Els televisors es mantenen com a regal de Reis i cada cop són més grans

Els televisors que més es venen són els de 55 i 65 polzades i els de mida més petita van desapareixent progressivament

Gairebé tots són Smart TV

Una dependenta de la botiga Milar ensenyant un televisor a una clienta

Una dependenta de la botiga Milar ensenyant un televisor a una clienta / MIREIA ARSO

Helena Carbonell

Helena Carbonell

Regalar o autoregalar-se un aparell de televisió és habitual per Nadal i Reis, tot i que els darrers anys ha perdut certa pistonada. S’hi ha afegit una particularitat: cal tenir pou espai perquè cada cop són més grosses. A les cases hi ha més televisors que mai i tots incorporen, ja, la tecnologia Smart TV.  

El responsable de la botiga Milar, Miquel Àngel López, apunta que els televisors són cada vegada més grans perquè «la definició de la imatge és més alta i això permet que a la mateixa distància es pugui veure una pantalla molt més grossa que fa uns anys». A més a més, explica que «ara els televisors no tenen marc, per això es pot tenir una pantalla més gran que ocupi més o menys el mateix espai que un antic televisor amb marc». 

Regalar un televisor per Reis continua sent normal però s’ha anat perdent, segons expliquen botiguers consultats per Regió7. Paqui Blanco, dependenta de la botiga Márquez, recorda que fa una dècada «els primers dies de l’any es venien moltíssims televisors» i ara les vendes són menors. 

Blanco assegura que «el mercat està enfocat a pantalles molt grans i qui es queda un televisor petit normalment és perquè no té més remei per temes d’espai». Tots els televisors que hi ha a la botiga on Blanco despatxa tenen incorporada la tecnologia Smart TV, tant els grans com els no tan grans. 

La tecnologia dels televisors no és cara si es compara amb d’altres com la dels telèfons mòbils. De mitjana, una família se sol gastar al voltant de 500 euros en un d’aquests dispositius. 

Es busca la senzillesa

Al contrari que en altres aparells, la gent que compra un televisor no sol buscar la tecnologia més punta. De fet, es tendeix anar als models més senzills de marques molt concretes, les que més triomfen actualment són LG i Samsung. 

L’encarregada de la botiga Bazar el Regalo, Judit Torres, explica que sí que hi ha televisors que incorporen millors prestacions com la tecnologia OLED, que fa que la imatge es vegi molt més nítida. Però considera que és un tipus de tecnologia que «la gent no busca ni valora». 

Miquel Àngel López, de Milar, sosté que en l’establiment on treballa, «tots els televisors de més de 42 polzades poden arribar a la resolució de 4K, que fa que els colors de la pantalla siguin més purs». El rang de preus disponibles en aquest establiment és molt variat: «pots trobar un televisor gran per 400 euros, però també n’hi ha que en valen 2.000. Tot depèn del que es busqui». 

La mida importa

Tots els responsables i treballadors dels establiments consultats per aquest diari han venut alguna vegada algun televisor de més de 80 polzades, això significa que la diagonal del televisor mesura més de dos metres. 

El fet que els televisors siguin cada vegada més grans ha portat a la inevitable desaparició dels aparells més petits. El gerent d’Expert Juanola Photomaton, Llorenç Juanola, diu que «cada vegada queden menys models de 24 polzades, s’han substituït per les de 32».

A més, també és cada vegada més difícil trobar televisors que no tinguin la tecnologia Smart TV. Juanola encara en conserva algunes a la botiga, que, segons explica, se solen quedar més aviat persones grans. Però ell mateix apunta que «els preus són cada vegada més equivalents i no té gaire sentit quedar-se sense les prestacions que ofereix una Smart TV». 

Paqui Blanco sempre recomana a la gent que dubta, que, si té l’espai disponible, compri un televisor més gran del que tenen. «Alguna vegada ha vingut algú per agrair-nos que li diguéssim que en comprés una més gran i que estan encantadíssims», comenta. Creu que «és molt fàcil acostumar-se a un televisor més gran i encara més si la resolució de la pantalla és millor». 

Judit Torres ha percebut que en els últims anys «el televisor petit que es tenia a la cuina o al dormitori ja no és tan petit com abans». 

A part de créixer en mida, els televisors també han crescut en nombre. Segons els treballadors consultats per elaborar aquest article, cada cop més habitacions de les llars tenen un dispositiu d’aquest tipus. 

Molts dels clients de la botiga Millar compren un televisor gran per al menjador i uns quants de petits per a la resta d’espais de la llar, segons el responsable, Miquel Àngel López. És habitual que n’hi hagi un a cada habitació i un altre, potser més petit, a la cuina. 

Subscriu-te per seguir llegint