L’Encesa de la Nova Llum denunciarà el drama de les persones que moren intentant travessar el Mediterrani

L'acció, el dimarts 20 de febrer, presentarà un projecte artístic de Valentí Gubianas a Sant Domènec 

L'activitat, inclosa en la Festa de la Llum, l'organitza Òmnium Bages-Moianès des de fa dotze anys

Proposta de l'any passat de l'Encesa de la Nova Llum, segons un projecte de l'artista Susanna Ayala

Proposta de l'any passat de l'Encesa de la Nova Llum, segons un projecte de l'artista Susanna Ayala / Arxiu/Alex Guerrero

Redacció

L'acte l'Encesa de la Nova Llum, que organitza Òmnium Bages-Moianès des de fa dotze anys dins de la Festa de la Llum, presentarà enguany un projecte artístic de Valentí Gubianas a la plaça de Sant Domènec, que evocarà el drama de milers de persones que moren intentant travessar el Mediterrani. L’entitat convida la ciutadania a encendre espelmes a les finestres, balcons i terrasses de casa seva.

L’acció es farà, com cada any, la vigília de la Festa de la Llum de Manresa, el dimarts 20 de febrer, a les 7 de la tarda. Aquest any presentarà a la plaça de Sant Domènec una proposta de l’artista navassenc Valentí Gubianas, que evoca el Mediterrani com a frontera natural i també com un gran cementiri de la gent que mor en pasteres intentant travessar-lo. Ho farà amb milers d’espelmes que encendran persones voluntàries.

Valentí Gubianas va començar a treballar com a il·lustrador de llibres de literatura infantil i juvenil, i llibres de text per a diferents editorials. A partir del 2010, també fa murals de gran format, amb un centenar d’obres en escoles, biblioteques i altres espais públics i privats. L’any passat va rebre el Premi a la Projecció artística en Il·lustració, convocat pel Cercle Artístic de Manresa dins dels Premis Lacetània, per la seva creativitat i imaginació desbordant, que reflecteix el seu univers personal.

L’organització fa una crida als voluntaris que vulguin ajudar a encendre els milers d’espelmes, que poden adreçar-se a l’Espai Òmnium, al correu bages@omnium.cat, o trucar al telèfon 93 872 63 21.

Naixement de l’acció (2013)

Òmnium Bages va ser l’entitat administradora de la Festa de Llum de Manresa l’any 2013 i un dels actes que va promoure va ser l’Encesa de la Nova Llum. En la vigília de la Llum, el dia 20 de febrer i coincidint amb l’arribada de la llum i l’aigua a la plaça de Sant Domènec, 15.000 d’espelmes van il·luminar el camí, tot al llarg de la Muralla del Carme, fins a la plaça dels Infants i part del Centre Històric de la ciutat. A més de convidar els ciutadans a posar espelmes a finestres i balcons, l’acció consistia a instal·lar rengleres d’espelmes a les vores dels carrers i places del Centre Històric de Manresa. També s’hi van sumar molts comerços decorant amb espelmes els aparadors.

La voluntat d’Òmnium ha estat des del primer moment que aquesta acció arreli dins dels actes de la Festa de la Llum, que es consolidi com una tradició, que els manresans se la facin seva i que la ciutat s’ompli d’espelmes aquella nit. Amb aquest objectiu, l’entitat s’ha encarregat de coordinar les edicions posteriors de l’acció, en una iniciativa que aplega desenes de voluntaris.

Cartell de la 12 edició de l'Encesa de la Nova Llum

Cartell de la 12 edició de l'Encesa de la Nova Llum / Òmnium