Una quarantena de treballadors del CAP Bages de Manresa diuen "no" al preacord laboral de l'ICS

Personal del sindicat CATAC-CTS s'ha concentrat aquest dimecres al migdia davant de l'ambulatori

Han mostrat cartells reivindicatius i han llegit un manifest on defineixen com "indecent" el preacord

Participants en la concentració davant del CAP Bages del sidicat CATAC-CTS

Participants en la concentració davant del CAP Bages del sidicat CATAC-CTS / Oscar Bayona

Gemma Camps

Gemma Camps

Una quarantena de treballadors del CAP Bages de Manresa -llevadores, TCAI (Tècniques en Cures d'Auxiliar d'Infermeria), personal de manteniment, tècnics de Rx- s'han concentrat aquest dimecres al migdia davant de l'equipament, convocats pel sindicat CATAC-CTS, per explicar els motius del seu rebuig al preacord sobre les condicions de treball de l’Institut Català de la Salut (ICS), que asseguren que no tenen la intenció de signar.

La majoria han mostrat cartells amb les seves reivindicacions i motius pels quals es posicionen en contra del preacord: "Menystenir les llevadores també és violència obstètrica", "Treballadores socials sanitàries: imprescindibles per combatre desigualtats", "Zelador, professió digna!", "Volem reconeixement per la feina que fem els TCAIS!", "A la sanitat tots els professionals som necessaris"...

També han llegit un manifest (adjunt), en el qual defineixen com "indecent" el preacord de l'ICS, tenint en compte l'acumulació de retallades i que els increments que preveu són "totalment discriminatoris". L'escrit també inclou paraules molt dures per sindicats que consideren que "ja fa anys que van deixar de defensar el conjunt de persones treballadores".

A banda de la de Manresa, també s'han fet concentracions al CAP Berga, CAP Vic Nord i CAP Igualada Sud.

Un moment de la lectura del manifest al CAP Bages

Un moment de la lectura del manifest al CAP Bages / Oscar Bayona

Treballadors en un moment de la concentració

Treballadors en un moment de la concentració / Oscar Bayona

El comunicat:

CATAC-CTS, no hem signat el preacord sobre el tercer acord de l’ICS. Després de dos anys de negociacions, s’ha signat un preacord que la nostra organització considera indecent. El segon acord es va signar el juliol de 2006, i, des de llavors i fins ara, el personal de l’administració hem sofert contínues retallades, tant de salaris com de condicions de treball. Congelacions salarials, retallada del 5% del nostre salari, eliminació dels fons addicionals… NO ACCEPTEM RETALLADES, la negociació ha de començar després de revertir les retallades. Aquest acord ni tan sols pal·liarà la pèrdua de poder adquisitiu que causarà l’acord signat a Madrid per CCOO i UGT per al període 2022-2024 amb un increment del 9,5 % per a les empleades públiques. A hores d’ara ja portem un 10’8% d’inflació dels anys 2022-2023 i encara ens falta el 2024.

  • Es manté el preu de tots els complements de festiu i caps de setmana i deixa dividida la plantilla amb uns increments totalment discriminatoris si tenim en compte al personal facultatiu metge i la resta de col·lectius.
  • Deixa sense reconèixer l’exclusivitat a tots els col·lectius que no sigui personal metge.
  • Pujades irrisòries en concepte de retribució variable i carrera professional.
  • No té en compte l’augment de responsabilitats que han hagut d’adoptar les diferents categories professionals, com les infermeres, les TCAI, el personal de gestió i serveis…
  • Hi ha categories a les quals el preacord ni tan sols fa esment, com el personal de manteniment.

En definitiva, un repartiment de misèries que una organització com la nostra no pot assumir de cap manera. Aquest preacord ve condicionat per una taula paral·lela de negociació organitzada per la conselleria i el Sindicat de Metges, que ha suposat que més del 80% del cost d’aquest preacord sigui exclusiu per a aquest col·lectiu. Nosaltres estem d’acord que el personal facultatiu metge està amb unes condicions tant laborals com econòmiques que no mereix, però, això no pot suposar, en cap cas, un menysteniment per a la resta de personal de la sanitat pública.

Des de CATAC hem defensat en tot moment un augment lineal dels increments salarials que s’havien d’acordar, un tant per cent igual per a totes les categories. Menció a banda mereixen altres sindicats signants d’aquest preacord. Ja fa anys que van deixar de defensar el conjunt de persones treballadores per dedicar-se a defensar única i exclusivament les seves organitzacions. Els ajuts econòmics que reben anualment dels governs, sigui quin sigui el seu color, els ha portat a abandonar la lluita obrera i els ha portat a defensar el milionari manteniment de les seves organitzacions.

Des de CATAC-CTS intentarem transmetre aquest preacord a tota la plantilla per organitzar una resposta contundent contra un acord indecent com aquest. En breu comunicarem dates de les accions (mobilitzacions, protestes, aturades, vagues) que portarem a terme, i a les que convidem a participar la resta de forces sindicals; intentarem que siguin tan unitàries com sigui possible, ja que la situació s’ho mereix

Subscriu-te per seguir llegint