Sant Andreu Salut combat l'edatisme a través de calendaris solidaris

La fundació manresana pretén canviar la mirada social vers les persones grans amb un projecte que tindrà continuïtat en el temps

Memebres de la fundació Sant Andreu, amb els fotògrafs que han participat en el calendari i alguns dels protagonistes

Memebres de la fundació Sant Andreu, amb els fotògrafs que han participat en el calendari i alguns dels protagonistes / Helena Carbonell

Helena Carbonell

Helena Carbonell

La Fundació Sant Andreu Salut ha presentat el projecte Grans, una iniciativa que pretén combatre l'edatisme, terme que defineix la discriminació per temes d'edat, generalment a gent d'edat avançada. Els diners que es recaptin amb el projecte aniran destinats a iniciatives d'humanització del final de la vida.

El director de la fundació, Manel Valls, ha exposat que "és important parlar de persones grans capaces i tenir-les en compte a la societat, i, que fer això, no vol dir en absolut oblidar el final de la vida ni a les persones delicades". Ha dit que cal canviar la mirada vers la gent gran i "anar del paternalisme a l'admiració".

El calendari solidari que han creat per finançar projectes de final de vida compten amb imatges de 12 persones de més de 70 anys que es mantenen actives dins un àmbit concret. El calendari disposa d'un pròleg de Manel Domínguez, l'autor del llibre Sènior, la vida que no cessa.

A les fotografies hi apareixen Valentí Fusté (80), metge que apareix fent una ruta en bicicleta; la reconeguda cuinera Carme Ruscalleda (78); Lluís Bassat (82), publicista que actualment es dedica al col·leccionisme; Roser Capdevila (74), dibuixant i creadora de les mítiques 3 bessones; Àngels Freixenet (79), escultora que treballa principalment amb ferro; el músic Jordi Saball (82); l'actor Lluís Marco (74); l'escultor manresà Ramon Oms (72); l'actriu i cantant Mont Plans (75), que representa una de les teresines; l'actor Josep Maria Pou (79); l'advocada Magda Oranich (79) i Sebastià Catllà (79), president d'Ampans.

La directora del projecte Grans, Núria Sala, ha explicat que el projecte pretén ampliar-se fent exposicions immersives que tractin el tema de la vellesa i intercanvis generacionals. En aquest darrer punt ha especificat que es tractarà de "promoure la interacció entre persones de diferents edats", com a exemple ha dit que "a les residències no hem d'anar-hi només a cantar nadales, també hi podem anar a escoltar el que ens han d'explicar les persones grans".

El calendari estarà disponible en els punts de venda del diari Regió7, que també ha col·laborat amb el projecte que lluita contra l'edatisme.