El centre de Manresa s'omple de compradors atrets pel primer dia de rebaixes

Tot i els descomptes que hi ha al llarg de l'any, la gent espera amb ganes aquesta època de promocions segons els botiguers consultats per aquest diari

Helena Carbonell

Helena Carbonell

La campanya de rebaixes d'hivern ha començat amb molta gent al carrer a la cerca de productes a Manresa. Els descomptes arriben després d'una campanya de Nadal que els botiguers consultats per aquest diari es posen d'acord en qualificar de positiva, tot i la situació d'inflació de preus que ja fa més d'un any que dura.

Aquesta època de promocions ha donat el tret de sortida general avui diumenge i no acabarà fins a finals de març. Encara que els descomptes duren molts dies, els compradors solen concentrar-se els primers tres o quatre dies de rebaixes per trobar exactament el que busquen en la seva talla i a un preu més atractiu que l'habitual.

Tot i que la gent està cada vegada més acostumada al fet que hi hagi promocions sovint per les botigues en línia, els botiguers de Manresa consultats per Regió7 asseguren que hi ha molts clients que són fidels als descomptes que es fan a les botigues físiques a peu de carrer.

L'encarregada de la botiga Punt Roma del carrer Guimerà, Sara Fernández, ha destacat avui que abans d'obrir a les 11 del matí ja hi havia gent esperant a la porta, "m'ha sobtat molt la imatge", confessava. La gentada que hi havia aquest matí a les principals artèries comercials de Manresa és comparable amb la que hi havia el dia d'abans de Nadal o de Reis.

Clientes a la botiga Punt Roma, aquest matí

Clientes a la botiga Punt Roma, aquest matí / MIREIA ARSO

Fernández apunta que la setmana passada hi va haver molta feina a la botiga, però es va fer poca caixa, ja que "la gent venia a provar-se el que volia per saber quina talla agafar quan vinguessin per a les rebaixes". Pensa que això és un senyal que indica que la campanya d'aquesta temporada serà profitosa.

Canvis i devolucions

Un dels clàssics d'aquestes dates de principis de rebaixes són les devolucions de regals de Nadal que no han acabat de convèncer o bé la talla no ha estat l'encertada. Una de les dependentes de Postivo Man, Jennifer Rodríguez, explicava aquest migdia que molts dels clients que han entrat avui a la botiga ho han fet per fer algun canvi o devolució.

Rodríguez assenyala que les expectatives de vendes de les rebaixes són similars a la campanya de l'any passat perquè les vendes de Nadal han estat molt igualades amb les del 2022. Tanmateix, apunta que "ara tot està una mica més car i la gent es pensa més comprar segons quines peces de roba".

Sílvia Gonzalo, encarregada de la sabateria Querol, també ha trobat que molts dels clients del dia han fet canvis. "De vegades no s'encerta en els números de peu i la gent ve de seguida a canviar les sabates", explicava.

Com més car, més rebaixat

Les peces de roba que s'han venut més el primer dia de rebaixes han estat aquelles que solen ser més cares com abrics o jaquetes i que solen suposar un esforç econòmic més important que les altres peces de roba. Sara Fernández detalla que la filosofia de Punt Roma és aplicar un percentatge més alt de descompte als articles més cars: "hi ha parques que costaven 129 euros i ara les tenim per 79, en canvi, en les peces més barates com jerseis el descompte és menor, el que costava 32 ara potser val 24".

Així doncs, els abrics són la peça de roba més buscada a les botigues durant aquesta època tan assenyalada de promocions. Tal com diu Fernández, "en articles tan car, val la pena esperar que hi hagi descomptes".

Jennifer Rodríguez està d'acord i afirma que les peces que tenen més sortida són les d'abric. "Hem notat molt que aquests dies que ha fet més fred, la gent ha comprat molts més abrics que fa dues o tres setmanes", recordava. Subratlla que els anoracs es venen molt millor que els abrics de tela més clàssics perquè "les jaquetes tipus anorac fan més pel dia a dia i els abrics tan clàssics es veuen més per ocasions especials".

A banda d'abrics i dessuadores ben gruixudes a Postivo Man les camises i les americanes han destacat per sobre de les altres peces de roba en la campanya de Nadal. Segons Rodríguez, és perquè la gent buscava roba més elegant pels sopars d'empresa i les festes en general.

Inici desigual

La majoria dels comerços han començat el període de rebaixes avui diumenge, però com no hi ha cap norma que estipuli que els descomptes hagin de començar l'endemà de Reis, hi ha algunes botigues que van començar la setmana passada. La sabateria Casas del carrer Jaume I, per exemple, va començar a fer descomptes el passat dijous 28 de desembre.

Una dependenta de la sabateria Casas del carrer Jaume I, aquest matí

Una dependenta de la sabateria Casas del carrer Jaume I, aquest matí / MIREIA ARSO

L'encarregada de l'establiment, Anna Cabrera, explica que l'únic moment de descans que han tingut les treballadores de la botiga des que van començar les rebaixes va coincidir amb la cavalcada de Reis que es va celebrar divendres. Així doncs, l'inici dels descomptes ha comportat moltes vendes a la sabateria. "Molta gent aprofita i regala sabates o sabatilles per Reis", detalla Cabrera.

De fet, preveu que aquest període de rebaixes serà més profitós que l'any passat. "És veritat que hi ha crisi i que tot està més car, però les sabates són imprescindibles i més si parlem de nens petits que les han de canviar molt sovint perquè creixen molt de pressa", apunta.

Subscriu-te per seguir llegint