L’Ajuntament de Manresa preveu enllestir les obres de la nova Oficina de Turisme l’estiu vinent

L'equipament ocuparà la planta baixa i la primera de la Casa Fàbregas, a la plaça Major

Si es compleixen els nous terminis, obrirà portes dos anys més tard del previst

Baixos de la  Casa Fàbregas que ocuparà l’Ajuntament, abans de la rehabilitació i de les obres

Baixos de la Casa Fàbregas que ocuparà l’Ajuntament, abans de la rehabilitació i de les obres / Arxiu/Marta Pich

Gemma Camps

Gemma Camps

La nova Oficina de Turisme de Manresa a la Casa Fàbregas (s. XVI) es fa esperar. D’obrir portes l’estiu del 2022, segons la previsió de l’Ajuntament a desembre del 2021, demanat per Regió7, la darrera actualització sobre l’estat de les obres en situa la finalització l’estiu vinent, de manera que, si es compleixen els nous terminis, obrirà portes dos anys més tard del previst. El contracte d’arrendament, amb una durada de vint anys i un preu de lloguer mensual de 4.250 euros (més IVA), es va signar fa tres anys.

La nova Oficina de Turisme es traslladarà d’una banda a l’altra de la plaça Major. Del número 10, on està des del 2014, al 20, on hi havia hagut la Fonda Sant Antoni. Els espais oberts a la ciutadania (atenció al públic, informació i marxandatge, zona d’espera, sala d’acollida, i banys generals i de mobilitat reduïda) se situaran a la planta baixa, mentre que a la primera hi haurà els espais privats destinats a oficines. A partir de l’escala central, quedarà diferenciada l’àrea interna de turisme amb façana a la plaça Major, i la resta de dependències municipals a la banda de la galeria.

Accés directe de la plaça Major

En concret, l’espai d’atenció al públic ocuparà la zona de dimensions més generoses, amb il·luminació natural i accés a peu pla des de la plaça Major. Un taulell continu de disseny adaptat i amb prestatges laterals per al marxandatge permetrà al personal informar individualment els usuaris, que tindran a l’altre costat les guies i fulletons exposats en un moble dissenyat a tal efecte. Seguidament, hi haurà una àrea de transició i/o espera que permetrà accedir, primer als banys, i més enllà a l’espai d’acollida. El mateix cos incorpora l’ascensor, també adaptat, que possibilita la mobilitat vertical entre ambdues plantes. 

Pel que fa a la primera planta, el projecte estableix dos criteris d’actuació segons els diferents espais de treball, ja siguin col·lectius i oberts o oficines individualitzades, susceptibles de ser tancades. Aquí hi haurà els despatxos corresponents a l’oficina de turisme (despatxos de coordinació, gerència i sala de reunions) i els banys generals. La recepció, situada en una zona intermèdia, farà de nexe connector entre ambdues parts. 

Actualment, s’estan executant els elements de suport, tant d’obra civil com d’instal·lacions. Això és,  tancaments interiors d’obra ceràmica per a banys i despatxos, subestructures metàl·liques per a armaris i cel ras, i safates metàl·liques per a les diferents instal·lacions, així com els quadres elèctrics. Alhora, s’han netejat i s’estan consolidant les parets de pedra existents i s’han començat les feines d’enrajolat, així com la fabricació dels elements de fusteria per a armaris i revestiments.

Què resta per acabar

Falten per executar les instal·lacions de clima, electricitat i dades, i tots els acabats; paviment de formigó, cel ras, revestiments de fusta, portes, sanitaris, pintura i mobiliari, principalment.

L’Ajuntament és el promotor d’aquestes obres, amb un pressupost de 454.484,88 euros (IVA inclòs), finançat en part amb fons Next Generation (153.218 euros del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència). 

Un dels pisos per a gent gran de la Casa Fàbregas de Manresa

Un dels pisos per a gent gran de la Casa Fàbregas de Manresa / Arxiu/Alex Guerrero

Catorze pisos per a gent gran repartits en tres plantes

A les plantes superiors de l’edifici rehabilitat per la propietat hi ha 14 habitatges adaptats per a gent gran per viure sol o amb parella. Les plantes segona i tercera es distribueixen amb cinc habitatges per replà, i la quarta, amb quatre i una zona amb serveis comuns. Un ascensor permetrà els inquilins arribar directament al petit jardí de darrere l’edifici. El propietari d’aquesta part de la casa, Sant Andreu Salut, preveu fer-hi una jornada de portes obertes al gener.

Subscriu-te per seguir llegint