Creu Roja al Bages fa una crida urgent per portar-hi mantes i sacs de dormir

El 2023, l’entitat va atendre quinze persones que vivien al carrer i 450 famílies en situació de pobresa energètica que no podien escalfar casa seva

Les tècniques Blanca Vallès i Helena Cerdan endrecen mantes al magatzem de Creu Roja

Les tècniques Blanca Vallès i Helena Cerdan endrecen mantes al magatzem de Creu Roja / Mireia Arso

Gemma Camps

Gemma Camps

La baixada de les temperatures és especialment preocupant quan afecta persones que viuen al carrer o que, si bé tenen una llar, no poden pagar els subministraments per garantir-hi una mínima escalfor o bé és un infrahabitatge que no reuneix unes condicions mínimes. A Creu Roja al Bages han iniciat una campanya per recollir mantes i sacs de dormir pesant en aquestes persones coincidint amb aquests dies en què el mercuri dels termòmetres ha davallat de forma remarcable. 

Segons dades de l’entitat, el 2023 va atendre 15 persones sense llar i més de 460 famílies en situació de pobresa energètica. Tot i que el gruix es concentrava a Manresa, des de l’any passat la cobertura de Creu Roja és a tot l’àmbit del Bages, per tant, també n’hi havia de la comarca. 

A la seu de Creu Roja a Manresa, al carrer del Joc de Pilota número 6, és on la ciutadania que vulgui respondre a aquesta emergència pot portar les mantes i sacs de dormir. No cal que siguin nous, però sí que estiguin nets i en condicions. S’hi pot anar els dilluns i divendres, de 9 del matí a 1 de migdia; i els dimarts, dimecres i dijous, de 3 a 6 de la tarda

Blanca Vallès, tècnica de Creu Roja al Bages, recorda que la crida per aconseguir mantes i sacs de dormir és recurrent i la fan anualment coincidint amb la baixada de les temperatures. «Normalment, es fa pensant en persones sense llar i en famílies amb infants i sense recursos per pagar els subministraments». 

«Es fa pensant en persones sense llar i en famílies amb infants i sense recursos

Al límit de les seves existències

A causa de l’onada de fred dels darrers dies, la demanda que ha rebut Creu Roja dels dos articles que sol·licita ha estat tan alta que es troba al límit de les seves existències, malgrat l’èxit que va aconseguir la darrera campanya de recollida de roba d’hivern. 

Tot i que el grup de persones sense llar o en situació de pobresa energètica siguin els principals destinataris, Vallès comenta que les casuístiques amb què es troben són molt variades. Per fer-hi front, entre aquest mes i el mes de març calculen que, des del Centre de Contacte de l’entitat, faran més d’un miler de trucades preventives, informatives i de seguiment als usuaris per assabentar-los dels efectes que les baixes temperatures tenen sobre la salut i com prevenir els riscos, sobretot, en el cas de persones amb malalties cròniques (principalment, cardíaques i respiratòries), persones grans i persones i famílies que viuen en habitatges inadequats per fer front a situacions de fred intens. Alguns dels consells que els farà arribar durant els pròxims dies són els següents: passejar ben abrigat amb gorra, guants i bufanda en el cas de sortir a l’exterior; evitar l’entrada d’aire excessivament fred als pulmons; evitar viatjar en cotxe sempre que no sigui imprescindible; a casa, ventilar les habitacions durant 15 minuts en el moment més càlid del dia; de nit, apagar les calefaccions i les estufes elèctriques i de gas (no es recomana l’ús de brasers); consumir àpats calents que aportin energia i mantenir el cos calent i hidratat bevent aigua encara que no es tingui set. 

Faran més d’un miler de trucades preventives, informatives i de seguiment als usuaris

Avís a la ciutadania

Creu Roja aprofita la seva crida per demanar que qualsevol persona que detecti que hi ha algú dormint al carrer o bé residint en un infrahabitatge, els ho comuniqui per tal que els voluntaris de l’entitat hi puguin contactar. L’objectiu és evitar que hi hagi gent dormint al carrer o en condicions que puguin posar en perill la seva seguretat. Els canals per comunicar-se amb l’entitat són a través del telèfon 93 872 56 44 o bé mitjançant el correu electrònic manresa@creuroja.org.

Canvi de local

L’entitat comparteix seu amb Càritas al carrer del Joc de la Pilota amb la previsió, d’aquí a un parell d’anys, de poder-se traslladar al local que ha comprat. Es tracta d’uns baixos al carrer de Saclosa on hi havia la impremta Sarrió, tal com va avançar aquest diari. 

Subscriu-te per seguir llegint