Més de 600 pacients d'Althaia han estat atesos amb oncologia de precisió

La tècnica identifica alteracions genètiques que poden haver causat el tumor i permet prescriure un tractament més personalitzat

Reuniódel comitè de tumors moleculars d'Althaia amb la doctora Domènech al mig, cap d'Oncologia i directora assistencial

Reuniódel comitè de tumors moleculars d'Althaia amb la doctora Domènech al mig, cap d'Oncologia i directora assistencial / ALTHAIA

Jordi Morros

Jordi Morros

El que fa pocs anys era recerca i investigació per fer front a un càncer contra el qual ja no s’hi podia fer res amb els tractaments habituals, és, ja ara, una realitat. Se’n diu oncologia de precisió, i des de fa dos anys s’aplica a la Fundació Althaia de Manresa d’acord amb la cartera de prestacions que ofereix el departament de Salut. Aquest diumenge se celebra el Dia Internacional Contra el Càncer amb l’objectiu d’arribar al 70% de supervivència el 2030.

L’oncologia de precisió és la que estudia les característiques específiques que té cada tumor, explica l’oncòloga de la Fundació Althaia de Manresa, Òlbia Serra. Apareixen generalment per alteracions dels gens, i per això s’analitza l’ADN del mateix tumor. A partir d’aquí, i en funció de les seves característiques concretes i dels resultats, es prescriu un tractament específic i individual. El que se’n diu medicina personalitzada o medicaments diana. Allarguen la supervivència del pacient, cosa impensable uns anys enrere.

Un exemple per entendre-ho millor. El càncer de pulmó es tractava abans de la mateixa manera en tots els casos. Amb quimioteràpia intravenosa. Actualment, mitjançant una nova tècnica que s’anomena «seqüenciació massiva de nova generació» es poden saber les alteracions genètiques després d’analitzar l’ADN del mateix tumor.

De la quimio a la píndola

En aquest cas «sabem que hi ha un grup de pacients amb càncer de pulmó que té una alteració determinada en un dels gens fruit d’una mutació, que fa que tingui una millor resposta a un tractament concret». De la quimioteràpia es passa, en aquest cas, a una pastilla cada dia. «Més còmode, més efectiu per aquesta mutació en concret i amb menys efectes secundaris», relata Serra. La píndola en qüestió és el medicament diana.

L'oncòloga de la Fundació Althaia de Manresa Òlbia Serra

L'oncòloga de la Fundació Althaia de Manresa Òlbia Serra / ALTHAIA

Aquesta tècnica forma part dels serveis que ofereix el sistema de salut de Catalunya des del 2021. En aquests dos anys i mig, poc més de 630 pacients diagnosticats de càncer a la Fundació Althaia de Manresa, s’han beneficiat de l’oncologia de precisió. De moment s’aplica en casos de càncer de pulmó, còlon, mama i ovari. També en malalties hematològiques com leucèmia o limfomes. Així mateix, s’activa en el cas que hi hagi sospites que hi pot haver un cas hereditari.

No tothom qui pateix un càncer és candidat a ser tractat amb l’oncologia de precisió. Depèn de la tipologia del tumor. Generalment, s’aplica si la malaltia està en una fase molt avançada i no hi ha més camí a recórrer perquè el tractament curatiu habitual no es pot aplicar. «Si a tu et poden operar no caldrà que et facin una seqüenciació», relata Serra. Tot i així, fruit de la recerca es van ampliant les indicacions a l’hora d’aplicar aquesta nova tècnica. En alguns tumors en concret, es pot fer seqüenciació un cop operat per prevenir possibles reaparicions del tumor. «Però això tot just comença».

S'amplien les indicacions

Quan l’oncologia de precisió va entrar a formar part dels serveis que oferia el sistema només s’aplicava en casos de càncer de pulmó i còlon. Amb el temps «les indicacions s’han anat ampliant, de forma que també tractem tumors que són molt més freqüents i importants com el de mama i ovari. Podem beneficiar molt més pacients». La previsió és que amb el temps encara puguin ser més i es puguin tractar més tipus de tumors. Serra vaticina que la medicina personalitzada té un llarg camí per recórrer.

En els dos anys que s’aplica a Althaia s’han estudiat 293 casos de tumors sòlids - els que formen massa i bé nòduls com el càncer de mama o pulmó, precisa Serra-, 21 malalties hematològiques i 319 persones amb predisposició hereditària a patir la malaltia.

