El més tradicional i el més nou conviuen a Manresa en la decoració de Nadal

Des de botigues selectes a grans magatzems, tots diuen que el costum de decorar la casa aquestes dates es manté viu

Dues treballadores de la botiga Livin del Passeig de Pere III de Manresa

Dues treballadores de la botiga Livin del Passeig de Pere III de Manresa / Oscar Bayona

Gemma Camps

Gemma Camps

Per Nadal tot s’hi val, com a mínim, pel que fa la decoració. Agraden i es continuen venent els articles més tradicionals, com els pessebres i els arbres, però també triomfen les novetats com, en el cas dels arbres, els de leds i els totalment nevats i, en el dels pessebres, els Lemax, els pobles nadalencs en miniatura col·leccionables. 

Un dels negocis que aquests dies té feina és Livin, la botiga de decoració del primer tram del Passeig de Pere III (on hi havia Firma), que treballa amb marques exclusives. Va obrir l’abril passat, el dirigeix Mireia Hu, i n’hi ha un altre a Barcelona. 

Anna González, una de les dependentes, explica que, pensant en la gent que ja té un arbre verd tradicional i que vol innovar una mica, es venen els fets amb leds i els totalment nevats, que agraden molt. També es continuen venent els soldats trencaclosques, que es van començar a posar de moda fa un parell d’anys, i una mena de gnoms que també és una tendència que s’ha importat de països nòrdics. A Livin també tenen uns pessebres amb uns teixits molt vistosos. 

L'avet artificial guanya terreny

A la floristeria La Magnolia, al segon tram del Passeig, Mercè Ribas, responsable del negoci, admet que la gent cada vegada tria més l’avet artificial per un tema de comoditat. Per a qui continuï apostant per tenir un arbre natural, ells en venen de tallats, que tenen una caducitat, i arrelats, que, feta la feina, es poden replantar a l’exterior. Opina que la tradició de decorar la casa per aquestes festes no s’ha perdut, si bé cada cert temps van canviant les tendències perquè a la gent li agrada anar variant. Enguany, apunta, es porta un estil força clàssic. A la botiga manresana, els vermells i verds omplen rams, flors, guarniments i altres articles per decorar.

Mercè Bigorra, de la botiga Florentium Art Floral, a la plaça Major, explica que el que demana més la gent són «rams de flors i d’eucaliptus variat, ponsèties i bossetes de vesc». També fa centres de taula i corones per a les portes. Assegura que cada any hi ha feina i que guarnir la casa per aquestes festes interessa persones de totes les edats.

A Leroy Merlin Compact, al polígon dels Trullols de Manresa, expliquen que el que es ven cada any per aquestes dates va molt lligat al que surt al catàleg de la botiga. Quant als arbres de Nadal, admeten que el que vola més dels prestatges és el bàsic, un arbre anomenat Jasper que, per les dimensions i el preu que té, és el que tria més gent. 

Lemax versus pessebre tradicional

Pel que fa a Navidecor, al polígon de Sant Isidre de Sant Fruitós de Bages, el gerent Roman del Moral, comenta que «el que funciona des de fa un temps són els pobles nòrdics, Lemax, perquè el pessebre tradicional ja no es ven com abans». Els Lemax són pobles nadalencs en miniatura amb infinitat de peces per anar-los fent créixer. Res a veure amb el tradicional naixement en una establia a Betlem, els pastors, els Reis d’Orient i el caganer.

Del Moral també diu que es venen molts arbres artificials que «és una inversió que costa més cara que un de natural, però pot durar deu o quinze anys, si és una mica bo, i no embruta la casa». Quant a les tendències per decorar-lo, comenta que hi ha de tot: «rosa, plata, daurat, vermell, fusta, rústic». També destaca les espelmes de cera amb llum led, que funcionen amb piles. 

Diu que aquests dies tenen més gent de fora que altres anys comprant perquè «amb el tema d’Instagram i Tiktok, n’hi ha que s’han fet fotos a la botiga i n’ha atret de nova». 

Subscriu-te per seguir llegint