Alerta per l'augment de les infeccions de transmissió sexual a la Catalunya central

Més de 200 professionals participen en la 3a Jornada Actualització en Malalties Infeccioses a Manresa

A banda de les malalties de transmissió sexual, la resistència als antibiòtics també va a l'alça

Intervenció en la 3a Jornada Actualització en Malalties Infeccioses a Manresa

Intervenció en la 3a Jornada Actualització en Malalties Infeccioses a Manresa / Althaia

Redacció

Més de 200 professionals assistencials de la Catalunya Central han assistit a la 3a Jornada Actualització en malalties infeccioses, que s’ha celebrat aquest dijous a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa i que ha despertat molt d’interès. L’esdeveniment ha tingut com a temes centrals el programa d’optimització d’ús d’antibiòtics i l’abordatge de les infeccions de transmissió sexual, que en els últims anys s’han incrementat.

La jornada és fruit del treball conjunt que porten a terme els principals agents de salut del Bages, Moianès, Solsonès i Berguedà, amb la coordinació del Departament de Salut, per abordar de forma coordinada les malalties infeccioses i de l’ús dels antibiòtics. S’ha de tenir en compte que el bon ús dels antibiòtics i la lluita contra les malalties infeccioses s’ha de fer des d’una perspectiva global, que inclogui tots els agents i amb una mirada de salut pública.

Les entitats organitzadores han estat la Fundació Althaia, Sant Andreu Salut, Centre Sanitari del Solsonès, Hospital de Berga, Institut Català de la Salut (ICS) Catalunya Central i Agència de Salut Pública de Catalunya.

En la primera taula s’ha parlat de l'optimització i l'ús racional dels antibiòtics a través del Programa d’Optimització de l’Ús d’Antibiòtics (PROA) i la seva aplicació en els àmbits d’hospitalització, atenció primària i sociosanitària així com la participació dels serveis de Microbiologia i Farmàcia.

Un moment de la jornada celebrada a la sala d'actes de l'Hospital Sant Joan de Déu

Un moment de la jornada celebrada a la sala d'actes de l'Hospital Sant Joan de Déu / Althaia

Cada cop més resistents als antibiòtics

La resistència als antibiòtics és una problemàtica que va en augment, no només a casa nostra, sinó arreu del món, i és una seriosa amenaça per a la salut. Algunes malalties infeccioses no responen als antibiòtics disponibles perquè els bacteris que les han originat s’han fet resistents. En conseqüència, aquestes patologies no es poden tractar perquè els antibiòtics són ineficaços i, en d’altres, cal utilitzar antibiòtics reservats com a últim recurs i que són la darrera alternativa que hi ha disponible actualment.

Precisament la problemàtica de la resistència als antibiòtics ha estat un dels temes que ha tractat en la ponència central Joaquim Segalès, veterinari i membre de la Unitat Mixta d’investigació IRTA-UAB en Sanitat Animal. Ha parlat sobre One Health, un enfocament que defensa una salut pública multidisciplinària que integri els humans, els animals i el medi ambient. Com a exemple, ha dit que si protegim els animals podem prevenir algunes malalties en les persones.

Un pla per trencar la tendència creixent

En la segona taula s’ha posat de manifest l’increment de les infeccions de transmissió sexual a Catalunya i també a les nostres comarques. Un augment que s’explica per l’expansió d’aquest tipus d’infeccions i també pels avenços en la detecció precoç d’aquestes malalties. Segons dades de l’Agència de Salut Pública, a Catalunya el 2021 hi va haver un 37,4% més d’infeccions de transmissió sexual respecte a l’any anterior. S’ha detectat una major incidència en adolescents i joves.

Les infeccions de transmissió sexual que més han pujat a la Catalunya Central són la clamídia, amb una taxa d’incidència de 124,4 i la gonorrea, amb una taxa de 63,2. Tot i que té una incidència menor, el Virus de la Immunodeficiència Humana (VIH) continua present. Un exemple d’aquesta tendència que s’ha explicat en la jornada és que la Fundació Althaia atén actualment 467 pacients amb VIH, dels quals 14 s’han diagnosticat durant aquest any.

Salut intentarà reduir la llista d'espera per a la pastilla preventiva del VIH a menys de sis mesos el 2024

El conseller de Salut, Manel Balcells, s'ha compromès a mirar de reduir la llista d'espera per a la pastilla preventiva del VIH, coneguda com a PrEP, a menys de sis mesos el 2024. Des que va entrar a la cartera de serveis públics a finals del 2019, 9.000 persones han rebut la PrEP a Catalunya -segons les últimes dades disponibles, del 2022-, i representen la meitat de tot l'Estat. Ara bé, les llistes d'espera s'han disparat i, per exemple, al centre comunitari BCN Checkpoint, ja és de més d'un any, amb 3.000 persones. Coincidint amb el Dia Mundial de la Sida, Balcells ha visitat al nou hospital de dia de Malalties Infeccioses i VIH del Clínic, que el 2023 ha començat el seguiment de 417 persones amb VIH, 75 de les quals per nova infecció.

Els experts que han intervingut han explicat que l’objectiu és trencar la tendència creixent de les infeccions de transmissió sexual a la Catalunya Central, que són molt àmplies i amb manifestacions clíniques variades. En aquests moments, estan treballant en l’elaboració d’un Pla funcional territorial que té per objectiu unificar criteris per tal d’aconseguir un diagnòstic precoç, assegurar el tractament i el tractament i potenciar l’educació sanitària. També han posat de manifest que són un tipus d’afectacions que generen molt tabú i estigma entre les persones que les pateixen.

Les infeccions de transmissió sexual poden ser causa d’esterilitat tant en l'home com en la dona, de complicacions en l’embaràs –avortament, embaràs ectòpic, part prematur– o d’algunes formes de càncer genital o anal. També hi ha infeccions que poden ser transmeses de mare a fill durant l'embaràs o el part i provocar malformacions o, fins i tot, la mort del nadó.

Ponents en la jornada, on van assistir 200 professionals

Ponents en la jornada, on van assistir 200 professionals / Althaia