En el cas dels sòlids l’equip mèdic extreu una mostra del tumor que el Servei d’Anatomia Patològica l’analitza i en fa el diagnòstic.

Svei d'Anatomia Patològica de Sant Joan de Déu

Svei d'Anatomia Patològica de Sant Joan de Déu / ALTHAIA

Segons el tipus de tumor la mostra s’envia a l’Hospital de la Vall d’Hebron, que és el centre de referència d’Althaia. També l’Hospital Clínic en el cas de tumors hematològics i l’Institut Català d’Oncologia per als estudis hereditaris.

L’anàlisi de l’ADN

En aquests centres de referència és on fan la seqüenciació massiva de nova generació amb la qual s’estudia l’ADN d’un nombre elevat de gens. Es fa per identificar possibles alteracions moleculars o genètiques que hagin pogut causar el tumor. En funció del cas, hi pot haver la diana terapèutica.

No sempre és així. Entre el 35 i el 40% dels pacients que entren l programa d’oncologia de precisió a Althaia presenten una alteració molecular per a la qual hi ha disponible un fàrmac personalitzat per aquell grup. Són medicaments innovadors, explica Serra. Juntament amb la inmunoteràpia, són els principals avenços que hi ha hagut els darrers anys per combatre el càncer. En el cas dels fàrmacs diana estan dissenyats a partir de gens, cèl·lules o teixits.

Primer va ser la recerca

La recerca i la investigació ha sigut cabal per arribar a poder aplicar l’oncologia de precisió, comenta Serra. En aquest sentit destaca que Althaia fa més de 15 anys que participa en projectes d’investigació i assajos clínics relacionats amb les dianes terapèutiques, i 16 que tracta els casos sospitosos de ser hereditaris. Al llarg d’aquest temps alguns malalts s’han pogut beneficiar de tractaments innovadors en període de proves. Ara ja entren en la prestació de serveis d’oncologia.

Reunions per debatre casos

El desplegament de l’oncologia de precisió a la Fundació Althaia de Manresa es fa de la mà dels professionals dels serveis d’Oncologia, Hematologia, Anatomia Patològica i Anàlisis Clíniques. També dels centres de referència on s’envien mostres a analitzar, a fer l’anomenada seqüenciació massiva de nova generació per estudiar l’ADN tumoral. Els centres de referència d’Althaia són els hospitals de la Vall d’Hebron, el Clínic i l’Institut Català d’Oncologia. Un cop a la setmana es reuneix virtualment el que es coneix com Comitè de Tumors Moleculars format per professionals d’Althaia, dels centres de Barcelona com la Vall d’Hebron i d’altres hospitals catalans inclosos en el programa d’oncologia de precisió. En aquestes sessions s’interpreten els resultats i es determina quin abordatge pot ser el més adequat en cada cas. «Ens reunim específicament per comentar els resultats», comenta l’oncòloga d’Althaia Òlbia Serra. Afirma que els resultats moltes vegades «són complicats d’interpretar, i sovint fa falta un comitè multidisciplinar».

Projecte per desxifrar mutacions

La Fundació Althaia de Manresa participa en el projcte de recerca europeu sobre medicina personalitzada en oncologia que lidera la invstigadora manresana Núria López-Bigas. En la recerca, que ha rebut 10 milions d’euros de fons europeus, hi participen 17 centres de salut i hospitals de quatre països europeus entre els quals l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa.

López-Bigas està desenvolupant una eina per identificar quines són les mutacions significatives per a l’evolució de cada càncer en concret i quines poden estar relacionades amb la resposta a una teràpia.

L’oncòloga de la Fundació Althaia Òlbia Serra explica que en Oncologia és molt important la investigació i, per tant, «intentem esta relacionats amb línies de recerca». L’especialitat «ha canviat molt en 10 o 15 anys, i en 10 anys més canviarà encara més». Serra afirma que un dels reptes serà interpretar la informació que s’obté. Aquesta és la base del projecte de López-Bigas, perquè «com més informació, més complicat és a vegades interpretar-la, i aquest és un punt que es pot millorar». L’eina que desenvolupa la manresana intenta destriar quines mutacions, de les milers que pot haver acumulat una cèl·lula, són significatives a l’hora de desenvolupar un càncer, i quines no. «Els oncòlegs tenim l’ajuda de molts especialistes», afirma Serra: biòlegs, patòlegs, bioestadístics, bioinformàtics. «És un repte entendre què passa».