus.

L’acte de graduació va començar fent un repàs als 80 anys d’història del centre. Des de l’Escola de Capatassos Facultatius de Mines que va començar el 1942, fins a la recent inauguració del nou edifici del TechLab per acostar la innovació, la ciència i les noves tecnologies, a tothom qui interès.

Un bon moment

Posteriorment va parlar el director de la Politècnica a Manresa, Pere Palà, que d’entrada va demanar l’alto el foc a Israel i Palestina. Va afirmar que l’escola viu un bon moment, i va aconsellar als nous graduats treballar «amb ètica per vosaltres, el vostre país i pel planeta».

Es va referir, com no podia ser d'una altre manera, al projecte del pol tecnològic de Fàbrica Nova que impulsen la mateixa UPC i l’Ajuntament de Manresa. Va dir que generarà una nova centralitat a la ciutat i que tindrà un «impacte més enllà de Manresa per ajudar a reequilibrar un país ara molt decantat cap a l’àrea metropolitana».

De Fàbrica Nova també en va parlar l’alcalde de Manresa, Marc Aloy. Va dir que en pocs mesos s’hi faran obres. Va afirmar que l’EPSEM és un dels actius més importants de la ciutat «que aporta coneixement, innovació i equipaments».

La padrina de la cerimònia

Dit això va ser el torn de l’enginyera i directiva de la multinacional Hilti, Antònia Elisa Soler Blasco. Va estudiar Mines a Manresa, i posteriorment va continuar la seva formació a altres centres de la UPC i a l’estranger. És considerada una de les 50 persones més influents al món en l’àmbit de la construcció.

Soler va defensar el paper de les dones en el món de l’enginyeria, molt masculinitzat, i va animar els nous graduats a descobrir «qui sou, què us motiva, en què sou bons i què voleu. La carrera professional és més un camí que un destí", va afirmar. Finalment, els va aconsellar que «si trobeu algú que us inspiri proposeu-li de fer un cafè. Busqueu mentors».

L'enginyera Antònia Elisa Soler Blasco va apadinar la cerimònia

L'enginyera Antònia Elisa Soler Blasco va apadinar la cerimònia / OSCAR BAYONA

Desfilada de graduats

Dit això va arribar l’hora de fer desfilar els nous graduats amb les seves bandes. Els d'Automoció, amb poques dones; els d’Electrònica Industrial i Automàtica; els de Mecànica, un dels grups més nombrosos; Química, amb ja més dones; Sistemes TIC i Enginyeria de Mines, amb tan sols cinc graduats. Posteriorment, va ser el torn d'estudiants de màsters i postgraus, i guardons als millors expedients i treballs. El millor expedient de la promoció del 2023 el va aconseguir Pol Ureña Heras.

Pol Ureña, millor expedient de la promoció 2023, va dir que la disciplina és clau

Pol Ureña, millor expedient de la promoció 2023, va dir que la disciplina és clau / OSCAR BAYONA

Va cloure l'acte de graduació el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Daniel Crespo. «La Universitat i la ciutat ha progressat conjuntament, i ho continuarem fent» amb el projecte de Fàbrica Nova, que aportarà una «formació d’altíssim nivell i millorarà la innovació a la comarca», va dir d’entrada.

La creativitat i la generositat

No van faltar els consells: seriositat, maduresa, treball i puntualitat. «Sou amos del vostre temps, però no del dels altres». També resiliència, curiositat i «creativitat. L’enginyeria és molt creativa malgrat que això sembli que estigui reservat només per l’art o la literatura». I finalment va aconsellar ser generosos. «És la millor inversió que pot fer una persona. Ser generosos a la feina i a la vida».

Daniel Crespo, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya

Daniel Crespo, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya / OSCAR BAYONA

L’acte el va conduir la periodista Nia Escolà i va acabar amb l’actuació de la coral Eswertia i la colla castellera Penjats del Campus Manresa. Els equips Dynamics UPC de cotxes i Synergy Racing Team de motos, van mostrar els seus vehicles al pati del Kursaal.