El carrer Viladordis de Manresa es col·lapsa amb els canvis de trànsit al barri de la Sagrada Família

La carretera del Pont i el Sant Cristòfol passen a tenir un sol sentit de circulació

Veïns i comerciants no veuen amb bons ulls les modificacions

Jordi Morros

Jordi Morros

Sigui per la falta de costum dels conductors, sigui perquè on abans hi havia dos carrils que escopien cotxes cap enfora ara n’ha quedat un de sol que no dona l'abast, els canvis de circulació que aquest dijous s’han posat en marxa al barri de la Sagrada Família de Manresa han causat cert caos. Sobretot al tram del carrer Viladordis que va entre la carretera del Pont de Vilomara i el Sant Cristòfol. És on s’ha passat de dos carrils en un sol sentit a dos carrils de doble sentit i on s’han format cues en alguns casos més que importants.

Res estrany, tampoc, el primer dia que es posen en marxa canvis de trànsit que, en aquest cas concret, no compten amb el favor de comerciants de la zona ni tampoc de l’associació de veïns.

Els canvis en la mobilitat han començat a primera hora de la tarda. Els operaris han estat treballant fins al darrer moment per acabar de senyalitzar totes les modificacions que han convertit la major part de la carretera del Pont de Vilomara en una via de dos carrils de circulació només en sentit pujada, i el Sant Cristòfol en un carrer de baixada en direcció al centre.

La carretera del Pont de Vilomara té dos carrils de pujada

La carretera del Pont de Vilomara té dos carrils de pujada / J.M.G.

Tot això amb l’objectiu de «pacificar i racionalitzar el trànsit» en aquestes dues artèries «amb carrils d’un sol sentit, segons l’Ajuntament.

L’excepció és l’esmentat tram del Viladordis. S’ha ordenat en doble sentit, i aquest dijous, dia de la prova de foc, ha col·lapsat.

Crítica dels comerciants

Aquest canvi no agrada als comerços del mateix carrer i de l’entorn. Ha desaparegut una filera d’aparcament que hi havia i la zona de càrrega i descàrrega. Eva Pozo, de la drogueria Ca l’Eva, considera que «estan enfonsant el comerç del barri». Ha explicat que estaria d’acord «si habilitessin aparcaments». No és el cas. Es queixa, també, que l’Ajuntament no ha tingut en compte l’opinió dels veïns ni dels comerciants.

És el mateix que pensa Valentí Poyato, de Pintures i Decoració Sagrada Família. «Venen fum, no escolten i no demanen l’opinió». Poyato critica el canvi i explica que l’alternativa que li han donat per descarregar el gènere dels camions és una ocupació de la via pública al carrer Gaudí avisant prèviament i pagant. «Al final ens enviaran a un polígon. El comerç de proximitat serà en un polígon».

Tan Pozo com Poyato alerten, també, que la cruïlla del carrer Gaudí amb aquest tram del Viladordis pot ser una font de problemes. S’ha regulat amb un stop i un cediu el pas. Pensen que caldria un semàfor. Aquest dijous a mitja tarda ja s’ha hagut de tallar el carril de l’esquerra perquè el Viladordis estava col·lapsat.

Voreres amples

A més a més dels canvis de mobilitat també s’ha eixamplat considerablement la vorera entre la carretera del Pont i el carrer Sant Maurici. D’1,4 metres s’ha passat a 4 metres. Es dona prioritat als vianants. Per l’associació de veïns, no feia falta. Critiquen, també, els nous accessos a carrers com el Roger de Flor. El consideren estret. El primer trimestre del 2024 s’ha d’ampliar, també, la vorera del carrer Sant Cristòfol.

Canvi de voreres

Canvis de sentit i noves voreres al barri de la Sagrada Família / Jordi Cirera

A causa de tots aquests canvis la Línia 8 Perimetral del bus urbà de Manresa modificarà el seu recorregut i parades en direcció a l'Hospital Sant Joan de Déu.

La línia 8 Perimetral passa ara per la carretera del Pont de Vilomara i no pel Gaudí com feia

La línia 8 Perimetral passa ara per la carretera del Pont de Vilomara i no pel Gaudí com feia / J.M.G.

Ha deixat de passar pel carrer Gaudí i el carrer Sant Cristòfol i s’han anul·lat les parades: Gaudí, Mercat Sagrada Família i Escola Ítaca. Hi ha rètols que avisen. El nou recorregut passa per la carretera del Pont de Vilomara i el carrer M. Aurèlia Capmany. Les noves parades –pròximes a les anul·lades- seran carrer Foneria, Roger de Flor i Espai Jove Joan Amades.