Comerciants insten l'Ajuntament de Manresa a anar per feina amb el microbús que reclamen fa 15 anys

Celebren que, finalment, s'hagi aprovat una moció per estudiar dotar de transport públic el Centre Històric 

Imatge del ple de novembre de l’Ajuntament de Manresa

Imatge del ple de novembre de l’Ajuntament de Manresa / Arxiu/F.G.

Francesc Galindo

Francesc Galindo

L’Associació de Comerciants de Sobrerroca, plaça Major, Sant Miquel i Voltants ha celebrat que l’Ajuntament de Manresa s’hagi compromès a estudiar la viabilitat d’implantar un servei de microbús per al Centre Històric, però l’insta a anar per feina, ja que fa més de 15 anys que el reclamen.

Els comerciants lamenten que la seva sigui l’única zona de Manresa sense transport públic i asseguren que, en aquests moments «és vital per a nosaltres».

Cal recordar que el darrer informe semestral d’activitat a la seva zona d’influència va mostrar que dels 155 baixos comercials existents 66 estan tancats, el 43%.

La xifra iguala el pitjor registre del qual es té constància des que el 2012 van començar els recomptes cada sis mesos

Durant el darrer ple municipal, el govern es va comprometre a estudiar la possibilitat d’implantar un servei de microbús al barri vell, tal i com va plantejar Junts per Manresa en una proposició que va ser aprovada.

S’elaborarà en el termini de 6 mesos un informe d’implantació d’un servei de microbús elèctric adaptat que passi pel Centre Històric, i que defineixi un traçat concret, la demanda potencial i la seva viabilitat econòmica.

D’acord amb el resultat d’aquest estudi, i de les opcions que aquest contempli, es realitzarà en el transcurs de l’any 2024, una prova pilot d’aquest servei.

Els comerciants consideren que «aquest microbús és imprescindible per a la ciutat i molt més per al Centre Històric».

Recorden, però, que «l’any passat es va estudiar per part de l’anterior regidoria el microbús que havia d’arribar al Centre Històric i després de les eleccions no se n’ha sabut res més». Apunten, també, que si cal estudiar la viabilitat econòmica del servei també s’haurà de tenir en compte que la resta de transport públic és deficitari i, ben segur, aquest nou servei no serà una excepció, i això ja se sap abans de començar. Lamenten que s’afegeixin 6 mesos més d’espera per estudiar una petició sobre la qual fa 15 anys que s’insisteix.

Anant bé això vol dir que no hi haurà servei de microbús fins més enllà del juny del 2024 i «aquestes demores desmoralitzen al comerç, als veïns i a la resta de ciutadans que venen a la nostra zona a comprar, a fer gestions a l’Ajuntament, a l’ambulatori, a l’Hospital Sant Andreu, a la residència Mont Blanc, a visitar la Seu o llocs ignasians».

La conflictivitat es desplaça

Així que «després de tant de temps passarem un altre any sense transport públic». Alerten que si el plantejament de l’Ajuntament és posar el microbús a canvi de tancar més carrers a la circulació «no cal que estudiïn tant, millor quedar-nos com estem».

Un altre dels seus cavalls de batalla és la seguretat. Consideren que hi ha hagut una clara millora amb actuacions en habitatges ocupats per persones conflictives. A més, «les patrulles i càmeres han ajudat a treure la mala imatge que es donava del Centre Històric quant a conflictes al carrer», i constata que fa mesos que «els problemes s’han desplaçat al centre de la ciutat».

Sense aparcament a l'Anònima

Els comerciants afirmen que en la campanya electoral a les municipals del 2019, l’equip de govern va assegurar que s’habilitaria el solar de l’Anònima per poder aparcar 200 cotxes a preus més econòmics que la zona blava. Una promesa que continuen reclamant que es compleixi.

Segons expliquen en la instància que han fet arribar a l’equip de govern d’ERC, PSC i Impulsem Manresa s’han hagut d’assabentar fent gestions ells mateixos que «la nostra petició d’un pàrquing públic a preus més assequibles no és possible perquè part del terreny de l’antiga fàbrica de l’Anònima és de propietat privada».

Això requeriria articular un conveni entre l’Ajuntament i la propietat, que no se sap quan duraria, o que es comprés el solar. I no s’ha fet ni una cosa ni l’altra.  

 A l’Anònima, el 2019, un acord entre la Fundació IBAM (Institució Benèfica Assistencial Manresana), propietària de la residència Mont Blanc, i la companyia elèctrica Endesa, suposava l’adquisició per part de la fundació de més de 3.000 m2 d’una finca que dona al carrer de Sant Salvador.

S’havien de construir una setantena de pisos de lloguer per a gent gran, la majoria per a una o dues persones, i un ampli espai públic. Les obres havien de començar el 2020, any en què la Fundació IBAM es va fusionar amb Sant Andreu Salut. El projecte està congelat.

L’Associació de Comerciants de Sobrerroca, plaça Major, Sant Miquel i Voltants també reclama que es tornin a signar amb Forum convenis pels vals d’aparcament als pàrquings Puigmercadal i Centre Històric. Es tracta de convenis que han estat suprimits i, ara, els associats han d’assumir tot el cost. El resultat és que «no tenim aparcament ni per comerciants ni clients ni veïns que vulguin venir a viure al barri».

Subscriu-te per seguir llegint