Manresa aplicarà un model de zones escolars a l’hora de triar l’escola per combatre la segregació

La iniciativa busca que no hi hagi centres amb una majoria d’alumnes immigrada o vulnerable, com passa ara 

Gemma Boix, d'Educació de la Catalunya central, i l'alcalde, Marc Aloy, amb membres del grup de treball que ha elaborat la proposta

Gemma Boix, d'Educació de la Catalunya central, i l'alcalde, Marc Aloy, amb membres del grup de treball que ha elaborat la proposta / MIREIA ARSO

Jordi Morros

Jordi Morros

El curs vinent hi haurà canvis en la preinscripció dels alumnes que han de començar els estudis obligatoris a Manresa, infantil de 3 anys (I3) i també els qui hagin de començar primer de secundària (ESO), amb l’objectiu de combatre la segregació escolar i les desigualtats educatives. Es vol evitar la concentració de població vulnerable i nouvinguda en determinats centres com passa actualment, per promoure l’equitat i la igualtat d’oportunitats educatives, segons han anunciat aquest divendres al matí el departament d’Educació i l’Ajuntament de Manresa. En la iniciativa hi prenen part tots els centres públics i concertats de Manresa.

Un dels canvis serà una nova proposta de zonificació escolar per primària, i també un nou mètode d’adscripcions de primària a secundària.

La proposició ha sorgit d’una comissió de treball formada per tècnics d’Educació, de l'Ajuntament, direccions de centres públics i concertats de primària i secundària, assessors externs sindicats i famílies d’alumnes.

Fins ara Manresa tenia una sola zona escolar i un model d’àrea de proximitat.. Era de les poques ciutats grans on es mantenia.

A partir d’ara en tindrà sis. Quatre al nucli urbà i dues de perifèriques per l’extraradi. Cadascuna d’aquestes zones tindrà uns centres assignats. Igual que fins ara, optar per ells puntuarà en funció de barems com el domicili, si ja hi ha germans al centre o si es tracta d’un alumne vulnerable. Es podrà triar un altre centre que no entri a la zona, però llavors la puntuació serà més baixa.

Mapa de les zones escolars

Mapa de les zones escolars / INFOGRAFIA REGIÓ7

Les zones s’han establert seguint criteris com que hi hagi un equilibri entre centres públics i concertats, l’equilibri social o la població, però amb la prioritat de combatre la segregació. Així per exemple el Centre Històric s’ha repartit entres tres zones.

Segons ha explicat l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, combatre la segregació escolar és cabdal per la ciutat i el país. Ha afirmat que la tria d’una escola, "que és un tema que preocupa a les famílies, no pot estar condicionat per la segregació, sinó pel projecte educatiu del centre".

Per la seva part el regidor d’Ensenyament, Pol Huguet, ha afirmat que hi ha famílies que tenen «prejudicis i ni tan sols van a les portes obertes de certes escoles. Aspirem a això, que hi vagin, que s’interessin pel projecte educatiu i que llavors triïn».

Per això s’ha programat una campanya informativa que es durà a terme a partir del dia 16 a totes les llars d’infants de la ciutat. A més a més, el 29 de febrer se’n farà una oberta a tothom al Casino. En aquest cas serà a les 6 de la tarda.

Per la seva part la directora del departament d’Educació a la Catalunya central, Gemma Boix, ha explicat que ja hi ha indicis que la segregació escolar a Manresa es va revertint, però que s’ha de continuar treballant en aquesta línia.

Ha comentat que la nova zona escolar és una mesura a emprendre, però també n’hi ha d’altres que ja s’apliquen com l’atenció a l’alumnat vulnerable, la gestió de la matrícula viva o la promoció dels anomenats grups singulars adreçats a grups de famílies que vulguin revertir la segregació de determinades escoles.

A Manresa hi ha actualment 27 centres públics i concertats de primària i secundària. 11 són considerats d’alta o màxima complexitat. Segons Huguet, la mitjana de població vulnerable a les escoles de Manresa és d’un 40%. Hi ha centres, però, que poden arribar molt per sobre i altres molt per sota. Aquests pics són els que es volen eliminar. Huguet ha resumit que «s’ha de passar de l’efecte fugida a l’efecte company».