L’ens veïnal de Cal Gravat de Manresa demana respecte per les seccions d’enterraments

La junta de l’associació defensa funcionar com fins ara, tot i no estar en contra d’alternatives com la cooperativa Recer

Expressa que «ens preocupa que es vulgui desprestigiar l’excel·lent feina de les persones voluntàries»

Nínxols al cementiri de Manresa

Nínxols al cementiri de Manresa / Arxiu/Mireia Arso

Gemma Camps

Gemma Camps

No totes les entitats veïnals de Manresa han decidit formar part de la cooperativa d’enterraments de Manresa i el Bages Recer, que es va constituir oficialment l’agost passat i que, justament aquesta setmana, ha rebut un premi de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya. Un exemple és l’Associació de Veïns de Cal Gravat-Bufalvent. La junta de l’entitat, per boca d’Enric Martí, que la va presidir i que en continua formant part, ha volgut defensar l’opció de mantenir les seccions d’enterraments com la seva tal com han funcionat fins ara i la feina que han fet al llarg dels anys aquestes vocalies des del voluntariat

Martí, que també va ser president de la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa, que justament ha estat la principal impulsora de Recer, recorda que «en l’últim mig segle, la majoria d’entitats veïnals han ofert als seus socis i beneficiaris la possibilitat d’acollir-se a una comissió d’ajuda mútua, d’organitzar-se per gaudir solidàriament d’uns serveis funeraris, amb un paquet d’opcions prou dignes i assequibles. Al llarg d’aquest aproximadament mig segle, a Manresa milers de famílies han pogut acomiadar-se de les seves persones més estimades amb la serenitat i tranquil·litat de no haver de passar pels inconvenients afegits pel màrqueting i les operacions comercials, així com de l’abús econòmic, habitual en el negoci de la mort. Amb el benentès que, fins ara, el cost mitjà que han suposat les derrames abonades per socis i beneficiaris, no han superat el 65% dels costos del seu enterrament», concreta.

Preocupació

Destaca, alhora, que «aquesta tasca s’ha fet amb un mínim d’incidències de manera exemplar» i que, justament «per aquests arguments exposats, ens preocupa que es vulgui desprestigiar l’excel·lent feina de les persones voluntàries que s’ocupen de tirar endavant i de promoure la solidaritat i l’ajuda mútua». 

Afegeix que «respectem les diverses opcions que les famílies adoptin, anar per lliure, mútues, assegurances diverses i cooperatives, però ens creiem amb el dret a exigir que, d’igual forma, se’ns respecti als que preferim seguir organitzant-nos de la manera com ho hem fet des de l’inici».

Recorda que «a principis dels anys 70 varen sorgir les primeres comissions d’enterraments a les associacions de veïns» i que «el llibre tercer del Codi Civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques Llei 4/2008, del 24 d’abril, renova, fonamenta i rebla la necessitat de la societat d’organitzar-se. En el seu article 321-1 apartat 2, diu: Les associacions poden dur a terme activitats econòmiques accessòries o subordinades a llur finalitat si els rendiments que se’n deriven es destinen exclusivament al compliment d’aquesta».

Subscriu-te per seguir llegint